• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 9: Zzp’ers verliezen vertrouwen in politiek en weer vertraging bij invoeren van nieuwe coronaregeling

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over het afbrokkelende vertrouwen van zzp’ers in de politiek, Tozo blijkt voor veel zzp’ers een halve sigaar uit eigen doos, en grote steden lopen weer vertraging op bij openen loketten voor aanvragen Tonk.

Zzp’ers verliezen vertrouwen in de politiek

Een van de grote thema’s in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing is de (her)inrichting van de arbeidsmarkt. Hoewel het nieuwe kabinet een aantal lastige knopen zal moeten doorhakken die van invloed zijn op het zelfstandig ondernemerschap, zoals over de invoering van een al dan niet verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en pensioenregeling, zorgt dit vooralsnog niet voor verkiezingskoorts onder zzp-ondernemers. Liefst 4 op de 10 zelfstandigen zegt nog niet te weten wat hij of zij gaat stemmen.

Dat blijkt uit een artikel op De Ondernemer naar aanleiding van een peiling van De Werkvereniging. Vooral de steun voor de coalitiepartijen VVD en D66 neemt sterk af onder zzp'ers. Ten opzichte van de vorige verkiezingen (in 2017) is er voor de Democraten een daling van 26% naar 16%, en ook de VVD incasseert een flink verlies (van 18% naar 8%). Opvallend genoeg weten de oppositiepartijen niet van dit verlies te profiteren. Zo raakt GroenLinks tweederde van zijn aanhang onder zzp-ondernemers kwijt (van 13% naar 4 %), terwijl de PvdA nauwelijks stemmen weet te trekken onder deze groep.

De uitslag van de peiling, waar 500 respondenten aan meewerkten, sterkt Roos Wouters van De Werkvereniging in haar overtuiging dat veel zzp’ers het vertrouwen in de traditionele politieke partijen aan het verliezen zijn. “Van de vorige verkiezingsbeloftes hebben ze in dit kabinet waar D66 en VVD onderdeel van uitmaakten, heel weinig teruggezien. De vertwijfeling is groot. Vooral Volt en de Partij voor de Dieren kunnen op de stem van zelfstandigen en andere modern werkenden rekenen."

Lees ook: Cristel van de Ven (VZN): 'Kabinet biedt zelfstandigen te weinig perspectief'

Meer verkiezingsinformatie? De Volkskrant brengt in een serie in kaart welke problemen straks niet mogen ontbreken in het regeerakkoord. Een van die onderwerpen is het dichten van 'de kloof tussen flexwerkers en werkenden met vaste baan'. Een duidelijk antwoord bieden de partijen niet, constateert de krant. "In de verkiezingsprogramma’s worden her en der maatregelen geopperd, geen samenhangende stelselwijzigingen. Veel zal afhangen van de partijen die bij de formatie aanschuiven, maar ook van de vraag of vakbeweging en werkgevers nog voor de formatie komen met een gezamenlijke visie." Metro spitte de verkiezingsprogramma’s door op het  thema ‘werk’ en vat in een overzicht samen wat de politieke partijen hierover te zeggen hebben.

Tozo voor zzp’ers ‘halve sigaar uit eigen doos’

Grote onrust en boosheid onder zzp’ers en bedrijfseigenaren die een Tozo-uitkering hebben ontvangen en een partner hebben met eigen inkomen. Nu het invullen van de aangifte inkomstenbelasting is aangebroken, komen velen tot de ontdekking dat de helft van de ontvangen uitkering wordt opgeteld bij het inkomen van hun partner en wordt belast. Dat kan tot gevolg hebben dat die partner meer inkomstenbelasting moet betalen, of toeslagen kwijtraakt.

“Mijn vrouw moet de helft van de uitkering bij haar inkomen optellen en daar dus belasting over betalen. Vreemd, want mijn vrouw heeft gewoon een baan als kraamverzorgster en heeft geen uitkering aangevraagd,” reageert een verontwaardigde winkeleigenaar in Heerhugowaard. Hij noemt de Tozo ‘een halve sigaar uit eigen doos’. Omgekeerd is de situatie voor een ondernemer in Twente. Hij ontdekte dat de helft van de Tozo-bijdrage die zijn vrouw had gekregen, wordt opgeteld bij zijn inkomen en wordt belast. "Ik heb zakelijk niets met mijn vrouw te maken. Zij heeft een eigen bedrijf, we zijn op huwelijkse voorwaarden getrouwd en alles is goed gescheiden."

Lees ook: Aangifte inkomstenbelasting 2020 en de Tozo uitkering

Hoewel de schrik onder de zzp'ers te begrijpen is, is de verontwaardiging niet terecht. Tozo is een afgeleide van de Participatiewet, het is een bijdrage aan het levensonderhoud van beide partners. Onder andere Rijksoverheid.nl waarschuwt voor de fiscale gevolgen van een aanvraag. Een hoger inkomen kan ook effect hebben op de zorg- en huurtoeslag, kindgebonden budget en toeslag kinderopvang. “Houd hier rekening mee en zet hiervoor alvast een bedrag opzij," luidt het advies van de overheid.

Bronnen: NHD en Tubantia

Tonk in grote steden nog altijd niet beschikbaar

Het wil maar niet vlotten met de invoering van de nieuwe steunregeling voor burgers die door de coronamaatregelen hun woonlasten niet kunnen betalen. De ingangsdatum voor de zogeheten Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) zou eerst in februari zijn en werd al eens uitgesteld naar 1 maart. Maar terwijl in sommige gemeenten de loketten inmiddels open zijn, blijven ze in de grote steden nog dicht. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn ook de steden waar naar verwachting de meeste mensen een aanvraag willen indienen. 

Lees ook: Tonk komt eraan: invoering per 1 maart

Het uitblijven van Tonk in haar gemeente is een grote teleurstelling voor de Utrechtse Indira Bektas, die haar inkomen als zzp'er door de coronamaatregelen zag verdwijnen. "Toen ik in december over de Tonk hoorde, dacht ik: iemand heeft mijn dossier gelezen en deze regeling speciaal voor mij gemaakt", zegt ze. “Maar de ingangsdatum blijft maar uitgesteld worden. Vandaag hoorde ik van de gemeente half maart. Ik weet niet meer of ik dat kan geloven."

Volgens een woordvoerder van de gemeente Utrecht is een van de oorzaken van de oplopende vertraging de vrijheid die gemeenten hebben. Zo mogen ze zelf kiezen hoe hoog de uitkering wordt en hoe streng ze zijn met mensen toelaten. "We moeten heel veel keuzes maken. En dat moeten dezelfde mensen doen die nu ook al heel druk zijn met de Tozo-steun."

Bronnen: NOS.nl en Omroep West

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.

Onze partners