• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Zo halen meer (jonge) starters de finish

Steeds meer jongeren verkiezen het ondernemerschap boven een baan in loondienst. Ze smachten naar de vrijheid en blijheid en ontdekken vaak pas later de risico’s en minder leuke kanten van ondernemen. Regelmatig té laat. Hoe vergroot je de kans dat jouw kersverse bedrijf wél goed de finish haalt? Door te starten als Verstappen.

De populariteit van zzp’en groeit hard. Op 1 januari 2023 was 17% van de werkzame bevolking zzp’er, 10 jaar eerder was dat nog 10% (bron: KVK). Het aandeel jonge ondernemers (21 en jonger) steeg de laatste 5 jaar zelfs met 173%. De verwachting is dat deze zzp-groei de komende jaren doorzet. Deskundigen zien hierbij enkele (zorgwekkende) trends.

Reken je niet te snel rijk

Jongeren willen onafhankelijk zijn en flexibel denken, zegt Willeke Leensma (adviseur bij KVK) in het Algemeen Dagblad (AD). Een grote groep schrijft zich volgens haar gewoon in als ondernemer en ziet wel hoe het loopt. Deze groep wordt daarna vaak verrast door zaken als de btw-afdracht en jaarlijkse aangifte bij de belastingdienst. “Mensen rekenen zich snel rijk, maar vergeten dat ze zelf een arbeidsgeschiktheidsverzekering moeten regelen en dat ze geen pensioen opbouwen.”

Onderzoeker Sjanne Marie van den Groenendaal van University Tilburg herkent dit. Het te rooskleurige beeld komt onder meer doordat in (sociale) media zelden de minder leuke kanten van ondernemen voorbij komen, zegt ze in AD. Daarbij doelt ze op de administratie en acquisitie doen of stress door te veel of te weinig werk. Van den Groenendaal: “Als je het zzp’en goed wil doen, is het topsport. Naast het werk voor klanten, werk je ook voortdurend aan je bedrijf zelf. Denk bijvoorbeeld aan het op orde houden van je administratie en het vergroten van je netwerk en expertise.”

Zzp’er hoeft niet alles te kunnen

De experts willen niet dat jongeren zich laten ontmoedigen door de minder leuke zzp-kanten, ze hopen wél dat ze er eerder bij stilstaan. Dat zorgt dat ondernemen zoveel mogelijk ‘vrijheid en blijheid’ blijft, want als zzp’er hoef je echt niet alles zelf te kunnen. Taken die je niet kunt of wilt doen, kun je vaak uitbesteden of vergemakkelijken. Is administratie niet jouw ding? Werk dan bijvoorbeeld samen met een boekhouder en/of werk met een boekhoudprogramma.

Ook zzp-specialist Toy Imhof van SnelStart (boekhoudsoftware) merkt in de praktijk dat lang niet alle zzp’ers optimaal voorbereid van start gaan. “Administratie is echt zoiets wat veel ondernemers als ‘vervelend’ zien. Maar het is wél verplicht, je ontkomt er niet aan. Regelmatig starten zzp’ers met hun boekhouding in Excel. Dat kán, maar het is wel tijdrovend en foutgevoelig. En hoe meer de bedrijfsactiviteiten toenemen, hoe lastiger het wordt in Excel. Dat besef komt vaak snel.”

Bijna al deze zzp'ers zeggen: was ik maar meteen zo gestart met mijn administratie.

Toy Imhof, zzp-specialist van SnelStart

‘Snakken naar snelheid’

“Veel starters stappen na enkele maanden over van een Excel-administratie naar een van onze zzp-boekhoudpakketten”, vertelt Imhof. “Zij zijn dan het ingewikkelde, tijdrovende werk zat en snakken naar een snelle en gemakkelijke administratie. Met onze boekhoudtool hebben ze dan ook nog veel profijt van het actuele inzicht in hun bedrijfsresultaten en vele extra functionaliteiten. Bijna al deze zzp’ers zeggen: was ik maar meteen zo gestart.”

Starten als Verstappen

Sjanne Marie van den Groenendaal van University Tilburg zei het al: goed zzp’en is als topsport. Elke topsporter kent het belang van een goede start. Neem Max Verstappen. Hij weet dat hij zijn succeskansen vergroot als hij vanuit pole position met de juiste snelheid wegracet zodra de rode lampen uitgaan. Bij ondernemen is de start net zo belangrijk als je mooie resultaten wilt behalen.

Verdiep je in wat er als zzp’er allemaal op je af komt en schakel hulp in (experts en tools zoals SnelStart) voor de dingen waar je tegenop ziet. Zo maak je het zzp’en nóg leuker en behaal je meer succes.

Terug naar overzicht
Niels Hoorn

Niels Hoorn

Niels Hoorn werkt als content marketeer voor SnelStart. SnelStart maakt boekhouden makkelijk. Voor (startende) ondernemers en voor accountants. Ruim 100.000 ondernemers ervaren het gemak van SnelStart. Volg SnelStart op LinkedIn voor boekhoudnieuws en -ontwikkelingen.

Geen antwoord op jouw vraag gevonden?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.