• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Bij hoeveel opdrachtgevers ben ik zelfstandig voor de Belastingdienst als zzp'er?

Veel mensen denken dat je minimaal drie opdrachtgevers per jaar nodig hebt om te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst voor zelfstandigheid als zzp'er. Dit is een hardnekkig misverstand! De Belastingdienst heeft geen regels over het aantal opdrachtgevers dat je moet hebben om als zelfstandige te worden gezien. Waar ze wel op controleren, is het al dan niet bestaan van een gezagsverhouding tussen jou en je opdrachtgever.

Wanneer ben ik zelfstandig volgens de Belastingdienst?

Is één opdrachtgever mogelijk als zzp'er?

Eén opdrachtgever per jaar is genoeg om als zzp'er te worden aangemerkt, mits er geen gezagsverhouding is tussen de zzp'er en de opdrachtgever. Een gezagsverhouding houdt in dat de opdrachtgever de zzp'er niet kan zeggen hoe die zijn werk moet uitvoeren, omdat hij en zijn medewerkers er geen verstand van hebben.

Voorbeelden van functies waarbij een gezagsverhouding ontbreekt:

  • Een interim manager die het bedrijf reorganiseert;
  • Een ICT manager die het bedrijf automatiseert (zolang het bedrijf geen ICT-bedrijf is).

is er wel sprake van een gezagsverhouding, dan moet je als zzp'er welk meerdere opdrachtgevers per jaar hebben om als zelfstandige te worden aangemerkt. Als je hetzelfde werk doet als andere medewerkers in het bedrijf van de opdrachtgever of werkzaam bent in het organisatorische deel van het bedrijf, is er al een vermoeden van een gezagsverhouding. Of die gezagsverhouding daadwerkelijk bestaat maakt niet uit. Het gaat erom dat de opdrachtgever de mogelijkheid heeft om aanwijzingen over de werkzaamheden te geven. Om te bewijzen dat je als zzp'er wel degelijk zelfstandig bent, zul je in dat geval meerdere opdrachtgevers nodig hebben.

Voorbeelden van functies waarbij sprake is van een gezagsverhouding:

  • Alle beroepsgroepen die bijspringen in geval van drukte bij bedrijven: de zzp’er doet hetzelfde werk als de medewerkers waardoor er een vermoeden is van een gezagsverhouding.
Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

De valkuil van tussenbureaus

Als je opdrachten verkrijgt via een tussenbureau, let dan op!

Heb je een contract met het tussenbureau én met de eindklant? Dan telt de eindklant als opdrachtgever.

Heb je alleen een contract met het tussenbureau? Dan is het tussenbureau jouw opdrachtgever. Als je alleen via dit tussenbureau werkt dan heb je voor de Belastingdienst maar één opdrachtgever en zal je niet als zelfstandige worden gezien. Je zal dus via meerdere tussenbureaus aan de slag moeten. Maar pas op: ga niet via meerdere tussenbureaus bij één en dezelfde eindklant werken, dan telt de eindklant namelijk als één opdrachtgever en ziet de Belastingdienst dit als frauduleus handelen.

Doe de OndernemersCheck

Twijfel je of je zelfstandig bent voor de Belastingdienst als zzp'er, doe dan de OndernemersCheck van Belastingdienst.

Doe de ZZP CoronaCheck

Ben je zelfstandig voor de Belastingdienst en heb je als zzp'er te maken met inkomstenverlies als gevolg van de coronamaatregelen? Chcek dan hier welke maatregelen uit het Corona Noodfonds Steunpakket van de overheid voor jou van toepassing zijn. Start ZZP Corona Scan.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij dit onderwerp? Word dan lid van Het Ondernemerscollectief en stel jouw vraag aan de Wet DBA Helpdesk.

Gratis download

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.