gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Dossier: Coronavirus

Samen met de landelijke partners van ikwordzzper.nl hebben we onderstaande een dossier samengesteld van artikelen die jou tijdens deze de coronacrisis up to date houdt van de ontwikkelingen en maatregelen.

Toch Tozo voor zzp'ers met vermogen halve ton of meer

Het kabinet ziet bij nader inzien af van zijn voornemen om een vermogenstoets in te voeren zzp'ers die aanspraak maken op de Tozo-regeling.

Meer informatie

Zzp'ers in de zorg ontvangen zorgbonus vanwege hun werk tijdens de coronapandemie

Tijdens de coronapandemie is een uitzonderlijke prestatie geleverd door de mensen in de zorg. Vanwege hun uitzonderlijke inzet is besloten om de zorgprofessionals, waaronder ook zzp'ers, te belonen met een eenmalige bonus van € 1000 netto. In dit nieuwsbericht lees je welke zorgprofessionals voor de regeling in aanmerking komen.

Meer informatie

Dit zijn de gewijzigde voorwaarden van Tozo 3

De derde Tozo-regeling kent een aantal aanpassingen. Zo geldt er vanaf 1 oktober een vermogenstoets. Wie als zzp'er meer dan € 46.520 aan beschikbare geldmiddelen heeft, kan in de nieuwe regeling geen aanspraak meer maken op financiële hulp. In dit artikel zetten we de gewijzigde voorwaarden die vanaf 1 oktober gelden voor Tozo 3 voor jou op een rij.

Meer informatie

Ook zzp’ers komen in aanmerking voor gratis persoonlijk ontwikkeladvies

De coronacrisis heeft het leven van veel zelfstandig ondernemers drastisch overhoop gegooid. Voor zzp'ers die werkzaam zijn in sectoren met slechte vooruitzichten en die de overstap overwegen naar een ander beroep, is er nu tijdelijk de mogelijkheid om kosteloos een ontwikkeltraject te volgen bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur. Het ontwikkeltraject is onderdeel van het crisisprogramma van de overheid 'NL Leert Door' en wordt aangeboden door ikwordzzper.nl in nauwe samenwerking met vakbond De Unie en de specialisten van Traject Consult.

Meer informatie

Soepele beoordeling urencriterium tot 1 oktober

De Belastingdienst heeft de versoepelde regeling voor het urencriterium met 5 maanden verlengd tot 1 oktober. Tot die datum gaat de Belastingdienst ervan uit dat zzp’ers ten minste 24 uur per week aan hun onderneming hebben besteed. Ook als zij dat niet werkelijk hebben gedaan. Eerder was deze regeling afgesproken tot 31 mei.

Meer informatie

TVL voor mkb'ers en zzp'ers: Tegemoetkoming Vaste Lasten tot maximaal € 50.000

Ben je een mkb’er of zzp’er en heb je meer dan 30% van je omzet verloren door de coronacrisis? Dan kun je via de Beleidsregel Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) maximaal € 50.000 ontvangen. Deze belastingvrije tegemoetkoming komt in de plaats van de TOGS-regeling en geldt voor de periode vanaf 1 juni tot en met 30 september 2020.

Meer informatie

Hoe werkt Tozo voor grenswerkers?

Zzp’ers die als gevolg van de coronamaatregelen in de financiële problemen komen, kunnen een aanvraag indienen voor Tozo hulp. Met deze regeling wordt het inkomen aangevuld tot bijstandsniveau. Maar hoe zit het als je woont in Nederland en je werkzaamheden verricht over de grens? Of je woont over de grens en heb je bedrijf in Nederland? In dit kennisartikel leggen we het uit.

Meer informatie

Aantal aanvragen voor uitstel btw-betaling verdubbeld door coronacrisis

Ruim 219.000 ondernemers hebben in het tweede kwartaal van dit jaar uitstel van betaling aangevraagd van hun btw-aangifte. Vanwege de coronacrisis is dat bijna dubbel zoveel als gebruikelijk bij de kwartaalaangifte. Zzp'ers die uitstel van betaling nodig hebben, kunnen dit nog tot 13 juni aanvragen.

 

Meer informatie

Hoe verwerk je een ontvangen Tozo uitkering in je boekhouding?

