gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Vennootschap onder firma (vof) of commanditaire vennootschap (cv) oprichten

Als je een eigen bedrijf begint, kun je uit diverse rechtsvormen kiezen. Elke rechtsvorm heeft andere bepalingen als het gaat om aansprakelijkheid en belastingverplichtingen. Een bekende rechtsvorm is de vennootschap onder firma (vof). In dit artikel lees je meer over de vof als rechtsvorm.

Bij het beslissen welke rechtsvorm jij kiest voor jouw bedrijf, vraag je jezelf af hoe jij wilt ondernemen. Wil je in je eentje of liever samen met iemand ondernemen? Binnen een vof kun jij samenwerken met andere ondernemers. In een vof brengen alle leden - vennoten - iets in: dat kan geld, maar kunnen ook diensten of bijvoorbeeld goederen zijn. Als vennoot ben je aansprakelijk voor de totale schulden van de vof. Je start een vof met minimaal twee vennoten.

Vennootschapscontract

Bij de vof is het belangrijk om de onderlinge regels vast te leggen en een contract op te stellen. Je legt dan vast wie wat inbrengt, maar ook welke bevoegdheden de vennoten hebben en hoe de winst wordt verdeeld. Tips om in het contract op te nemen:

 • Wat wordt de inbreng?
 • Wat worden de bevoegdheden van de vennoten?
 • Wat is de arbeidsbeloning?
 • Hoe wordt de winst verdeeld?
 • Wanneer stopt de vof? Als iemand uit de vof stapt, bij faillissement, ziekte e.d.?
 • Mag een van de andere vennoten doorgaan als een van de anderen uittreedt?
 • Wat gebeurt er bij geschillen?

Het is geen vereiste om dit contract bij de notaris vast te laten leggen. Een juridisch deskundige of notaris  kan jou hier ook goed bij helpen.

Voordelen vof

 • Starten is makkelijk: de inschrijving in het handelsregister en het opstellen van een vennootschapscontract hoeft niet ingewikkeld te zijn.
 • Het is relatief goedkoop: de inschrijving bij de Kamer van Koophandel is kosteloos, een notaris is aan te raden maar niet vereist bij het opstellen van het vennootschapscontract. Ook is er geen minimum startkapitaal nodig.
 • Belastingvoordeel: alle vennoten kunnen gebruik maken van de fiscale voordelen voor ondernemers, mits zij voldoen aan de voorwaarden van de Belastingdienst.
 • Personeel: het is mogelijk om personeel aan te nemen.

Nadelen vof

 • Volledige aansprakelijkheid: alle deelnemende vennoten zijn met hun privévermogen aansprakelijk voor mogelijke schulden van de vof, zelfs als deze veroorzaakt zijn door een andere vennoot.
 • Pensioen en verzekeringen: jouw verzekeringen zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen moet je zelf regelen. Je hebt wél recht op AOW.
 • Je hebt niet volledige vrijheid die je als zelfstandige wel hebt. Je moet je altijd houden aan afspraken.

LET OP

 • Als je als vennoot uittreedt, blijf je hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden die zijn ontstaan in jouw aanwezigheid. Als je de schulden wilt verdelen bijvoorbeeld, is het belangrijk om dit in het vennootschapscontract vast te leggen.
 • Als je later toetreedt, ben je óók aansprakelijk voor schulden die zijn ontstaan voor jouw aanwezigheid. Als je dus later toetreedt tot een bestaande vof, is het dus wel belangrijk om wel de financiële situatie goed te kennen.
 • Start je met je partner een vof? Dan kun je door middel van huwelijkse voorwaarden de gevolgen bij schulden beperken.

De commanditaire vennootschap (cv)

Je kunt ook voor een andere vorm van een vennootschap kiezen, zoals de commanditaire vennootschap (cv). Dit betekent dat er twee soorten vennoten zijn: de stille vennoot en de beherende vennoot. De stille vennoot doet als investeerder mee in de onderneming maar is verder niet aansprakelijk. De tweede vennoot neemt beslissingen en is wel volledig aansprakelijk. Ook bij een cv geldt dat het belangrijk is om een contract op te stellen met bepalingen als: wat gebeurt er met de winst? Wat wordt de inbreng? En op welk moment eindigt de cv?

Belasting

Alle vennoten van de onderneming betalen inkomstenbelasting over hun eigen deel van de winst. De btw wordt door de vof betaald.

LET OP Iedere vennoot is een zelfstandig ondernemer en heeft daarmee recht op aftrekposten en vrijstellingen zoals ondernemersaftrek, investeringsaftrek en een fiscale oudedagsvoorziening.

Ontbinden en vereffenen

Indien je een vof wilt ontbinden, betalen alle vennoten de resterende schulden en krijgen ze hun aandeel terug in natura of geld. In dit laatste geval spreken we van vereffenen. Het restant wordt op basis van ieders winstaandeel verdeeld. Als er voor het afbetalen van de schulden te weinig liquide middelen zijn, dan moeten de vennoten bijstorten (op basis van het aandeel in het verlies).

TIP Download hieronder gratis een vof overeenkomst.

Downloads

Download 

VOF overeenkomst

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord