• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 22: Handhaving schijnzelfstandigheid volgend jaar weer van start, jaarlijks betalen voor de KvK en afspraken over vroegpensioen voor zware beroepen nog ver weg

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Vanaf 2025 jaarlijks betalen voor de KvK

Het Handelsregister van de KvK wordt grondig herzien vanwege toenemende privacy problemen en misbruik van gegevens. De KvK en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nemen maatregelen zoals betere bescherming van persoonsgegevens, striktere regels tegen ongewenste marketing en een nieuwe financieringsvorm.

Om deze problemen tegen te gaan, worden verschillende maatregelen genomen zoals: Betere bescherming van persoonsgegevens, een rem op ongewenste directe marketing en een nieuwe financieringsvorm.

Vanaf 1 januari 2025 betalen ondernemers jaarlijks € 25 voor hun vermelding. Partijen die regelmatig informatie uit het register gebruiken, zullen een aansluitvergoeding betalen, en overheden een abonnement.

Deze wijzigingen moeten de balans tussen transparantie en privacy herstellen. De vernieuwde Handelsregisterwet is nu ter consultatie tot 9 juni 2024.

Bron: ikwordzzper.nl

Handhaving schijnzelfstandigheid 2025 weer van start

De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer handhaven op schijnzelfstandigheid na een pauze van acht jaar. Werkgevers die schijnzelfstandigen inzetten, kunnen claims verwachten van zzp'ers en pensioenfondsen. Herkwalificatie van zzp'ers als werknemers kan leiden tot terugvorderingen van belastingen, premies en rechten zoals vakantiedagen, overwerkvergoedingen en pensioenaanspraken.

Lees ook het artikel: Wanneer ben je als zzp'er schijnzelfstandige?

Marktkenners verwachten dat het aantal zzp'ers dat aanspraak maakt op werknemersrechten zal toenemen. Ongeveer 200.000 van de 1,26 miljoen zzp'ers worden geschat als schijnzelfstandigen. Pensioenfondsen kunnen premies met terugwerkende kracht innen, wat volgens de Pensioenfederatie tot 1,5 miljard euro kan kosten. Bij een internetconsultatie heeft de Pensioenfederatie gepleit voor het uitsluiten van pensioenafspraken over het verleden.

Bron: Accountant

Wet DBA (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Meer over de wet DBA helpdesk
Wet DBA (schijnzelfstandig) helpdesk

Zzp’ers dichten tariefverschil tussen mannen en vrouwen

In het uurtarief dat mannelijke en vrouwelijke zelfstandigen ontvangen, zit geen verschil meer, terwijl er voor de coronapandemie nog een kloof van 10,3% bestond. Dit blijkt uit een data-analyse van Intelligence Group en HeadFirst Group. Marion van Happen, CEO van HeadFirst Group, noemt dit een cruciale stap richting een rechtvaardige en gelijkwaardige arbeidsmarkt.

Vrouwelijke zzp'ers zijn zelfs 68% succesvoller in het verkrijgen van opdrachten dan hun mannelijke concullega's. Vooral in de zorgsector doen vrouwelijke zelfstandigen het goed. Ondanks dit succes worden vrouwen minder vaak benaderd door recruiters dan mannen. Mannen worden gemiddeld een derde vaker benaderd dan vrouwen, mogelijk omdat zij vaker fulltime werken en actiever zijn op LinkedIn.

Bronnen: De Telegraaf en RD.nl

Afspraken over vroegpensioen voor zware beroepen nog ver weg, stakingen op komst

Er zijn nog steeds geen afspraken gemaakt over het vroegpensioen voor mensen met zware beroepen, waardoor zij mogelijk langer moeten doorwerken. De informele gesprekken op het ministerie van Sociale Zaken zijn gestopt, en minister Schouten (Pensioenen) slaagde er niet in om met werkgeversorganisaties en vakbonden tot een akkoord te komen. Vakbond FNV weigerde deel te nemen omdat er geen garanties werden gegeven over de toegankelijkheid en permanentie van de regeling.

Lees ook het artikel: Wat zijn je pensioenmogelijkheden als zzp'er?

Minister Schouten wil geen beslissingen nemen nu er een hoofdlijnenakkoord is gesloten door PVV, VVD, BBB en NSC, waarin niets is geregeld voor zware beroepen. CNV en FNV zijn daarom van plan acties te organiseren, waaronder stakingen in de bouw op 12 juni en mogelijk in het streekvervoer, de spoorwegen en industrie.

Werkgevers hebben in nieuwe cao’s wel afgesproken om de bestaande Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) te verlengen, zolang er geen boetes komen onder een nieuw kabinet. Het uitbreiden van het vroegpensioen is echter niet geregeld.

Bron: De Telegraaf

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

ZZP Agenda