gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Wat is de opdrachtgeversverklaring?

Je hebt het wellicht al in het nieuws gehoord: het kabinet wil de regels omtrent schijnzelfstandigheid aanpassen en de wet DBA schrappen. Dat betekent dat de modelovereenkomsten plaats gaan maken voor de opdrachtgeversverklaringen.

Wat houdt een opdrachtgeversverklaring in?

LET OP Nog niet alle informatie omtrent deze verklaring is bekend gemaakt. Zodra er meer bekend is, wordt dat in dit kennisartikel aangevuld.

Nieuwe wet

De wet DBA wordt vervangen voor een nieuwe wet. De wet moet de opdrachtgever meer zekerheid geven over wanneer iemand echt zelfstandige is. Daarnaast wordt in de wet verduidelijkt wat het begrip ‘gezagsverhouding’ nu precies is, zodat er meer zekerheid ontstaat over of iemand wel of niet zelfstandige is. Dit moet twijfel wegnemen.

Opdrachtgeversverklaring in plaats van modelovereenkomst

In plaats van een VAR of modelovereenkomst moet de nieuwe opdrachtgeversverklaring dus duidelijkheid geven over (schijn)zelfstandigheid.  Dit houdt in dat een opdrachtgever een verklaring invult via een speciaal daarvoor in het leven geroepen webmodule.

Laag, minimum of hoog uurtarief

Zzp’ers kunnen volgens de regering in drie groepen worden ingedeeld.

  • Voldoe je niet aan het minimum uurtarief? Dan is er sprake van een arbeidsovereenkomst.
  • Ben je zzp’er en heb je een hoger uurtarief dan het minimum? Dan moet jouw opdrachtgever een opdrachtgeversverklaring invullen.
  • Hanteer je een hoog uurtarief (zoals € 75,- per uur)? Dan komt er een ‘opt-out’ voor loonbelasting en werknemersverzekeringen.

TIP Lees hier meer over de regelgeving bij een uurtarief vanaf € 75,-

De hoogte van je uurtarief wordt dus leidend voor welke situatie voor jou als zzp’er geldt.

De bedoeling is dat opdrachtgevers één jaar de tijd krijgen om te wennen aan de nieuwe regels. De Belastingdienst zal daarom wat minder streng omgaan met controles en boetes.

TIP Hier lees je ook meer over het minimum uurtarief

Bron: NOS

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord