Geldzaken voor zzp'ers onder de 18 jaar

Ga je geld verdienen en ben je onder de 18 jaar? Dan krijg je te maken met een aantal belangrijke geldzaken, zowel in het geval je in loondienst gaat als dat je verdiensten hebt als jonge zzp'er. In dit artikel lees waar je financieel gezien allemaal op moet letten zodat je de juist keuzes kan maken en alles goed regelt.

Winst uit ondernemen

Ben je als zzp'er onder de 18 jaar en voldoe je aan de criteria voor ondernemerschap, dan beschouwt de Belastingdienst jou gewoon als ondernemer. Jouw inkomsten worden dan gezien als winst uit ondernemen. Over je fiscaal belastbare winst betaal je jaarlijks achteraf inkomstenbelasting.

Hierbij gelden geen speciale belastingregels voor jonge ondernemers. Wel kan je onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van de starters- en ondernemersfaciliteiten binnen de Inkomstenbelasting. Later in dit artikel lees je hier meer over.  

LET OP Naast inkomstenbelasting betaal je als ondernemer ook een bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). Hiervoor krijg je een aparte aanslag nadat je aangifte inkomstenbelasting hebt gedaan.

Wat hou ik netto over als zzp'er?

Wil je snel weten wat je netto over zal houden als zzp'er? Bereken je besteedbaar inkomen via onze netto inkomen calculator!

Netto inkomen calculator
Wat hou ik netto over als zzp'er?

Overige werkzaamheden

Ben je voor de Belastingdienst geen ondernemer, maar verdien je wel geld met jouw zelfstandige werkzaamheden? Dan is er veelal sprake van inkomsten uit overig werk. Het geld dat je hiermee verdient, moet je opgeven in je belastingaangifte onder de noemer 'inkomsten uit overig werk'.

Sommige kosten die je maakt voor dit werk mag je aftrekken. Je hoeft je inkomsten niet op te geven als je bijvoorbeeld een eenmalige klus doet voor familie of vrienden en je daarvoor alleen je onkosten vergoed krijgt.

Belastingvrij bijverdienen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, bestaat er geen drempel voor het bedrag dat je als jongere belastingvrij mag bijverdienen, tenzij er sprake is van vrijwilligerswerk.

Voor de eventuele vergoeding die je ontvangt voor het doen van vrijwilligerswerk geldt een belastingvrijstelling voor een uurtarief van maximaal €2,75 per uur als je jonger bent dan 21. Voor deze vrijstelling geldt een maximum van €170,- per maand of €1700,- per jaar. Over deze vergoeding hoef je dus geen aangifte te doen.

Heffingskortingen

Verdien je geld, dan betaal je belasting. Toch kan het zo zijn dat je uiteindelijk geen belasting betaalt of zelfs geld terug krijgt van de Belastingdienst. Dit komt door de zogeheten heffingskortingen. Deze kortingen (zoals de algemene heffingskorting en arbeidskorting) mag je in mindering brengen op het door jou te betalen bedrag aan inkomstenbelasting.

Hoe dit precies voor jou uitpakt, hangt af van jouw persoonlijke aangifte inkomstenbelasting. Wil je als jonge ondernemer onder de 18 jaar vooraf een indicatie? Gebruik dan onze handige netto besteedbaar inkomen calculator.

Kinderbijslag

Ben je nog geen 18 jaar, dan ontvangen je ouders kinderbijslag. Dit kan veranderen als jij gaat bijverdienen doordat je een baan krijgt of onderneming begint. Maar goed nieuws! Ben je 16 jaar of ouder, dan mag je sinds 1 januari 2020 onbeperkt bijverdienen zonder dat dit gevolgen heeft voor de kinderbijslag. Ben je jonger dan 16 jaar, dan mag je per kwartaal maximaal €1.285,- netto bijverdienen zonder dat dit gevolgen heeft voor de kinderbijslag. Zijn de verdiensten in een kwartaal hoger, dan vervalt voor dat kwartaal de kinderbijslag. Vakantiewerk in de zomervakantie geeft jou de mogelijkheid om tot €1.319,- extra bij te verdienen. Bij vragen of twijfel: neem contact op met de Sociale Verzekeringsbank.

