Ongeveer de helft van alle zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) werkt in sectoren waarin het werk meer risico met zich mee kan brengen. Denk bijvoorbeeld aan de landbouw, industrie, bouwnijverheid, binnenscheepvaart en de reparatie- en installatiebranche. Zzp'ers in deze sectoren hebben te maken met risico's omdat ze bijvoorbeeld werken met gevaarlijke stoffen, machines of gereedschappen of werken op hoogte. Sommige regels die wel gelden voor werkgevers, gelden niet voor zzp'ers. Zo hoef je bijvoorbeeld geen risico-inventarisatie- en evaluatie (RI&E) te maken.
Waarom?
Waarom gelden er ook arboregels voor zzp'ers? Dat is in 2012 besloten door de overheid zodat er minder concurrentie plaatsvindt tussen zzp'ers en werknemers. Als er voor zzp'ers geen - of minder - arboregels gelden, zijn ze namelijk goedkoper.
Welke regels gelden er voor zzp'ers?
Werkgevers zijn verplicht ervoor te zorgen dat de veiligheid en gezondheid van hun personeel niet in gevaar komt. Daarom staan er voorschriften in de Arbowet. En die voorschriften gelden dus ook voor zzp'ers. Het gaat dan om risico's die je als zzp'er zelf loopt, maar ook om risico's voor anderen.
Om werkgevers en zzp'ers meer duidelijkheid te geven over de arboregels, heeft de Inspectie SWZ een brochure ontwikkeld. In deze brochure staat een beschrijving van de belangrijkste arbeidsrisico's voor zzp'ers en informatie over de Arbowet-bepalingen die gelden: aan welke verplichtingen moet je je als zzp'er houden? En wat zijn de verplichtingen voor jouw opdrachtgever?
Houd jij je niet aan regels die wel voor jou als zzp'er gelden? Dan kan de Inspectie SZW maatregelen nemen: zo kan er bijvoorbeeld een boete worden opgelegd.
Je kunt de brochure hieronder gratis downloaden.