• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Wat is een zzp'er?

Er zijn verschillende manieren waarop het begrip zzp'er (zelfstandig zonder personeel) kan worden uitgelegd. De omschrijving van de Sociaal Economische Raad (SER) biedt de meest complete verwoording van een zzp'er.

Wat is een zzp'er?

Een zzp'er is een zelfstandig ondernemer die geen personeel in dienst heeft: de afkorting staat dan ook voor zelfstandig zonder personeel. Om te bepalen of er vermelding is van ondernemerschap, gelden de volgende criteria, die ook door de Belastingdienst in het kader van de inkomstenbelasting gehanteerd worden:

  • zelfstandigheid bij de inrichting van de eigen werkzaamheden en het uitvoeren daarvan;
  • het risico van werkzaamheden;
  • het gericht zijn op, perspectief hebben op en maken van winst;
  • bekendmaking van het ondernemerschap;
  • het streven naar meerdere opdrachtgevers.

Zzp versus eenmanszaak

Een eenmanszaak is een rechtsvorm waarin je kunt ondernemen als zzp'er. Maar je kunt net zo goed zzp'er zijn in een coöperatie, besloten vennootschap, vennootschap onder firma of maatschapDe term zzp geeft alleen aan dat je geen personeel hebt.

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Zzp en corona noodfondsen

Als gevolg van coronacrisis worden zzp'er relatief sterk aangeraakt. Om de financiële gevolgen kunnen mogelijk beperken, heeft de Nederlandse overheid diverse regelingen in het leven geroepen waar je als zzp'er aanspraak op kunt maken, als er sprake is van inkomensverlies.

Met dit handige stappenplan ben je er in 5 minuten achter welke maatregelen van het Corona Noodfonds Steunpakket voor jou van toepassing zijn en hoe je deze correct kunt aanvragen bij de betreffende overheidsinstantie.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het handboek hieronder.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.