Vanwege teruglopende inkomsten door de coronacrisis heb je een aanvraag ingediend voor een aanvullende uitkering op grond van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). De aanvraag is goedgekeurd, het geld gestort. Maar hoe verwerk je deze betaling nu in je bedrijfsadministratie? Wij leggen het in dit artikel haarfijn voor je uit.

Meer informatie

Alles wat je moet weten over Tozo 2.

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) zou eind mei 2020 aflopen, maar krijgt een verlenging van 3 maanden. De verlengde regeling (Tozo 2) loopt van 1 juni tot en met 31 augustus en kent een aantal nieuwe voorwaarden. In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen over Tozo 2.

Meer informatie

Ondernemers dringen bij Tweede Kamer aan op garantie-inkomen voor zelfstandigen

De hulp van het kabinet aan zelfstandigen en mkb'ers schiet te kort, vinden de serie-ondernemers Ruud Koornstra, Ronald van den Hof en Martin Schuurman. In een brief aan de Tweede Kamer dringen ze aan een tijdelijk garantie-inkomen voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers.

Meer informatie

Ook grenswerkers en AOW-ers kunnen Tozo aanvragen

Het kabinet gaat op verzoek van de Tweede Kamer regelen dat ook grenswerkers en AOW’ers aanspraak kunnen maken op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Bij het berekenen van de inkomensondersteuning tellen alleen inkomsten mee voor werk dat is verricht in de periode waarvoor de ondernemer de Tozo aanvraagt. 

Meer informatie

Tijdelijk soepele beoordeling urencriterium zzp’ers

De fiscus gaat er tot in ieder geval 31 mei van uit dat zzp'ers ten minste 24 uur per week aan hun bedrijf hebben besteed – ook al is dat in werkelijkheid door het ontbreken van opdrachten niet zo. Hierdoor behouden zzp’ers hun fiscale voordelen, ook als ze niet aan het urencriterium voldoen.

Meer informatie

Ben jij al klaar voor de anderhalve meter economie?

Het leven als ondernemer vraagt om een pro-actieve houding. Zeker nu! Maar soms kun je zelfs te pro-actief zijn. Zo bereidde Riëtte Bol zich met 3-persoonsworkshops al voor op de anderhalve meter economie. Dat was iets te vroeg, zo bleek. Toch is het verstandig om je nu al klaar te maken voor het moment dat jij weer aan de slag kunt. In deze blog vertelt ze hoe je dat kunt doen.

Meer informatie

Hoe bepaal ik het inkomen voor de Tozo aanvraag als zzp'er?

Zzp'ers die financieel in de knel komen als gevolg van de coronamaatregelen, kunnen in hun gemeente een aanvraag indienen voor de Tozo-regeling. Welk bedrag je ontvangt, is onder andere afhankelijk van je netto inkomen. In dit artikel leggen we uit hoe je als zzp'er je inkomen berekent voor de Tozo aanvraag.

Meer informatie

Wanneer heb ik recht op Tozo. En hoeveel ontvang ik dan?

Met de Tozo-regeling biedt het kabinet een financieel vangnet voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, die financieel in de problemen dreigen te komen door de coronamaatregelen. Om in aanmerking te komen voor de Tozo, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Daarbij kan het bedrag dat je netto ontvangt verschillen, afhankelijk van jouw specifieke situatie. In dit artikel leggen we uit hoe het zit.

Meer informatie

Speciale regeling voor flexwerkers en deeltijd-zzp'ers

Het kabinet heeft beloofd snel met een speciale regeling te komen voor flexwerkers die door de coronacrisis hun baan hebben verloren en niet in aanmerking komen voor de steunmaatregelen. Deze regeling moet ook een oplossing bieden voor deeltijd-zzp’ers die niet aan het urencriterium voldoen.

Meer informatie

D66 wil soepelheid bij beoordeling urencriterium zzp’ers

Door de coronamaatregelen kunnen veel zzp'ers niet genoeg uren maken om aan het urencriterium te voldoen. Hierdoor dreigen zij duizenden euro’s aan aftrek mis te lopen. D66-kamerlid Steven van Weyenberg roept het kabinet daarom op om soepel te zijn bij de beoordeling van het urencriterium. 

 

Meer informatie

Eenmanszaak kun je nu ook online inschrijven

Vanwege de coronamaatregelen is het erg moeilijk om persoonlijk langs te gaan bij de KvK om een nieuwe onderneming in te schrijven. Daarom biedt Firm24 sinds kort een praktische oplossing: Online inschrijven van je eenmanszaak.

