• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 2 min

Zzp'ers gaan jaarlijks betalen voor de KvK

Het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) moet grondig veranderen. De openbaarheid van de gegevens die de KvK bezit van alle ondernemers heeft geleid tot toenemende problemen met privacy en misbruik van informatie. Om de balans tussen transparantie en privacy te herstellen, hebben de KvK en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat besloten tot ingrijpende maatregelen.

Huidige situatie

De KvK bevat belangrijke informatie zoals contactgegevens, adresgegevens, tekenbevoegdheid, en de status van eventuele faillissementen. De dienstverlening van de KvK werd de afgelopen jaren gefinancierd door de eenmalige bijdrage bij inschrijving en het tegen betaling beschikbaar stellen van de gegevens. Door dit laatste konden derden, zoals datahandelaren, deze gegevens doorverkopen. Dit leidde tot toenemend misbruik door marketingpartijen en zelfs online en fysieke bedreigingen, vooral voor ondernemers die hun bedrijf op hun woonadres hebben gevestigd.

De nodige veranderingen

Om deze problemen tegen te gaan, worden verschillende maatregelen genomen:

  1. Betere bescherming van persoonsgegevens: contact- en adresgegevens worden beter afgeschermd en er komen strengere regels voor het gebruik van openbare gegevens.
  2. Een rem op ongewenste directe marketing: een verbod op het gebruik van handelsregistergegevens voor direct marketingdoeleinden wordt opgenomen in een wetsvoorstel gepland voor 2025. Dit moet de hinderlijke praktijk van ongevraagde acquisitietelefoontjes verminderen.
  3. Nieuwe financieringsvorm: om de kosten van deze verbeteringen te dekken, wordt het financieringsmodel van de KvK gewijzigd.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Word lid van Het Ondernemerscollectief
Fiscale hulp?

Jaarlijkse bijdrage van € 25 - Inschrijfkosten vervallen

Vanaf 1 januari 2025 zullen ondernemers jaarlijks een bijdrage van circa € 25 moeten betalen voor hun vermelding in het Handelsregister. Dit vervangt de huidige eenmalige inschrijfvergoeding, de jaarlijkse kosten gaan pas in na het eerste jaar. Partijen die regelmatig informatie uit het register gebruiken, zullen een aansluitvergoeding betalen, en overheden een abonnement. De exacte hoogte van deze vergoedingen moet nog worden bepaald.

Geen onderscheid tussen Action en zzp'er

Opvallend is dat er geen onderscheid zal worden gemaakt tussen entiteiten als het gaat om de hoogte van de bijdrage. Zo krijgt een zzp'er die net rond kan komen dezelfde rekening als een miljardenbedrijf als de Action.

Openbare consultatie tot 9 juni 2024

Deze vernieuwde Handelsregisterwet is momenteel openbaar ter consultatie. Het is mogelijk om dit in te zien en te reageren op het wetsvoorstel tot 9 juni 2024.

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.