• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Een aov duur? 5 tips om de kosten te beperken

Voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) betaal je premie. Laten we het maar gezegd hebben. Wist je dat je zelf wel invloed hebt op de hoogte van die premie? Zo heb je grip op je kosten.

Je leeftijd kun je natuurlijk niet aanpassen en je beroep heb je natuurlijk niet voor niets gekozen. Hieronder lees je aan welke knoppen je wél kunt draaien om de premie te beïnvloeden.

1. Stap zo jong mogelijk in

Hoe ouder je bent als je de aov afsluit, hoe hoger de premie is. Dit scheelt al een paar tientjes per maand. Natuurlijk is je leeftijd geen knop waar je aan kunt draaien. Maar het loont om er zo jong mogelijk over na te denken. Een andere reden om niet te wachten: iedere dag kan er iets gebeuren waardoor je arbeidsongeschikt wordt. Dan wil je iets geregeld hebben.

2. Je eigenrisicotermijn

De eigenrisicotermijn is de periode waarin je arbeidsongeschikt bent, maar nog geen uitkering krijgt. Bij het afsluiten van je aov bepaal je zelf hoelang die periode is. Kies je een langere eigenrisicotermijn, dan neem je zelf meer risico en betaal je dus minder premie. Dit kan interessant zijn als je een financiële buffer voor die periode hebt. De minimale eigenrisicoperiode is bij Movir een maand.

3. Het bedrag dat je verzekert

Het bedrag dat je kunt verzekeren, hangt af van je inkomen. Bij de meeste verzekeraars kun je maximaal 80% van dit inkomen verzekeren. Als je ook met iets minder kunt leven, kan je er voor kiezen om een lager bedrag te verzekeren. Dan betaal je een stuk minder premie.

Een voorbeeld:
een fotograaf van 40 jaar met een jaarinkomen van € 35.000 kan maximaal 80% van zijn inkomen verzekeren. Kiest hij ervoor om maar 60% van zijn inkomen te verzekeren? Dan gaat zijn premie met bijna 25% omlaag.

Wanneer je de premie van een aov aftrekt van de Belasting is de uitkering ook belast

Erica Thomson- Zijderhand | Movir

4. Je aov en de Belastingdienst

Wist je dat je de premie van je aov kunt aftrekken van de belasting? Een eventuele uitkering is dan wel belast.

5. De eindleeftijd

Wil jij verzekerd zijn van inkomen tot je AOW als je arbeidsongeschikt wordt? Of heb je voldoende buffer om de laatste jaren zelf op te vangen? Op de eindleeftijd van de verzekering stopt de uitkering.

Welke keuzes maak jij?

Het is belangrijk dat je een aov kiest die bij jou past. Een aov van Movir sluit je dan ook samen met een onafhankelijk financieel adviseur. Bel Movir voor een adviseur bij jou in de buurt: 030 607 87 77.

Bereken je premie

Al 125 jaar helpt Movir honderdduizenden zelfstandigen zoals jij om in beweging te blijven. Met financiële zekerheid én persoonlijke begeleiding als je arbeidsongeschikt bent. Maar ook met uitgebreide hulp om te voorkomen dat je uitvalt. Van die hulp en ervaring profiteer ook jij als je kiest voor een aov van dé inkomensverzekeraar van Zelfstandig Nederland. Wil je alvast een indruk van wat een aov van Movir je kost? Bereken dan nu je premie.

Terug naar overzicht
Jola Martina

Jola Martina

Jola werkt als productmanager bij Movir, dé inkomensverzekeraar van zelfstandig Nederland. Al 125 jaar helpt Movir honderdduizenden zelfstandigen zoals jij om in beweging te blijven. Vanaf dag 1 van je verzekering krijg je ondersteuning om het beste uit jezelf te halen. Zo kun jij blijven doen waar je goed in bent.

Volg Movir op LinkedIn

Verlaag je AOV-premie met het combitarief
Blog - Jola Martina - Movir

Verlaag je AOV-premie met het combitarief