• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Bij hoeveel opdrachtgevers ben ik zelfstandig voor de Belastingdienst als zzp'er?

Veel mensen denken dat je minimaal 3 opdrachtgevers per jaar nodig hebt om te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst voor zelfstandigheid als zzp'er. Dit is een hardnekkig misverstand! De Belastingdienst heeft geen regels over het aantal opdrachtgevers dat je moet hebben om als zelfstandige te worden gezien. Waar ze wel op controleren, is het al dan niet bestaan van een gezagsverhouding tussen jou en je opdrachtgever.

Is één opdrachtgever mogelijk als zzp'er?

Eén opdrachtgever per jaar is genoeg om als zzp'er te worden aangemerkt, mits er geen gezagsverhouding bestaat tussen jou en je opdrachtgever. Als er geen gezagsverhouding is betekend dit dat de opdrachtgever niet kan zeggen hoe jij je werk moet uitvoeren, omdat hij en zijn medewerkers er geen verstand van hebben.

Voorbeelden van functies waarbij een gezagsverhouding ontbreekt:

  • Een interim manager die een bedrijf reorganiseert;
  • Een ICT manager die een bedrijf automatiseert (zolang het bedrijf geen ICT-bedrijf is).

Is er wel sprake van een gezagsverhouding, dan moet je als zzp'er wel meerdere opdrachtgevers hebben om als zelfstandige te worden aangemerkt. Doe je hetzelfde werk als medewerkers in het bedrijf van de opdrachtgever of ben je werkzaam in de organisatie van het bedrijf, dan is er al een vermoeden van een gezagsverhouding. Of die gezagsverhouding daadwerkelijk bestaat, maakt niet uit. Het gaat erom dat de opdrachtgever de mogelijkheid heeft om aanwijzingen over de werkzaamheden te geven. Om te bewijzen dat je als zzp'er wel degelijk zelfstandig bent, zul je in dat geval meerdere opdrachtgevers nodig hebben.

Voorbeelden van functies waarbij sprake is van een gezagsverhouding:

  • Alle beroepsgroepen die bijspringen in geval van drukte bij bedrijven: de zzp’er doet hetzelfde werk als de medewerkers, waardoor er een vermoeden is van een gezagsverhouding.
Wet DBA helpdesk

Wet DBA helpdesk

Wil je meer duidelijkheid over de wet DBA en model overeenkomsten? Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) is uitgesteld?
De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

De valkuil van tussenbureaus

Als je opdrachten verkrijgt via een tussenbureau, let dan op! Heb je een contract met het tussenbureau én met de eindklant? Dan telt de eindklant als opdrachtgever.

Heb je alleen een contract met het tussenbureau? Dan is het tussenbureau jouw opdrachtgever. Als al jouw opdrachten via dit tussenbureau lopen, dan heb je voor de Belastingdienst maar één opdrachtgever en zal je niet als zelfstandige worden gezien. Je zal dus via meerdere tussenbureaus aan de slag moeten. Maar pas op: ga niet via meerdere tussenbureaus bij één en dezelfde eindklant werken, want dan telt de eindklant als één opdrachtgever en ziet de Belastingdienst dit als frauduleus handelen.

Doe de OndernemersCheck

Twijfel je of je zelfstandig bent voor de Belastingdienst als zzp'er? Doe dan de OndernemersCheck van Belastingdienst.

TIP Heb je hulp nodig bij dit onderwerp? Word dan lid van Het Ondernemerscollectief en stel jouw vraag aan de Wet DBA Helpdesk.

Gratis download

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Hulp bij jouw boekhouding?

Hulp bij jouw boekhouding?

Wil je zeker zijn dat je alle aftrekposten gebruikt als zzp'er? Bespaar kosten door je boekhouding zelf te doen met begeleiding van een ervaren boekhouder.