Meer informatie

Starten als zzp'er in tijden van corona

Vorige maand startte Chris Peters als ondernemer met Crisp Communications. Niet wetende dat twee weken later het land zou stil komen te liggen door de corona maatregelen. In deze blog beschrijft hij zijn ervaringen als zzp’er in tijden van corona.

Meer informatie

Belastingdienst komt met 1 formulier voor uitstel alle aanslagen belasting

Met het online formulier ‘Verzoek bijzonder uitstel van betaling voor 3 maanden’ vraag je automatisch in 1 keer uitstel aan voor alle aanslagen inkomstenbelasting, omzetbelasting (btw), vennootschapsbelasting en loonheffingen.

Meer informatie

Zzp'er loopt meer dan € 10.000 omzet mis door coronacrisis

De coronacrisis hakt er bij zzp'ers enorm in. De meesten verloren al duizenden euro’s omzet en zij houden rekening met meer dan € 10.000 gemiste inkomsten, zo blijkt uit onderzoek van MoneyMonks. Bijna 40% van de zzp’ers heeft aangeklopt bij de overheid voor noodhulp of vewacht dit binnenkort te doen. 

Meer informatie

Chaos en onzekerheid bij uitvoering steunregelingen zzp’ers

Veel zzp'er en andere ondernemers zijn gedupeerd door de coronamaatregelen en wachten met smart op financiële hulp die is toegezegd door de overheid. De uitvoering van de steunregelingen gaat echter gepaard met een grote mate van chaos en onzekerheid. Veel kleine zelfstandigen dreigen mis te grijpen.

Meer informatie

SharePeople biedt helpende hand aan zzp'ers

SharePeople biedt zzp’ers die juist nú de zekerheid willen van een financieel vangnet voor arbeidsongeschiktheid de mogelijkheid om tegen ultiem lage kosten in te stappen. Ook huidige deelnemers die krap komen te zitten door de coronacrisis, steekt de crowdsurance organisatie de helpende hand toe.

Meer informatie

Toch hulp voor zzp'ers die na 1 januari zijn begonnen

Zzp’ers die na januari 2020 zijn begonnen komen toch in aanmerking voor financiële ondersteuning in het kader van de tijdelijke noodregeling voor zelfstandige ondernemers (Tozo). Als regel geldt dat een zelfstandige moet zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel voordat deze regeling is aangekondigd, dus voor 17 maart 2020 18.45 uur. 

Meer informatie

Waar kan ik de corona regelingen voor zzp'ers aanvragen?

Het kabinet komt met een heel pakket maatregelen om bedrijven te helpen die door de coronacrisis in de problemen komen. Welke regelingen zijn er voor jou als zzp’er en waar kun je ze aanvragen? In dit kennisartikel zetten we het op een rij.

Meer informatie

Waarom het verstandig is zzp'ers met coronaschade ruimschoots te compenseren

Om de schade van de coronacrisis te beperken, heeft de overheid een uitgebreid pakket aan maatregelen aangekondigd voor economische hulp aan ondernemers en zzp'ers. In de basis zijn dit prima maatregelen. Toch zijn er een paar dingen die makkelijk beter hadden gekund, vindt blogger Ronald Mulder.

Meer informatie

Geen inkomenssteun voor deeltijd-zzp'ers

De versoepelde bijstandsregeling voor zzp'ers gaat vooralsnog niet gelden voor deeltijd- of hybride zzp'ers. Dat blijkt uit berichtgeving van het FD. Wie minder dan 1225 uur in zijn onderneming heeft gestoken - en dus niet wordt aangemerkt als voltijd zzp'er - kan geen aanspraak maken op inkomenssteun.

Meer informatie

Dit is wat we tot nu toe weten van de nieuwe regeling voor tijdelijke ondersteuning voor zzp’ers

Om de financiële gevolgen van de coronacrisis voor zzp’ers te compenseren, komt het kabinet met een tijdelijke voorziening voor drie maanden. Zzp’ers met financiële problemen kunnen een beroep doen op deze voorziening die uitgevoerd wordt door gemeenten. Welke voorwaarden gelden er voor deze regeling? In dit kennisartikel zetten we de hoofdpunten uiteen.

