gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Welke arboregels gelden voor mij als zzp'er?

Als zzp'er heb je net als ieder andere werkende te maken met risico's op de werkvloer. Voor jouw eigenbelang en dat van anderen is het belangrijk dat je jouw werk veilig en gezond uitvoert. Daarom geldt de Arbeidsomstandighedenwet, of kortweg: de Arbowet. Deze geldt overal waarin loondienst óf in opdracht wordt gewerkt: dus ook voor zzp'ers.

Ongeveer de helft van alle zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) werkt in sectoren waarin het werk meer risico met zich mee kan brengen. Denk bijvoorbeeld aan de landbouw, industrie, bouwnijverheid, binnenscheepvaart en de reparatie- en installatiebranche. Zzp'ers in deze sectoren hebben te maken met risico's omdat ze bijvoorbeeld werken met gevaarlijke stoffen, machines of gereedschappen of werken op hoogte. Sommige regels die wel gelden voor werkgevers, gelden niet voor zzp'ers. Zo hoef je bijvoorbeeld geen risico-inventarisatie- en evaluatie (RI&E) te maken.  

Waarom?

Waarom gelden er ook arboregels voor zzp'ers? Dat is in 2012 besloten door de overheid zodat er minder concurrentie plaatsvindt tussen zzp'ers en werknemers. Als er voor zzp'ers geen - of minder - arboregels gelden, zijn ze namelijk goedkoper.

Welke regels gelden er voor zzp'ers?

Werkgevers zijn verplicht ervoor te zorgen dat de veiligheid en gezondheid van hun personeel niet in gevaar komt. Daarom staan er voorschriften in de Arbowet. En die voorschriften gelden dus ook voor zzp'ers. Het gaat dan om risico's die je als zzp'er zelf loopt, maar ook om risico's voor anderen. 

Om werkgevers en zzp'ers meer duidelijkheid te geven over de arboregels, heeft de Inspectie SWZ een brochure ontwikkeld. In deze brochure staat een beschrijving van de belangrijkste arbeidsrisico's voor zzp'ers en informatie over de Arbowet-bepalingen die gelden: aan welke verplichtingen moet je je als zzp'er houden? En wat zijn de verplichtingen voor jouw opdrachtgever?

Houd jij je niet aan regels die wel voor jou als zzp'er gelden? Dan kan de Inspectie SZW maatregelen nemen: zo kan er bijvoorbeeld een boete worden opgelegd. 

Je kunt de brochure hieronder gratis downloaden.

Downloads

Brochure 

Zelfstandigen en de Arbowet

Bekijk alle downloads

 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.