gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Wat is de opdrachtgeversverklaring?

Het kabinet heeft een streep gehaald door de sterk bekritiseerde wet DBA. In plaats daarvan komt een nieuwe wet die zzp'ers en opdrachtgevers zekerheid moet geven of er wel of geen sprake is van een dienstverband. Onderdeel van de nieuwe regeling zijn de opdrachtgeversverklaringen. Wat houdt dit in?

Wat houdt een opdrachtgeversverklaring in?

De wet DBA wordt vervangen voor een nieuwe wet. De wet moet de opdrachtgever meer zekerheid geven over wanneer iemand echt zelfstandige is. Daarnaast wordt in de wet verduidelijkt wat het begrip ‘gezagsverhouding’ nu precies is, zodat er meer zekerheid ontstaat over of iemand wel of niet zelfstandige is.

De belangrijkste verandering van de nieuwe wet, die naar alle waarschijnlijkheid in 2021 van kracht wordt, is dat de modelovereenkomst wordt vervangen door de opdrachtgeversverklaring. Dit document geeft de opdrachtgever voorafgaand aan de opdracht zekerheid dat hij geen loonbelasting en premies voor werknemersverzekeringen hoeft te betalen. De nieuwe opdrachtgeversverklaring moet duidelijkheid geven over (schijn)zelfstandigheid. De opdrachtgever vult deze in met een speciaal daarvoor in het leven geroepen webmodule.

Bij het bepalen of er sprake is van zelfstandigheid zullen naast de huidige regels nog nieuwe voorwaarden toegevoegd worden. De regels waren:

  1. Je hebt meerdere opdrachtgevers en hebt je wisselende inkomsten
  2. Je bepaalt zelf hoe jij het werk uitvoert, er is geen sprake van een gezagsverhouding
  3. Je onderneemt acties om te zorgen dat jouw bedrijf blijft bestaan
  4. Je investeert in je bedrijf: bedrijfsmiddelen, communicatie en marketing
  5. Je loopt zelf het risico als dingen misgaan, je bent bijvoorbeeld aansprakelijk bij schade
  6. Je streeft naar winst

Laag en hoog tarief

Een van de uitgangspunten is dat er altijd sprake is van een arbeidsovereenkomst wanneer zzp’ers langere tijd voor dezelfde opdrachtgever voor een laag tarief werken of ‘reguliere bedrijfsactiviteiten’ verrichten. Dit lage uurtarief is nog niet vastgesteld, maar zal vermoedelijk tussen de €15,- en € 18,- per uur liggen. Deze regeling moet een einde maken aan de situatie van schijnzelfstandigheid, waarbij werknemers die in een verkapt dienstverband zitten worden aangemerkt als zzp'er
Andersom komt er een opt-out regeling voor zzp'ers die een hoog tarief hanteren en over wiens zelfstandig ondernemerschap geen twijfel bestaat.
Zzp’ers kunnen volgens de regering in drie groepen worden ingedeeld.
  • Voldoe je niet aan het minimum uurtarief? Dan is er sprake van een arbeidsovereenkomst.
  • Ben je zzp’er en heb je een hoger uurtarief dan het minimum? Dan moet jouw opdrachtgever een opdrachtgeversverklaring invullen.
  • Hanteer je een hoog uurtarief (zoals € 75,- per uur)? Dan komt er een ‘opt-out’ voor loonbelasting en werknemersverzekeringen.

TIP Lees hier meer over de regelgeving bij een uurtarief vanaf € 75,-

De hoogte van je uurtarief wordt dus leidend voor welke situatie voor jou als zzp’er geldt.

De bedoeling is dat opdrachtgevers één jaar de tijd krijgen om te wennen aan de nieuwe regels. De Belastingdienst zal daarom wat minder streng omgaan met controles en boetes.

TIP Hier lees je ook meer over het minimum uurtarief

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord