• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 2 min

Zzp’ers hebben weer vertrouwen, maar zoeken wel meer zekerheid

Tentoo Freelance is juridisch werkgever van enkele duizenden freelancers en zzp’ers. Bij het verloningsbedrijf starten maandelijks gemiddeld ruim 100 zelfstandig ondernemers. In de eerste twee maanden na de corona-uitbraak halveerde dit aantal, om daarna elke maand weer te stijgen tot inmiddels het niveau van voor de crisis..

Recht op WW, ZW en WIA

Wel merkt Tentoo Freelance een verandering als het gaat om de motivatie van nieuwe inschrijvers. Die hechten veel meer dan voor de corona-uitbraak aan sociale zekerheid. Het feit dat ze via Tentoo automatisch rechten opbouwen voor de WW, ZW en WIA, was veruit de belangrijkste reden om in te schrijven. Andere motivaties  zoals het gemak van het uitbesteden van de administratie en het zonder risico’s voor één opdrachtgever kunnen werken, ware veel minder vaak doorslaggevend.

Corona ‘wake-up call’

Volgens Tentoo heeft de coronacrisis het effect gehad van een wake-up call onder zelfstandig ondernemers. ‘Zelfstandigen hebben ervaren dat ze opdrachtgevers zomaar kunnen kwijtraken, ook als die tevreden zijn over het geleverde werk. Als traditionele zzp’er zit je dan plotseling zonder inkomsten, want je kunt als zelfstandige bijna nergens op terugvallen. Hetzelfde is trouwens het geval als je niet kunt werken door ziekte. De coronacrisis lijkt velen in dit opzicht te hebben wakker geschud.’

Payroll service

Payroll service

Payrollen: het maakt het ondernemen voor veel zzp'ers een stuk eenvoudiger. Heb je vragen over payrolling? Wat kan het voor jou betekenen, wat zijn de kosten en wat zijn de voor- en nadelen? Via Het Ondernemerscollectief neem je snel contact op met onze payrollspecialist die al jouw vragen beantwoordt.

Gedwongen zelfstandigen

Uit de analyse blijkt ook dat meer startende Tentoo-zelfstandigen ‘gedwongen’ voor zichzelf beginnen. Liever waren zij in loondienst blijven werken, maar die banen zijn veel schaarser geworden. Om toch aan de slag te blijven, zijn werkenden die hun vaste arbeidscontract kwijtraakten voor zichzelf begonnen. Door via Tentoo Freelance te werken, behouden ze veel voordelen van een baan in loondienst.

Zzp’en via Tentoo

Zelfstandig ondernemers die via Tentoo Freelance werken, zoeken hun eigen opdrachten en hebben alle vrijheden van een ondernemer. Ze bepalen zelf voor wie ze werken en wat hun tarief is. Het verschil met andere zzp’ers, is dat ze  op de loonlijst staan van Tentoo. Dit wil zeggen dat Tentoo hun administratie en facturatie regelt en dat ze automatisch verzekerd zijn voor werkloosheidswet, ziektewet en arbeidsongeschiktheid omdat Tentoo als juridisch werkgever na elke opdracht de verplichte premies afdraagt.

Onze partners