• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 4 min

Hoe combineer je loondienst en zzp?

Ben je zzp’er, maar wil je daarnaast ook een baan in loondienst? Of overweeg je om zzp’er te worden, naast een dienstverband, tijdelijk contract, uitzendwerk, nulurencontract of payrolling? In loondienst en zzp; het is een combinatie die je steeds meer ziet. Het wordt door zzp’ers beschouwd als de ideale mix tussen de vrijheid van zelfstandig ondernemen en de zekerheid van een vast inkomen. Maar hoe combineer je nu het beste loondienst en zzp? Negen zaken waar je mee te maken krijgt en rekening mee moet houden.

Toestemming van je werkgever

Bij de combinatie loondienst en zzp kun je te maken krijgen met een concurrentie- of relatiebeding. Een in jouw contract opgenomen concurrentiebeding betekent dat je als zzp’er niet zonder toestemming van jouw werkgever soortgelijke werkzaamheden mag verrichten bij een ander bedrijf. Een relatiebeding houdt in dat jij als zzp’er geen zakelijk contact mag zoeken of werken voor klanten en/of relaties van jouw werkgever.

Er kan in je arbeidsovereenkomst staan dat je geen nevenwerkzaamheden mag uitoefenen. Het is van belang dat jouw werkgever geen bezwaar heeft tegen de werkzaamheden die je gaat verrichten. Je mag je werknemer niet beconcurreren. De werkgever zal eerder akkoord gaan met jouw activiteiten als deze niet botsen met zijn belangen.

Beschikbaarheid en bereikbaarheid

Zorg voor een goede structuur om loondienst en zzp optimaal te combineren, bijvoorbeeld door vaste dagen voor je onderneming te reserveren. Op deze manier lopen je werkzaamheden niet door elkaar en werk je het meest efficiënt. Het is ook fijn voor je klanten om te weten op welke dagen ze jou als zzp’er kunnen bereiken en een beroep op je kunnen doen. Maak duidelijke afspraken met je werkgever over je beschikbaarheid en inzet als zzp’er om vervelende situaties te voorkomen.

Loonheffingskorting via voorheffing

In loondienst heb je recht op loonheffingskorting, als zzp’er niet. Deze voorheffing van loonbelasting en premie volksverzekeringen (te zien op je salarisstrook) kun je maar bij één werkgever toepassen. Op het formulier Model Opgaaf gegevens voor de loonheffingen geef je aan dat je loonheffingskorting wilt ontvangen. Deze korting wordt definitief vastgesteld tijdens je aangifte inkomstenbelasting.  

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Word lid van Het Ondernemerscollectief
Fiscale hulp?

Privé en zakelijke bankrekening

Als je een dienstverband en zzp combineert, is het verstandig om je privé en zakelijke financiën te scheiden. Het is slim om je salaris op je persoonlijke rekening te laten storten en voor je inkomsten uit je ondernemerschap een zakelijke rekening te openen. Zo houd je de inkomsten uit loondienst en zzp keurig gescheiden. Dit is ook handiger voor de belastingaangifte. Je weet hierdoor precies wat je apart moet zetten voor de inkomstenbelasting en omzetbelasting.

Aangifte inkomstenbelasting

Ben je in loondienst, dan houdt de werkgever maandelijks loonbelasting in. Als zzp’er moet je eenmaal per jaar aangifte inkomstenbelasting doen. Dit doe je over de winst of het behaalde resultaat. Dit komt boven op het loon dat je in loondienst verdient. Over zowel je loon als de winst uit je bedrijf betaal je inkomstenbelasting.

Het is van belang om als zzp’er geld te reserveren voor de belasting. Dit deel van je inkomen is namelijk een bruto bedrag, waar het salaris van je werkgever netto loon is. Je zzp-inkomen en looninkomen worden bij elkaar opgeteld. Hierdoor loop je het risico in een hogere belastingschijf terecht te komen. En betaal je dus meer belasting. Blijft jouw totale belastbare inkomen onder de € 69.399? Dan val je nog onder het inkomstenbelastingtarief 37,07%. Als je belastbare inkomen hoger uitkomt, kom je in de hogere schijf van 49,50% terecht.  

