• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Uitstel handhaving Wet DBA voor zzp'ers tot 1 januari 2020

Het kabinet heeft besloten de handhaving van de Wet DBA voor zzp'ers en hun opdrachtgevers verder uit te stellen tot 1 januari 2020. Eerder stelde het vorige kabinet invoering van de Wet DBA uit, die de VAR-verklaring moest vervangen.

Het vorige kabinet verving de VAR-verklaring (verklaring arbeidsrelatie) door de Wet DBA (Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties). Het doel was om schijnzelfstandigheid te bestrijden en opdrachtgevers verantwoordelijk te maken voor de juiste afdracht van premies en belastingen. De invoering stuitte echter op moeilijkheden en werd uitgesteld. Het huidige kabinet wil op 1 januari 2020 de wet DBA voor zzp'ers vervangen door een "webmodule" voor opdrachtgevers.

Uitstel handhaving

Met deze maatregel wordt de handhaving van de Wet DBA voor zzp'ers en hun opdrachtgevers nog verder uitgesteld tot 1 januari 2020.

Het betekent dat zzp'ers en hun opdrachtgevers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als de overheid achteraf constateert dat er sprake is van een dienstbetrekking in plaats van een opdracht uitgevoerd door een zelfstandig ondernemer.

Aanpak kwaadwillenden

Vanaf 1 juli 2018 gaat het kabinet meer doen om "kwaadwillenden" aan te pakken. Dat zijn gevallen van uitbuiting of het bewust ontduiken van premies en belastingen. De Belastingdienst grijpt in bij kwaadwillenden als er bewijs is voor:

1. Een (fictieve) dienstbetrekking
2. Duidelijke schijnzelfstandigheid
3. Opzettelijke schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigheid voorkomen

Het vorige kabinet besloot de handhaving van de Wet DBA al uit te stellen tot 1 juli 2018. Het huidige kabinet wil op 1 januari 2020 de wet DBA voor zzp'ers vervangen door een "webmodule" voor opdrachtgevers.

Dit nieuwe systeem moet schijnzelfstandigheid tegengaan. Daarnaast wil het kabinet een einde maken aan de situatie dat mensen als zzp'er werken voor een tarief dat zo laag is dat zij zich niet kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en geen pensioen kunnen opbouwen.

In de periode tot 1 januari 2020 gaat het kabinet overleggen met ondernemers, bedrijfsleven en belangenorganisaties over hoe de regeling het beste gestalte kan krijgen.

TIP Wij publiceerden dit kennisartikel over de opdrachtgeversverklaring.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda