• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 19: Vraag naar praktische beroepen groot, 10 bestbetaalde zzp-banen van Nederland en laatste jaar middelingsregeling voor zzp’ers

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Vraag naar praktische beroepen groot

De vraag naar mensen die een praktisch beroep uitoefenen is sinds 2021 significant gestegen. Het is opvallend dat voor timmermannen en loodgieters juist minder vacatures openstaan, blijkt uit cijfers van vacaturesite Indeed. Volgens managing director Benelux Stan Snijders van Indeed komt de daling van vacatures bij deze beroepsgroepen mogelijk doordat timmermannen en loodgieters steeds meer als zzp’er werken, in plaats van in loondienst. Daarnaast spelen de problemen in de bouw (stikstof, materiaaltekorten, rentestijgingen) ook mee in het mindere vacatureaanbod.    

De arbeidsmarkt wordt langzaamaan wat krapper. Het aantal openstaande vacatures neemt in 2024 geleidelijk af, vergeleken met eind 2023. Het totaal aantal vacatures lag op 1 april 2024 circa 14% lager dan precies een jaar eerder. Het aantal vacatures voor loodgieters en timmermannen neemt dan wel af, maar er is tegelijkertijd een stijging in interesse te zien in deze beroepsgroepen. Op de vacatures werd ten opzichte van een jaar geleden 8% méér geklikt door werkzoekenden.

Ten opzichte van 2021 is er in 2024 binnen bijna alle praktische beroepsgroepen sprake van een structurele groei in vraag, maar staan de vacatures wel lang open. “Ondanks dat we het nog niet direct zien in de invulling van vacatures, is er denk ik wel degelijk sprake van een heropleving van waardering voor de meer praktische beroepen. En die sluit mooi aan op de arbeidsmarkt van nu”, meent Snijders.

De vraag naar pedagogisch medewerkers ziet sinds 2021 een enorme groei. Het aantal vacatures nam toe met maar liefst 76%. Ook de vraag naar kappers (+74%) en apothekersassistenten (+72%) nam enorm toe. Het aantal openstaande functies voor verzorgenden (mbo verpleegkunde) bleef stabiel hoog ten opzichte van drie jaar geleden. In deze beroepsgroepen liggen dus enorm veel baankansen. En voor zzp’ers, gezien de grote vraag bij werkgevers.  

Bron: Flexmarkt

Bestbetaalde zzp-banen van Nederland

Artiest, topmodel, keynote spreker, blockchain specialist en fiscalist. Dit zijn volgens de redactie van Harper’s Bazaar de bestbetaalde zzp-banen van Nederland. Het modetijdschrift deed onderzoek op basis van de Prijzen & Tarievengids van Publimix Professioneel, die de meest recente tarieven van ruim 170 beroepen van zzp’ers en freelancers bevat. “Met deze zzp-banen hoef je je geen zorgen te maken over je inkomen en zit je nooit krap bij kas”, aldus Stephanie Buisman. 

Artiest word je echter niet zomaar, aldus Harper’s Bazaar. Maar als je Jan Smit heet, mag je € 28.000 per uur vragen. Het bestbetaalde topmodel van Nederland Doutzen Kroes verdient gemiddeld € 12.000 per dag. Wie als zzp’er zijn kennis en ervaring wil delen, doet er goed aan keynote spreker te worden. Een bekendheid als Anita Witzier vraagt bijvoorbeeld € 4.950 per dagdeel. Als je als zzp’er een technische knobbel hebt, is blockchain specialist een van de bestbetaalde banen van Nederland. Zij verdienen gemiddeld € 1.000 per uur.  Overweeg je een zzp-baan als fiscalist? Dan kun je gerust € 450 per uur vragen.

Zelf je ideale uurtarief berekenen? Gebruik onze uurtarief calculator voor zzp’ers 

Een zzp-baan in de advocatuur loont ook. Zowel een in een bepaald rechtsgebied gespecialiseerde advocaat (gemiddeld € 450 per uur) als een topadvocaat (€ 360 per uur) staan in de top-10 van bestbetaalde freelance banen. Hoor je regelmatig dat je een goede stem hebt? Dan is € 350 per uur voor het buiten beeld commentaar geven in een trailer, reclamespotje, film of tv-programma een gemiddeld tarief. Eenzelfde uurloon haalt een freelance diepzeeduiker binnen. Je kunt je kennis als zzp’er ook inzetten als zelfstandig consultant, om € 175 uur te vragen.

Bron: Harper’s Bazaar

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Stel ze aan de fiscale helpdesk
Fiscale hulp?

Laatste jaar middelingsregeling voor zzp’ers

Heb je als zzp’er de afgelopen jaren een wisselend inkomen gehad? Dan is 2024 het laatste jaar om belastinggeld terug te krijgen via de middelingsregeling. De regeling is in 2023 afgeschaft, omdat deze volgens de rijksoverheid onvoldoende effectief was en de politiek bovendien het belastingstelsel wil vereenvoudigen. Daarom is 2024 het laatste jaar om de middelingsregeling te gebruiken.   

Bij de middelingsregeling bereken je als zzp’er het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar, waarna je over het gemiddelde bedrag belasting betaalt. Zzp’ers die de afgelopen jaren minder hebben verdiend (door minder opdrachten of minder gaan werken), krijgen vaak geld terug als ze van deze fiscale regeling gebruikmaken.

Lees ook het artikel: Belasting besparen met de middelingsregeling als zzp'er!

Of je geld terugkrijgt van de Belastingdienst, kun je zelf berekenen. De fiscus heeft hiervoor een stappenplan Teruggaaf door middeling berekenen. Er staan ook andere tools op het internet. Er geldt voor teruggaaf een drempel van € 545. Als je als zzp’er meer geld terugkrijgt dan € 545, kun je dit bedrag daadwerkelijk claimen. De middelingsregeling kan worden aangevraagd via de website van de Belastingdienst, vanaf het moment dat de belastingaangifte definitief is tot drie jaar daarna. De periode 2022, 2023 en 2024 is nu de laatste waarover middeling kan worden aangevraagd.  

Bron: NU.nl

Verpleegkundigen haken af door geldzorgen en hoge werkdruk

Verpleegkundigen kunnen met hun salaris nauwelijks de huur en andere vaste lasten betalen. Met geldzorgen als gevolg. Daarnaast is de werkdruk in de zorg vaak zo hoog, dat verpleegkundigen het niet meer trekken. Het is reden dat het verzuimpercentage onder jongeren in de zorg zo hoog is en zoveel verpleegkundigen de zorg verlaten. Dit stelt Margret Kortooms-Visser, ziekenhuisverpleegkundige in loondienst en zzp’er in de palliatieve zorg, in een opiniestuk in Zorgvisie.

Kortooms-Visser vindt haar beroep het mooiste van de wereld, maar zij sluit haar ogen niet voor de hoge werkdruk en de veranderingen die in der zorg plaatsvinden. “Natuurlijk is waardering erg belangrijk, maar daarnaast moeten de rekeningen worden betaald. Mensen die werken, zouden geen geldzorgen hoeven hebben. Het zou vooral geen reden mogen zijn om voor een ander beroep te moeten kiezen. Helaas lijkt dit toch de werkelijkheid te zijn.”

De geboden oplossing – meer uren werken – verhoogt alleen maar de werkdruk die al hoog is, meent de opinieschrijfster. “Het kan toch niet zo zijn dat de werkdruk zo hoog is, en dat er ook nog wordt verwacht dat men zich inhoudelijk blijft ontwikkelen?” Kortooms-Visser ziet dat verpleegkundigen in de psychiatrie en de terminale zorg het zwaar hebben.

“Juist nu er veel collega’s uitvallen met een burn-out, is het belangrijk dat we oog hebben voor elkaar. Op zondag 12 mei is het niet alleen Moederdag, maar ook de Dag van de zorg, op de geboortedag van Florence Nightingale, de voorloopster van het verpleegkundevak. Zorg ervoor dat de zorgmedewerkers gezien worden, zie elkaar. Samen zorgen we ervoor dat de zorg mooi en waardevol blijft.”  

Bron: Zorgvisie

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Gratis ZZP Competentiescan

Gratis ZZP Competentiescan

Weet je zeker of je zzp'er wilt worden? Ben je nog niet overtuigd van jouw kwaliteiten als potentiële zzp'er? Doe dan hier de gratis ZZP Competentiescan. Vind uit wat voor type ondernemer jij bent en waar je kwaliteiten liggen.

ZZP Agenda