De Belastingdienst maakt geen onderscheid tussen fulltime of parttime ondernemers. Ook als deeltijd-zzp’er moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. En je moet ervoor zorgen dat je onderneming bekend is bij de Belastingdienst. Aan de hand van de OndernemersCheck krijg je uitsluitsel of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. In dat geval kan je gebruikmaken van de ondernemersaftrek. Denk aan zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Ziet de Belastingdienst je als 'resultaatgenieter'? Dan mag je geen beroep doen op aftrekposten. Dit is een tussenvorm van werken als zelfstandige en werken in loondienst. Bijvoorbeeld als je soms een freelance opdracht doet naast je baan in loondienst, of eenmalige werkzaamheden uitvoert. Deze inkomsten tellen dan voor de inkomstenbelasting als resultaat uit overig werk.

Aan urencriterium voldoen

Wie loondienst en zzp combineert, moet er rekening mee houden dat er mogelijk niet aan het urencriterium kan worden voldoen. Je moet namelijk 1.225 uren per kalenderjaar aan je onderneming besteden om gebruik te kunnen maken van fiscale voordelen, specifiek de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Omgerekend betekent dit dat jij gemiddeld 25 uur per week (in 49 weken) aan je bedrijf moet werken. Ook indirecte uren als reistijd, netwerken, acquisitie, het actualiseren van je website en administratie tellen mee. Haal je het urencriterium niet, dan vervallen de belastingvoordelen.

TIP: Het is belangrijk om je uren goed bij te houden om bewijs te hebben richting de Belastingdienst dat je de uren echt hebt gehaald.  

De fiscus kan je nog wel aanmerken als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als dit het geval is, dan heb je recht op MKB-vrijstelling van 14% van je bruto inkomsten en kan je gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). In geval van 'resultaat uit overige werkzaamheden', vervallen deze aftrekposten.

 

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Ja, ik wil dit boek bestellen!
Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Kleineondernemersregeling en aangifte omzetbelasting

Naast inkomstenbelasting heb je als zzp’er maken met omzetbelasting, ofwel btw. Is je omzet lager dan € 20.000 per jaar? Dan komt de kleineondernemersregeling (KOR) mogelijk voor je in beeld. Je kunt je hiervoor aanmelden bij de Belastingdienst. Dat kan voor een periode van minimaal 3 jaar. Via de KOR word je vrijgesteld van de aangifte omzetbelasting. Je hoeft dus geen btw af te dragen. Aan de andere kant mag je ook geen btw aan je klanten rekenen. Je hebt minder administratieve lasten. Deelname aan de kleineondernemersregeling wordt automatisch beëindigd als je omzet boven de € 20.000 in één kalenderjaar uitkomt.

Bedrijfskosten in mindering brengen

Bij de combinatie loondienst en zzp maak je bedrijfskosten. Denk aan materialen en laptops, scholing, flyers, een website en lidmaatschappen. Met deze kosten verminder je je (belastbare) winst. Je winst uit onderneming of resultaat overige werkzaamheden wordt lager, waardoor je minder belasting betaalt. Bekijk hier het overzicht van mogelijk aftrekbare zakelijke kosten.   

Verzekeringen afsluiten en pensioen opbouwen

Als je in loondienst werkt, ben je beschermd tegen arbeidsongeschiktheid en bouw je WW-rechten op. Wie daarnaast als zzp’er aan de slag gaat, doet er goed aan om te bepalen welke verzekeringen en pensioenregeling je ter aanvulling nodig hebt. Jouw privéverzekeringen – zoals jouw aansprakelijkheidsverzekering of rechtsbijstandsverzekering – gelden niet voor jouw bedrijf. Hiervoor kun je een aparte zakelijke verzekering afsluiten, specifiek een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Meer weten over het combineren van loondienst en zzp?

Wil je meer weten over het combineren van loondienst en zzp? Onderstaande gratis downloads geven je alle informatie. Dan weet je zeker dat je als zzp’er en werknemer in loondienst goed beslagen ten ijs komt!

Gratis downloads

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Gratis ZZP Competentiescan

Gratis ZZP Competentiescan

Weet je zeker of je zzp'er wilt worden? Ben je nog niet overtuigd van jouw kwaliteiten als potentiële zzp'er? Doe dan hier de gratis ZZP Competentiescan. Vind uit wat voor type ondernemer jij bent en waar je kwaliteiten liggen.