• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUPDATE week 41: Nieuwe wet moet faillissementen voorkomen en 17.000 zzp’ers in eventbranche zonder werk

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over de nieuwe faillissementswet WHOA, een Kafkaëske situatie voor zzp'ers die schuldhulp willen aanvragen in de gemeente Hoorn, en vele duizenden zzp'ers in de eventbranche zitten zonder werk.

Minder faillissementen dankzij nieuwe wet

Nu veel ondernemingen door de coronapandemie hun bedrijfsvoering niet op de gebruikelijke manier kunnen voortzetten, is de verwachting dat meer ondernemingen te maken krijgen met geldproblemen en misschien zelfs met faillissement. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) van minister Dekker (Rechtsbescherming) – deze week aangenomen door de Eerste Kamer – kan dit helpen voorkomen.

De Whoa is bedoeld om meer ruimte te bieden voor het afwenden van een faillissement en geldt nadrukkelijk voor ondernemingen die nog wel levensvatbaar zijn. Dankzij de wet kan de schuldenaar proberen om met de schuldeisers tot een akkoord te komen. Schuldeisers die weigeren, kunnen met de Whoa in de hand gedwongen worden om akkoord te gaan. Kleine en middelgrote ondernemingen die zwaar door de coronacrisis zijn getroffen krijgen zo ruimte om te herstructureren. Behalve tot vermindering van het aantal faillissementen (en dus waardeverlies) draagt dit bij tot baanbehoud en voortzetting van diensten, bijvoorbeeld door kleine ondernemers en zzp’ers.

Minister Dekker: ‘Als een meerderheid van schuldeisers van een onderneming in ernstige financiële problemen het samen eens wordt over de afbetaling van schulden, kan het niet zo zijn dat één individuele schuldeiser of aandeelhouder daar een stokje voor steekt. Juist om te voorkomen dat bedrijven dan omvallen, maken we het in dit soort situaties makkelijker om tot een schuldsanering te komen en het bedrijf voort te zetten.’

Bronnen: Rendement Online en Rijksoverheid

Gemeente Hoorn stuurt zzp’ers van kastje naar de muur

Een bijzonder staaltje ambtenarij in de gemeente Hoorn. Door een fout in een online formulier op de website van de gemeente lukte het zzp'ers de afgelopen maanden niet om zich aan te melden voor schuldhulpverlening. Op advies van De Rekenkamer was het beleid voor zzp’ers die aanspraak willen maken op schuldhulp al begin dit jaar veranderd. Maar het formulier op de website van Hoorn was niet op die verandering aangepast.

Het gevolg was dat zzp’ers die via de website van de gemeente een aanvraag wilden doen voor schuldhulpverlening in een soort oneindige loop kwamen. Wanneer de zzp'er de 'bent u zzp'er?'  bevestigend beantwoordde, werd hij of zij voor hulp  doorverwezen naar WerkSaam, de instantie die voor deze gemeente de Tozo-regeling uitvoert. Dit terwijl op de website van WerkSaam te lezen was dat hij of zij voor schuldhulp een aanvraag moest doen bij de gemeente.

‘Dit is heel verdrietig. Zzp'ers vielen maandenlang tussen wal en schip, juist in een tijd dat het hard nodig was,' reageert gemeenteraadslid Rob Droste (VVD), die de fout constateerde. Droste vond het al verdacht toen hij in de kwartaalcijfers van de gemeente zag dat geen enkele zzp’er in Hoorn sinds het uitbreken van de coronacrisis schuldhulp had aangevraagd, terwijl er in andere gemeenten een toename is van het aantal aanvragen.

Bron: NH Nieuws

Eventbranche: 17.000 zzp’ers zonder werk

De coronacrisis hakt er stevig in, speciaal in de eventsector. Ondernemers die in deze sector werkzaam zijn, zagen hun omzet voor 80% verdampen. Dat blijkt uit een recente peiling van het Eventplatform, de overkoepelende organisatie voor bedrijven die werkzaam zijn in de wereld van live communicatie en experience marketing.

De eventbranche draait voor een groot deel op de inzet van zzp'ers. In gewone jaren zijn er 71.000 mensen in deze sector aan het werk, van wie een kwart zzp’ers. Door het vrijwel geheel stilvallen van deze sector zitten nu 17.000 zzp’ers zonder werk en zijn 16.000 eventprofessionals hun baan kwijtgeraakt. Van de € 5,5 miljard omzet die de ondernemers dit jaar dachten te maken, blijft iets meer dan € 1 miljard over. De omzet die ondernemers in het vierde kwartaal nog verwachten te realiseren, komt voor 21% uit niet-reguliere werkzaamheden. Daarbij valt te denken aan acdtiviteiten zoals detacheren van personeel, (interieur)bouw en dienstverlening in de uitvaartsector.

De resultaten uit de peiling zijn voor het Eventplatform aanleiding om de noodklok te luiden. 'Als branche zijn we al langere tijd in gesprek met de overheid over aanvullende steunmaatregelen voor de evenementenbranche. De resultaten zijn van levensbelang voor tienduizenden bedrijven, werknemers en zzp’ers in de branche’, zegt een woordvoerder. ‘Het gaat hier om gezonde bedrijven die na de coronacrisis gewoon bestaansrecht hebben!’  

Bron: Eventbranche.nl

Lees hier het overige nieuws van de redactie van ikwordzzper.nl

Onze partners

Factoring helpdesk

Factoring helpdesk

Wil je snel jouw facturen betaald hebben? Dan kan factoring de oplossing zijn. Heb je vragen over factoring, zoals: kom ik in aanmerking? Wat zijn de voor- en nadelen en wat houdt het in? De factoring helpdesk van Het Ondernemerscollectief helpt je verder.