• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

#ZZPUPDATE week 11: Zzp'ers in de knel vanwege corona, en Brussel wil betere bescherming zzp’ers

Ikwordzzper praat je bij. Deze week vanzelfsprekend over de impact van het coronavirus: Zzp’ers in de knel door corona, Europa wil betere bescherming zzp’ers, en hoe kun je voorkomen dat je als zzp’er opdrachten en inkomsten kwijt raakt?

Brussel wil betere bescherming zzp’ers

“De coronacrisis onderstreept dat zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) betere bescherming nodig hebben tegen het plotseling wegvallen van inkomsten. De Europese Commissie komt dit jaar nog met voorstellen om dergelijke situaties te vermijden.” Dat schrijft het Financieele Dagblad naar aanleiding van een gesprek met Eurocommissaris Nicolas Schmit.

De Commissie broedt al op voorstellen voor verbetering van de arbeidspositie van mensen die in de zogeheten platformeconomie werken, zoals zelfstandigen die voor taxidienst Uber rijden. Schmit wil die plannen uitbreiden, zodat ook andere zzp'ers meer zekerheden krijgen.

De eurocommissaris noemt de manier waarop bedrijven omgaan met zelfstandigen, “een groeiend probleem voor onze maatschappij.” De coronacrisis accentueert dat, denkt hij. “Als je werknemer bent, kun je nu te maken krijgen met werktijdverkorting, waarbij je geen loon inlevert. We moeten dergelijke rechten van werknemers ook aan zelfstandigen geven.”

Het ontbreken van een goed vangnet voor zzp’ers, betekent volgens Schmit ook dat zelfstandigen langer doorwerken als ze ziek zijn, met alle risico's van dien. “Het coronavirus verplicht ons naar situaties te kijken die we ons nooit hebben kunnen voorstellen.”

Lees hier het hele interview. (Je moet wel registreren om het te kunnen lezen).

Zzp'ers in de knel vanwege corona

De discussie die nu op gang komt in Brussel biedt perspectief voor de langere termijn, maar wat kunnen zzp’ers nu als ze door het wegvallen van opdrachten in problemen komen? Dat zijn er steeds meer, zo lezen we bij onder andere het FD en Omroep Brabant. “Talloze zzp'ers hebben op moment te maken met opdrachten die niet doorgaan vanwege de corona-uitbraak. In Brabant, waar wordt afgelast wat kan worden afgelast, maar dus ook daarbuiten.”

Voor veel zzp'ers is deze periode van strikte crisismaatregelen nu al een financiële strop. Met name in de theater- en evenementenwereld is de situatie nijpend. Niet alleen regent het afzeggingen, ook het aantal offerte-aanvragen is stilgevallen. Als gevolg van deze uitzonderlijke situatie is er ineens volop belangstelling voor de bijzondere bijstand voor zelfstandigen (Bbz).

Zzp’ers die in economisch zwaar weer komen, kunnen aanspraak maken op dit potje. Voor een periode krijgen ze dan financiële ondersteuning vanuit de gemeente. De bekendheid van de Bbz is echter laag en de aanvraagperiode kan weken duren. (Lees ook dit artikel op ikwordzzper.nl). Het Platform voor Zelfstandig Ondernemers (PZO) doet dan ook een dringend beroep op gemeentes: wees coulant in het toekennen van de bijstand voor zelfstandigen.

De PZO is niet de eerste belangenbehartiger die aan de bel trekt voor zzp’ers vanwege de problemen sinds de corona-uitbraak. Eerder deed FNV Zelfstandigen een oproep om de Bbz meer aandacht en urgentie te geven. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft nog niet gereageerd, maar sommige gemeentes verwijzen al naar de Bbz op hun website. Een Bbz-uitkering duurt maximaal 13 weken, zo blijkt, en kan met diezelfde periode verlengd worden.

Hoe kun je voorkomen dat je opdrachten kwijtraakt?

Dat je als zzp’er aanspraak kunt maken op tijdelijke bijstand is mooi, maar liever zorg je dat dit niet nodig is. Hoe kun je voorkomen dat je opdrachten en inkomsten kwijt raakt? Moeilijk, maar een paar belangrijke lessen zijn wel te leren. RTL Z sprak hierover met social media-juriste Charlotte Meindersma, en verwerkte haar antwoorden in praktische tips.

Het allerbelangrijkste: zorg dat je algemene voorwaarden hebt. “Zet daar bijvoorbeeld in dat het risico bij de opdrachtgever ligt en niet bij de zzp'er. Dan sluit je aansprakelijkheid uit. Anders kan je opdrachtgever bijvoorbeeld zeggen dat het intrekken overmacht is. Heb je die niet, zet dan iets in je offerte over eventuele annulering. Dan heb je dat voor aankomende opdrachten afgesproken, want niemand weet hoe lang dit gaat duren." 

Op haar eigen website geeft ze nog veel meer uitleg en advies. Leestip!

Corona helpdesk voor leden van Het Ondernemerscollectief

Ben je lid van Het Ondernemerscollectief dan kun je onze Cornona helpdesk vragen om deze derde deskundige verklaring op te laten stellen. Wat je kunt doen is een mail sturen aan info@ondernemerscollectief.nl met de vraag om je te helpen met deze verklaring. Wij zullen je dan mailen wat we nodig hebben om deze verklaring te ondersteunen.

Hieronder lees je verder nog het laatste nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl:

Blogs

ZZP Agenda