• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 21: Steeds meer huisartsen kiezen voor zzp-schap, bouw-zzp’ers blij met heroverweging weren dieselbusjes en zzp’ers zorgen voor groei taxibranche

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Steeds meer huisartsen kiezen voor zzp-schap

Steeds meer huisartsen in Nederland kiezen voor het zzp-schap, in plaats van het runnen van een eigen praktijk. In 2012 bestierde 78% van de huisartsen een eigen praktijk, momenteel geldt dit nog voor slechts 49%. Ongeveer 70% van de huisartsen vindt dat de werkdruk te hoog is, blijkt uit cijfers van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Een eigen praktijk brengt ook te veel gedoe met zich mee. “Je bent een dag kwijt aan administratie”, zegt huisarts Rutger Verhoeff in Stand van Nederland: Generatie Next.

Volgens Verhoeff is er veel ziekenhuiswerk op het bordje van de huisarts terechtgekomen. “Denk aan de zorg voor patiënten met suikerziekte, hart- en vaatziekten, COPD en astma. Nu ook de ouderenzorg. Daar moet je allemaal tijd voor vrijmaken. Dat is te veel. Daarbij is het voor jonge huisartsen lastig om huisvesting te vinden. Gemeenten werken niet echt mee.”

Lees ook het artikel: Belangrijke zaken om te regelen wanneer je begint als zelfstandig ondernemer

De zus van Rutger Verhoeff, Sasja, is ook huisarts. “We zijn ooit begonnen met 2.750 patiënten. Nu zitten we op 3.300, plus duizend arbeidsmigranten.” Huisarts Karel Steur koos wél voor een eigen praktijk. “Je positioneert je in een buurt voor een termijn van tien tot dertig jaar, waar je patiënten leert kennen en zo de beste zorg kunt leveren”, zegt Steur.  

Bron: WNL

Zzp’ers zorgen voor groei van taxibranche

Het aantal taxibedrijven in Nederland is de afgelopen vijf jaar met bijna 30% toegenomen, van 11.148 begin 2019 naar 14.356 begin dit jaar. De groei in deze sector komt voornamelijk op het conto van de zzp’ers. Stonden er begin 2019 nog 7.986 zzp’ers in de taxibranche in het Handelsregister ingeschreven, begin 2024 zijn dit er 11.390. Een stijging van bijna 43%.

Volgens directeur van Koninklijk Nederlands Vervoer Carlo Cahn is taxichauffeur voor veel mensen een aantrekkelijk beroep, waar bovendien veel vraag naar is. “Het aantal ritten is na de coronacrisis enorm toegenomen. Daardoor zijn er veel nieuwe taxiondernemingen bij gekomen. Uiteraard kan ook de groei van toerisme (deels) aanleiding zijn voor de groei, met name in de opstap- en bestelmarkt.”  Inmiddels rijdt het meeste taxi-aanbod als zzp'er rond. Dat verbaast Cahn niet. “Het is niet heel ingewikkeld om als zzp'er in de taxi aan de slag te gaan.”

Taxivereniging KVN durft niet te zeggen of deze stijging doorzet. Cahn: "Het is lastig te zeggen of dat blijft. We verwachten dat de personeelskrapte en vergrijzing van de chauffeurs ook in de komende jaren een grote uitdaging blijven.” Bijna de helft van de taxibedrijven (7.021) is te vinden in de provincie Noord-Holland, vermoedelijk doordat er veel actief zijn in Amsterdam en rondom Schiphol. De grootste stijger is de provincie Utrecht, waar nu 40 procent meer taxiondernemers zijn dan vijf jaar geleden.

Bronnen: Kamer van Koophandel en NU.nl

Zakelijk of privé rijden?

Wat is voor jou als zzp'er voordeliger: een auto op de zaak of privé? Bereken het nu zelf!

Bereken: zakelijk of privé rijden?
Zakelijk of privé rijden?

Bouw-zzp’ers blij met mogelijk uitstel zero-emissiezones

Het aanstaande kabinet van de PVV, BBB, NSC en VVD stelt in het hoofdlijnenakkoord te gaan bekijken hoe de invoering van uitstootvrije gebieden in binnensteden kan worden uitgesteld. In tientallen gemeenten mogen vanaf 2025 onder meer dieselbussen niet meer in het stadscentrum rijden. Dit raakt de zzp’ers in de bouw, die veelal een elektrische bus niet kunnen betalen, nog een relatief nieuwe bus op benzine of diesel hebben of praktisch niet uit de voeten kunnen met elektrisch rijden.   

De zzp-belangenorganisatie Zelfstandigen Bouw is verheugd dat de heroverweging van de invoering van de zero-emissiezones in binnensteden in het coalitieakkoord op hoofdlijnen staat. Het onderzoek richt zich volgens ZB-voorzitter Koen Dijkstra op vrijstellingen voor ondernemers zoals zelfstandigen in de bouw.

De voorzitter van Zelfstandigen Bouw is op zich voorstander van duurzame maatregelen. “Echter, werkbaarheid voor zelfstandig ondernemers moet gegarandeerd blijven. De beperkte actieradius en trekvermogen van elektrische voertuigen maken het momenteel vrijwel onmogelijk om aan de nieuwe eisen te voldoen zonder onze werkzaamheden ernstig te belemmeren.”

Lees ook het artikel: Welk vervoersmiddel kies ik als zzp'er?

Uitstel van de uitstootvrije gebieden biedt volgens Dijkstra de kans om praktische oplossingen te vinden 'waarbij zowel duurzaamheid als werkbaarheid in acht worden genomen'. Het onderzoek naar vrijstellingen voor zelfstandigen in de bouw ziet ZB daarom als een stap in de goede richting. De invoering van zero-emissiezones blijft een gemeentelijke aangelegenheid.

Bron: SchildersVak.nl

Knab boekt recordwinst, 1 op de 3 starters kiest voor online bank

Knab, de online bank voor zelfstandigen, heeft in 2023 een recordwinst geboekt. De nettowinst bedroeg vorig jaar € 134 miljoen, een stijging van € 102 miljoen ten opzichte van 2022. Het aantal klanten steeg met 12% tot 389.000 in totaal. Knab weet vooral veel zzp’ers aan zich te binden. Eén op de drie startende kleine ondernemers kiest voor een zakelijke rekening bij deze online bank.

De eerste online bank van Nederland focust nadrukkelijk op zzp’ers. De bank wil hen financieel slimmer maken. Dat gebeurt via webinars en met informatieve artikelen in de 'Knab Bieb', die volgens CEO Nadine Klokke meer dan twee miljoen keer werden gelezen in 2023.

Het aantal zakelijke rekeninghouders steeg met 39.000. Daarnaast blijft de bank zijn dienstenaanbod uitbreiden. Zo kunnen zelfstandig ondernemers sinds 2023 een zakelijke lening aanvragen. Daarnaast werkt de bank achter de schermen aan een hypotheekproduct voor zzp’ers dat later dit jaar moet worden geïntroduceerd. Klokke: “Ik ben trots op onze klanten die elke dag weer nieuwe wegen inslaan als ondernemer, die vol passie hun ambitie nastreven en met hun werkzaamheden een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse economie.”

Bron: InFinance

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Alles voor zzp'ers onder één dak. Het kan bij Knab.

Alles voor zzp'ers onder één dak. Het kan bij Knab.

Inzicht in jouw financiën? Kijk dan eens bij Knab. Van bankrekening tot verzekering en boekhoudpakket.

Open nu een rekening vanaf € 3,50 per maand en ontdek de voordelen.

ZZP Agenda