• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 12: Coronacrisis versterkt groei aantal deeltijd zzp’ers en twijfels over fiscale gevolgen Tozo-steun partner

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over de sterke groei van het aantal deeltijd zelfstandigen, Kunstenbond wil extra uitkering van € 5000 voor zzp’ers in de creatieve sector, en belastingadviseurs plaatsen grote vraagtekens bij fiscale gevolgen van Tozo-uitkering partner.

Coronacrisis zorgt voor stijging aantal deeltijd zzp’ers

De groei van het aantal zelfstandige ondernemers heeft zich in het coronajaar 2020 onverminderd doorgezet, zo blijkt uit cijfers die het CBS deze week publiceerde. Het aantal gewerkte uren nam tijdens deze periode echter niet toe. De groei komt dan ook volledig voor rekening van zelfstandigen die minder dan een volle werkweek draaien.

De keuze voor een deeltijd werkweek is steeds vaker niet uit vrije wil. Vooral het aantal zzp'ers met een gemiddelde werkweek van minder dan 20 uur die meer willen werken, neemt flink toe. In de laatste 3 kwartalen van vorig jaar gold dit voor 1 op de 3 zzp’ers, tegen een kwart in dezelfde periode van 2019. 1 op de 3 zelfstandigen met een arbeidsduur van minder dan 20 uur per week wil meer uren werken. Voor de coronacrisis was dit 1 op de 4. Ook deeltijders met een werkweek tussen 20 en 35 uur wilden vaker meer werken, maar deze groei is bescheidener: van 17% in de laatste 3 kwartalen van 2019 naar 20% in dezelfde periode vorig jaar. 

Lees ook: Aan de slag als deeltijd zzp'er? Hier moet je op letten

De sterkste toename van het aantal deeltijd zzp’ers die meer uren willen werken, betrof mensen met een creatief of taalkundig beroep, zoals tekstschrijvers en vertalers. Ook zelfstandigen met een bedrijfseconomisch en administratief, technisch, dienstverlenend of commercieel beroep hebben vaker behoefte om hun gemiddelde werkweek te verlengen. Volgens het CBS was het aantal zelfstandigen dat voltijds werkt vorig jaar elk kwartaal kleiner dan in het hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Aan het eind van het jaar waren er nog 895.000 over, 44.000 minder dan aan het begin. Het aantal deeltijdzelfstandigen groeide daarentegen met in totaal 88.000.

Bron: FD

Eenmalige compensatie voor zzp’ers in creatieve sector

Vanwege de aanhoudende coronacrisis moet er een eenmalige compensatie komen van  € 5000 voor werkenden in de culturele sector. Daarnaast vragen zij culturele instellingen om uitgesteld en geannuleerd werk uit te betalen. Daarvoor pleiten de Kunstenbond en de Creatieve Coalitie (een koepel van 43 belangenorganisaties in de culturele en creatieve sector) naar aanleiding van recent onderzoek onder de achterban.

Uit het onderzoek blijkt dat noodhulp van de overheid niet of nauwelijks terecht komt bij de talrijke zzp’ers die actief zijn in de culturele en creatieve sector. Zo biedt Tozo 3 slechts 1 op de 5 zzp’ers enig soelaas. Dit terwijl de TVL regeling vaak niet van toepassing is voor deze groep zzp'ers omdat zij het bedrijf en woonruimte op hetzelfde hebben gevestigd. “Opslagruimte, studio of atelier wordt gedeeld met anderen. Hun werkplek is vaak op locatie, bij een opdrachtgever”, stelt het onderzoek.

Om de huidige periode te overbruggen, verwachten zzp’ers het meest gebaat te zijn bij een eenmalig uitkering. Een bedrag van € 5.000 als compensatie voor geleden schade vinden zij redelijk. De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) roept de regering en Tweede Kamer op om getroffen zzp’ers - gezien de aanhoudende lockdown - maximaal te steunen en hen ruimhartig tegemoet te komen voor geleden schade. "Dit kan door een eenmalige compensatieregeling voor diegenen die tot op heden niet in aanmerking kwamen voor steun," reageert VZN-voorzitter Christel van de Ven.

Bron: Entertainment Business

Belastingadviseurs: ‘Heffing op Tozo-steun partner onterecht’

Partners van zzp’ers die in het afgelopen jaar een beroep hebben gedaan op de Tozo-steunmaatregel voor zelfstandigen, moeten in veel gevallen geld terugbetalen aan de Belastingdienst. Onder de  zzp’ers die hiermee te maken kregen, leidde dit al tot verbijsterde reacties. Zij krijgen nu steun voor hun bezwaren uit onverdachte hoek. De grootste vereniging van belastingadviseurs, het Register Belastingadviseurs (RB) twijfelt sterk aan de rechtmatigheid en wil hierover in gesprek met de overheid.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken was van meet af aan duidelijk dat Tozo noodsteun gevolgen kan hebben voor de inkomstenbelasting van de partner. De crux zit hem erin dat Tozo wordt gezien als een vorm van bijstand en dat daarom de helft van de  uitkering wordt opgeteld bij het inkomen van de partner. Voor veel zzp’ers die Tozo aanvroegen was dit niet duidelijk. En wat de belastingadviseurs betreft, is het nog maar de vraag of dit juridisch gezien door de beugel kan. 

Lees ook: Tozo voor zzp'ers is halve sigaar uit eigen doos

Sylvester Schenk, fiscaal directeur van het Register Belastingadviseurs, is daar stellig over. Hij meent dat de overheid zijn boekje te buiten gaat: "De hoogte van een uitkering kan wel worden beïnvloed door het inkomen van de partner, maar een partner moet geen belastingaanslag kunnen krijgen over de uitkering van de ander." Het RB kondigt aan hierover in gesprek te zullen gaan met de overheid.

Bron: Accountancy van Morgen

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Fiscale hulp?

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?