• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Zzp’er in de zorg: wat zijn de voordelen?

Denk je aan een zelfstandige zonder personeel, dan denk je waarschijnlijk aan beroepen zoals aannemer, internetondernemers, coaches, webbouwers, elektriciens en schilders. Maar wist je al dat steeds meer mensen ervoor kiezen om ook in de zorg als zzp’er aan de slag te gaan? Daar zijn verschillende redenen voor te noemen. 

Wat het werken als zzp'er in de zorg zo aantrekkelijk maakt? We leggen je graag de voordelen uit. Vijf redenen waarom je vandaag nog als zzp’er aan de slag zou moeten gaan!

Het nieuwe werken

‘Het nieuwe werken’. Het wil eigenlijk niets meer of minder zeggen dan dat we steeds flexibeler kunnen schakelen tussen privé en werk. Door internet zijn de beperkingen van tijd en afstand grotendeels weggevallen. Informatie en kennis is op allerlei mogelijke manieren beschikbaar. Als werknemer willen we minder hiërarchie; meer eigen verantwoordelijkheid, creativiteit en oplossingsgerichtheid. Toch is nog niet elke werkgever daar klaar voor. En zeker niet elke zorginstelling. Aan de slag gaan als zzp’er kan dan het antwoord zijn. Je bent eigen baas, dus jij bepaalt waar en wanneer je werkt. Ben je geen ochtendmens? Prima. Je hoeft niet op een vastgestelde tijd op een vastgestelde plaats te zijn: jij weet zelf wanneer je het productiefst bent en hoe je het meest efficiënt kan werken.

Jouw visie telt

De afgelopen jaren heb jij waarschijnlijk je eigen visie op het zorgvak ontwikkelt. Misschien vind je het belangrijk om de tijd voor je cliënten te nemen. Kwaliteit gaat volgens jou boven kwantiteit. Een bedrijf dat zich richt op het maken van winst kan je echter dwingen om onder tijdsdruk te werken. Als zzp’er neem je de regie weer in eigen handen. Je hebt je eigen idee van wat goede zorg is en wil daarom ook op je eigen manier werken. Niemand die jou, bijvoorbeeld als zelfstandig verpleegkundige, daarvoor nog op de vingers tikt.

Zelf je zorgvragers kiezen

Als zzp’er in de zorg heb je bovendien de vrijheid om bepaalde opdrachten al dan niet te accepteren. Het hebben van kort- of juist langdurende opdrachten? Werk je het liefst met jongere of juiste oudere cliënten? Heb je ervaring in specialistische zorg en zou je daar meer mee willen doen? Kies voortaan zelf je zorgvragers!

Bepaal je eigen prijs

Wat heb jij nodig om rond te komen? Wat vind je je eigen diensten waard? Als zzp’er heb je de vrijheid om je eigen tarief te bepalen. Mocht je bovendien succesvol worden, dan kun je zelf gaan kiezen uit het aantal opdrachten. Wat wil je rekenen? Hoe wil je (eventueel) onderhandelen? Het is aan jou!

Ondersteund ondernemerschap

Natuurlijk. Het werk als zzp’er in de zorg is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Zeker als beginnend ondernemer zal je tegen een hoop (onverwachte) zaken aanlopen. Denk bijvoorbeeld aan de administratie. Het is niet langer de werkgever die inkomstenbelasting en premies afdraagt: voortaan ben je daar zelf verantwoordelijk voor. Daarnaast kan de onzekerheid parten spelen. Je bent nooit verzekerd van werk en zal je eigen opdrachten binnen moeten halen. Hoe je dat voor elkaar kunt krijgen? Overweeg als zzp’er in de zorg eens om je te laten ondersteunen door een externe partij.

ZZP zorgbemiddeling kan een uitkomst bieden. Zij kunnen helpen door jou te coachen in je ondernemerschap. Bijvoorbeeld  door te bemiddelen tussen jou en cliënt. Te helpen met administratie, facturatie en het opstellen van contracten. Bij sommige zorgbemiddelaars kun je zelfs een aansprakelijkheidsverzekering, ongevallenverzekering en beroepbijstandsverzekering afsluiten. Ten slotte hebben deze partijen vaak een groot netwerk met andere zorgverleners, waardoor je altijd iemand hebt om je vragen aan te stellen. Dat scheelt een hoop kopzorgen!

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Ralph Smeets

Ralph Smeets

Ralph Smeets is directeur van Zorgzuster. Zorgzuster staat voor ondernemerschap in thuiszorg. Keuze voor klant en zorgverlener in een kernthema. Door middel van excellente bemiddeling en begeleiding van zelfstandig zorgverleners waarbij de nadruk ligt op betrouwbaarheid, vriendelijkheid en betrokkenheid zorgt Zorgzuster met een netwerk in heel Nederland voor een nieuwe vorm van verpleging en verzorging thuis.