• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Wat is de opdrachtgeversverklaring?

Het kabinet heeft een streep gehaald door de sterk bekritiseerde wet DBA. In plaats daarvan komt een nieuwe wet die zzp'ers en opdrachtgevers zekerheid moet geven of er wel of geen sprake is van een dienstverband. Onderdeel van de nieuwe regeling zijn de opdrachtgeversverklaringen. Wat houdt dit in?

Wat houdt een opdrachtgeversverklaring in?

De wet DBA wordt vervangen voor een nieuwe wet. De wet moet de opdrachtgever meer zekerheid geven over wanneer iemand echt zelfstandige is. Daarnaast wordt in de wet verduidelijkt wat het begrip ‘gezagsverhouding’ nu precies is, zodat er meer zekerheid ontstaat over of iemand wel of niet zelfstandige is.

De belangrijkste verandering van de nieuwe wet, die naar alle waarschijnlijkheid in 2021 van kracht wordt, is dat de modelovereenkomst wordt vervangen door de opdrachtgeversverklaring. Dit document geeft de opdrachtgever voorafgaand aan de opdracht zekerheid dat hij geen loonbelasting en premies voor werknemersverzekeringen hoeft te betalen. De nieuwe opdrachtgeversverklaring moet duidelijkheid geven over (schijn)zelfstandigheid. De opdrachtgever vult deze in met een speciaal daarvoor in het leven geroepen webmodule.

Bij het bepalen of er sprake is van zelfstandigheid zullen naast de huidige regels nog nieuwe voorwaarden toegevoegd worden. De regels waren:

  1. Je hebt meerdere opdrachtgevers en hebt je wisselende inkomsten;
  2. Je bepaalt zelf hoe jij het werk uitvoert, er is geen sprake van een gezagsverhouding;
  3. Je onderneemt acties om te zorgen dat jouw bedrijf blijft bestaan;
  4. Je investeert in je bedrijf: bedrijfsmiddelen, communicatie en marketing;
  5. Je loopt zelf het risico als dingen misgaan, je bent bijvoorbeeld aansprakelijk bij schade;
  6. Je streeft naar winst.
Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Laag en hoog tarief

Een van de uitgangspunten is dat er altijd sprake is van een arbeidsovereenkomst wanneer zzp’ers langere tijd voor dezelfde opdrachtgever voor een laag tarief werken of ‘reguliere bedrijfsactiviteiten’ verrichten. Dit lage uurtarief is nog niet vastgesteld, maar zal vermoedelijk tussen de € 15 en € 18 per uur liggen. Deze regeling moet een einde maken aan de situatie van schijnzelfstandigheid, waarbij werknemers die in een verkapt dienstverband zitten worden aangemerkt als zzp'er.
Andersom komt er een opt-out regeling voor zzp'ers die een hoog tarief hanteren en over wiens zelfstandig ondernemerschap geen twijfel bestaat.

Zzp’ers kunnen volgens de regering in drie groepen worden ingedeeld.Voldoe je niet aan het minimum uurtarief? Dan is er sprake van een arbeidsovereenkomst.

  • Ben je zzp’er en heb je een hoger uurtarief dan het minimum? Dan moet jouw opdrachtgever een opdrachtgeversverklaring invullen.
  • Hanteer je een hoog uurtarief (zoals € 75 per uur)? Dan komt er een ‘opt-out’ voor loonbelasting en werknemersverzekeringen.

TIP Lees hier meer over de regelgeving bij een uurtarief vanaf € 75

De hoogte van je uurtarief wordt dus leidend voor welke situatie voor jou als zzp’er geldt.

De bedoeling is dat opdrachtgevers één jaar de tijd krijgen om te wennen aan de nieuwe regels. De Belastingdienst zal daarom wat minder streng omgaan met controles en boetes.

TIP Hier lees je ook meer over het minimum uurtarief.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.