Meer informatie

Vragen en antwoorden over extra tijdelijke ondersteuning voor zzp'ers

Voor zelfstandig ondernemers die in de knel komen door de coronacrisis heeft het kabinet financiële ondersteuning beschikbaar gesteld. De nieuw regeling is in zeer korte tijd in elkaar gezet en over de uitvoering bestaan veel vragen. In dit artikel zetten we de belangrijkste vragen én antwoorden op een rij.

Meer informatie

Met deze maatregelen wil het kabinet zzp’ers uit de brand helpen

Het kabinet geeft gehoor aan de noodkreet van zzp-organisaties om coulant te zijn bij het verlenen van steun aan zzp’ers en maakt miljarden euro’s vrij om ondernemers en zzp'ers door de coronacrisis te helpen. In dit artikel zetten we de hoofdpunten op een rij.

Meer informatie

Het coronavirus: Wat zijn de risico's voor jou als zzp'er? UPDATE

Met het aantal besmettingen nemen ook in ons land de zorgen over het coronavirus toe. De reissector krijgt zware klappen, evenementen en bijeenkomsten worden afgeblazen en tientallen bedrijven hebben inmiddels werktijdverkorting aangevraagd. Welke risico’s loop jij als zzp’er?

Meer informatie

BLOG: Zo maak je van een coronaprobleem een coronakans als zzp'er

Het coronavirus slaat om zich heen in ondernemend Nederland. Ook veel zzp'ers merken de gevolgen: Evenementen worden afgelast, het regent annuleringen en er wordt druk gehamsterd in de supermarkten. Echter, je kunt deze periode ook zien als een kans. Zo belde een lid met onze helpdesk, gedurende het gesprek werd het coronaprobleem een coronakans.

Meer informatie

Betalingsproblemen door coronavirus? Uitstel van betaling mogelijk voor zzp’ers

Om de gevolgen van het coronavirus voor zzp'ers te verzachten, neemt de Belastingdienst maatregelen. Bent je of zzp’er en heb je betalingsproblemen door het coronavirus? Dan kun je de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling. Ook kun je jouw te betalen voorlopige aanslag aanpassen.

Meer informatie

Deze 7 tools zijn heel handig als je als zzp'er vanuit huis moet werken vanwege het coronavirus

Corona slaat om zich heen in Nederland. Veel zzp’ers zien zich gedwongen om door de vergaande coronamaatregelen vanuit huis te werken. Dat kan best onwennig zijn, zeker als je veel communicatie hebt met de klant. Gelukkig zijn er allerlei handige oplossingen. Wij zetten de 7 beste thuiswerk tools op een rij.

Meer informatie

Wat betekent het coronavirus voor beleggers?

Wat is het effect van het coronavirus op financiële markten? En wat betekent dit voor jou als beleggende zzp'er? Lees er alles over.

Meer informatie

Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) aanvragen als zzp'er

Als zelfstandig ondernemer loop je financieel gezien meer risico dan iemand in loondienst. Kom je onverhoopt in financiële problemen door de gevolgen van het coronavirus, dan kun je mogelijk terugvallen op een financiële regeling. Eén daarvan is de Bbz: Besluit bijstandverlening zelfstandigen. In dit kennisartikel lees je hoe je dit aanvraagt als zzp'er.

Meer informatie

Kamer van Koophandel opent coronaloket

Wij snappen dat er nu veel op je afkomt. Bekijk hier wat je kunt doen en welke regelingen de overheid aanbiedt. Het KVK Coronaloket is telefonisch bereikbaar voor al je ondernemersvragen, op werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur.

Meer informatie

Werkvereniging: "Noodfonds zzp’ers noodzakelijk en rechtvaardig"

De Werkvereniging reageert geschokt op de uitspraak van minister Wiebes (Economische Zaken) dat zzp'ers geen aanspraak kunnen maken op financiële hulp. Tijdens een uitzending van WNL zei de bewindsman dat zzp'ers vrijwillig voor deze ondernemersvorm kiezen, met bijkomend ondernemersrisico.

Meer informatie

Kabinet: Ook steun voor zzp'ers

Het kabinet zal werknemers, ondernemers én zzp’ers inkomensbescherming bieden. Daarvoor komt de regering nog deze week met een pakket aanvullende maatregelen.

Meer informatie

 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord