• Laatste update:
 • Update datum:
 • Leestijd: 2 min

Als Belgische zzp'er in Nederland werken

Als je in twee verschillende landen werkt en woont, heb je te maken met twee belastingstelsels. België en Nederland hebben onderling afgesproken welke belastingregels er gelden. Zo is vastgelegd dat je nooit dubbel belasting betaalt, maar dat je ook nooit dubbele vrijstelling krijgt. Je betaalt óf in België óf in Nederland belasting en dus niet in beide landen.

Hier kun je het belastingverdrag tussen België en Nederland downloaden.

Sociale premies

Je bent premieplichtig in het land waarin jij sociaal verzekerd bent. Je ontvangt dan ook een uitkering of pensioen in het land waarin jij sociaal verzekerd bent.

Waar je sociaal verzekerd bent, hangt af van jouw situatie:

 • Werk je tijdelijk in Nederland? Je bent zelfstandig ondernemer en neemt een klus aan in Nederland bijvoorbeeld? Dan ben je in België sociaal verzekerd.
 • Werk je afwisselend in België en Nederlands en werk je in ieder geval 25% van jouw werktijd in België? Dan ben je in België sociaal verzekerd.
 • Werk je uitsluitend in Nederland? Dan ben je in Nederland sociaal verzekerd.
 • Werk je afwisselend in België en Nederland en werk je minder dan 25% van jouw werktijd in België? Je hebt vooral belangen in Nederland en verleent vooral diensten in Nederland? Dan ben je in Nederland sociaal verzekerd.

Lees hier meer over welke situatie voor jou geldt.

Werk jij als Belgische freelancer in Nederland?

Als jouw onderneming in België is ingeschreven maar jij een opdracht in Nederland hebt, betaal jij over het inkomen dat je daaruit verdient, in België belasting. Als de inkomsten zijn vrijgesteld van belasting (volgens Belgische wetgeving), dan heeft Nederland alsnog het recht om hier belasting over te heffen. Dan betaal je dus in Nederland belasting. Als jouw onderneming zich in Nederland bevindt, betaal je in Nederland belasting.

Bron: Belastingdienst

A1-verklaring

In sommige gevallen heb je een A1-verklaring nodig om als Belgische ondernemer in Nederland te kunnen werken of leveren. Dat heb je nodig als:

 • Je normaal gesproken in België werkt, maar tijdelijk in Nederland gaat werken (bijvoorbeeld omdat je een opdracht hebt);
 • Als je in Nederland én een of meer andere landen gaat werken.

Je hebt geen A1-verklaring nodig als je uitsluitend in Nederland werkt.

Belgische of Nederlandse btw?

Als je in België woont en goederen in Nederland levert, dan pas je meestal het 0% btw-tarief toe. Je moet dan kunnen aantonen dat je goederen levert aan opdrachtgevers die aangifte doen. Als je diensten aan Nederlandse afnemers levert, kun je vaak de btw verleggen. De afnemer berekent dan zelf btw en betaalt dit in Nederland. Dit heet een intracommunautaire dienst.

TIP Lees hier meer over btw verleggen en intracommunautaire diensten.

TIP Lees hier meer over in Nederland betaalde btw terugvragen.

Lever jij diensten aan Nederlandse klanten die geen btw-aangifte doen, dan breng je 7% of 21% Belgische btw in rekening.

Lever jij goederen aan Nederlandse klanten die geen btw-aangifte doen, dan breng je de btw in rekening die in Nederland geldt. Deze geef je in Nederland aan. Daarover lees je hier meer.

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Ja, ik wil dit boek bestellen!
Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Voorwaarden

Als jij als buitenlandse ondernemer in Nederland wil werken, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.

 • Je bent afkomstig uit een land in de Europese Unie
 • Heb je een verblijfsvergunning? Dan moet de aantekening ‘arbeid is vrij toegestaan’ of ‘arbeid als zelfstandige’ op je vergunning staan

Houd er ook rekening mee dat je, net als een Nederlandse ondernemer, helemaal voor jouw eigen risico werkt. Je beslist zelf over het werk dat je doet, de arbeidsomstandigheden en tegen welke prijs – maar wel tegen een prijs die alleen en rechtstreeks aan jou wordt betaald. Je bent niet verzekerd tegen werkeloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Kruispuntbank van Ondernemingen

Het is natuurlijk ook belangrijk dat jij als ondernemer bent ingeschreven bent bij de Belgische Kruispuntbank van Ondernemingen. Dit is de Belgische versie van de Kamer van Koophandel. Hier vind je een overzicht van ondernemingsloketten.

Praktische zaken

 • In Nederland werken ondernemers met een overheidstaak met een DigiD. Je kunt een DigiD alleen aanvragen als je de Nederlandse nationaliteit hebt of als je van de Sociale Verzekeringsbank Nederlands ouderdomspensioen (AOW) krijgt.
 • Wil je hulp bij welke regels, richtlijnen of formaliteiten voor jouw beroep gelden? Dan kun je terecht bij 1 loket. In Nederland heet dit het Dienstenloket (onderdeel van Ondernemersplein) of Answers for business.
 • Sommige beroepen hebben een beroepserkenning nodig: dit geldt in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs, de politie, brandweer, binnenvaart, cultuur en kinderopvang. Hieraan zijn bepaalde kwalificatie- of diplomaeisen gesteld en mag je niet zomaar vrij uitvoeren. Voor sommige beroepen moet je dan ook een beroepserkenning.

Handige links:

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.