Studiefinanciering

Val je onder het nieuwe studiefinancieringsstelsel en volg je een opleiding in voortgezet onderwijs, hbo of universiteit? Dan maakt het niet uit hoeveel je bijverdient. Val je onder het oude stelsel of doe je mbo? Dan is er in 2021 een bijverdiengrens van €15.415,63. In het kalenderjaar waarin je afstudeert, telt de winst uit eigen onderneming niet mee. Voorwaarde is wel dat je in dat kalenderjaar ook je diploma behaalt. Je leest er alles over op de website van DUO

Loondienst

Werk je in loondienst, dan betaal je via de werkgever al (een deel) inkomstenbelasting. Dit heet loonheffing. Loonheffing is de belasting die je werkgever alvast aan de Belastingdienst betaalt, zodat jij dat niet achteraf hoeft te doen. Loonheffing is de verzamelnaam voor:

  • loonbelasting
  • premie volksverzekeringen

Je mag loonheffingskorting aanvragen bij 1 werkgever (dit is doorgaans bij de werkgever waar je het meeste verdient). De werkgever verrekent dan alvast (een deel van) de heffingskortingen binnen de inkomstenbelasting. Hierdoor hou je per maand netto meer over van je salaris. Indien je geen loonheffingskorting toepast, kan je dit achteraf via je IB-aangifte doen waardoor je minder belasting betaalt en soms zelfs geld terug krijgt van de Belastingdienst. 

Studenten- en scholierenregeling

Zit je nog op school of volg je een opleiding? Voor studenten en scholieren bestaat een speciale regeling. Deze studenten- en scholierenregeling houdt in dat de werkgever in de loonaangifte de kwartaaltabel mag toepassen in plaats van de tabel voor het werkelijke tijdvak (maand).

Doordat in de kwartaaltabel meer loonheffingskorting is verwerkt (een kwart van het jaarbedrag aan loonheffingskorting), kan het zijn dat het te betalen bedrag aan loonbelasting/premies volksverzekeringen (loonheffing) gelijk is aan de loonheffingskorting. De werkgever houdt dan minder of zelfs niets in op het loon. Dit is doorgaans erg interessant wanneer je bepaalde maanden heel veel werkt en de overige maanden weinig tot niet.

LET OP De regeling moet vooraf schriftelijk worden aangevraagd bij de werkgever en kan maar bij 1 werkgever worden toegepast.

Keuze ondernemen of loondienst

Het kan voorkomen dat je op een bepaald moment moet kiezen tussen loondienst of ondernemerschap. In beide situaties betaal je over je loon of winst gewoon inkomstenbelasting; Box 1: inkomen uit werk en wonen. In beide gevallen heb je ook recht op dezelfde heffingskortingen. Deze worden, zoals hierboven beschreven, vaak wel op een andere wijze doorberekend.

Als vuistregel kan je aanhouden dat je tussen de €6.500,- en €8.000,- kan bijverdienen en dat je dit bedrag dan ook netto overhoudt. Als je meer verdient komt het bedrag dat je moet betalen aan inkomstenbelasting boven het totaal dat je in mindering mag brengen aan heffingskortingen en zal je per saldo dus minder overhouden aan je verdiensten.

Als ondernemer heb je wel wat extra fiscale ruimte, omdat je bovenop de genoemde heffingskortingen ook recht hebt op de MKB-winstvrijstelling. Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook gebruik maken van regelingen om fiscaal aantrekkelijk te investeren.

Urencriterium

Voldoe je daarnaast aan het urencriterium dan heb je tevens recht op starters- en zelfstandigenaftrek. Als ondernemer moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat je zelf voor heel veel zaken verantwoordelijk bent. Denk bijvoorbeeld aan de boekhouding en aansprakelijkheid. Ook heb je minder zekerheden als het gaat om inkomen en doorbetaling bij ziekte.

Omzetbelasting (btw)

Ben je ook ondernemer voor de BTW, dan kan je de voorbelasting verrekenen met de door jouw betaalde btw of gebruik maken van de Kleine ondernemersregeling (KOR).

Onze partners

ZZP Agenda

Fiscale hulp?

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?