Wat zijn de voor- en nadelen van rechtsvormen voor zzp'ers
Zodra je als zzp'er bent begonnen met de voorbereidingen op jouw bestaan als ondernemer, komen de rechtsvormen in beeld. Bij het inschrijven van jouw bedrijf bij de Kamer van Koophandel moet je immers aangeven of je een eenmanszaak of bijvoorbeeld een bv start. In dit kennisartikel zetten we de voor- en nadelen van de eenmanszaak, bv, maatschap en coöperatie voor je op een rijtje.
Je kunt als ondernemer uit diverse rechtsvormen kiezen, waaronder:
Een eenmanszaak is feitelijk geen rechtspersoonlijkheid. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen je ondernemingsvermogen en privévermogen. Je bent dus volledig aansprakelijk voor alle handelingen en de financiële status van het bedrijf. Als je failliet gaat, ben je dus volledig verantwoordelijk – net als je partner als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd.
De voordelen van een eenmanszaak:
Het is snel en makkelijk op te richten;
Goedkoop om op te richten;
Je hebt alle beslissingsmacht;
Alle opbrengsten zijn voor jou.
De nadelen van een eenmanszaak:
Je bent volledig (ook privé) aansprakelijk;
Je winst wordt hoger belast dan bij vennootschappen;
Alleen onder bepaalde voorwaarden is fiscale vrijstelling mogelijk;
Je hebt geen vervanger bij (tijdelijke) ziekte.
De bv
Door de wetswijziging in oktober 2012 is het tegenwoordig gemakkelijker om een bv op te richten. Zo'n bv word ook wel een 'flex bv' genoemd, maar in principe is elke bv tegenwoordig een 'flex bv'. Binnen een (flex) bv is een statutair directeur of bestuurder aangesteld. Je bent in die rol niet privé niet verantwoordelijk voor zakelijke schulden, tenzij je als zzp'er vanuit een bv geen belastingen of premies afdraagt. Dit heet bestuurdersaansprakelijkheid.
Waar je voor oprichting van een bv een behoorlijk kapitaal van € 18.000,- nodig had, hoeft dit tegenwoordig (sinds de wetswijziging in 2012) niet meer. Je moet wel kapitaal storten, maar hieraan zit geen minimum verbonden en kan dus al met één eurocent. Je hebt ook geen bank- en accountantsverklaring nodig, wat je voor een 'normale' bv wel nodig had. Let op: je notariële akte is wel verplicht. Je richt een (flex) bv op bij de notaris. De voordelen van een bv:
Je bent privé niet aansprakelijk bij bijvoorbeeld faillissement (behalve bij fraude of nalatigheid);
Je hebt geen startkapitaal van € 18.000,- nodig. Eén eurocent is genoeg;
Je hebt geen bank- of accountantsverklaring nodig;
De bv blijft ongeacht je gezondheid of andere factoren gewoon bestaan;
Ga je stoppen? Dan kun je je aandelen verkopen aan de nieuwe eigenaar. Gemakkelijke overdracht;
Je bent als aandeelhouder alleen aansprakelijk voor het deel dat je in de bv investeert.
De nadelen van een bv:
Je bent altijd voor een deel privé aansprakelijk, bij bijvoorbeeld mismanagement;
De regels voor uitkeren aan de aandeelhouders zijn streng: er geldt een uitkeringstoets waarin wordt getoetst of het geld wel mag worden uitgekeerd en of dit geen bedrijfsrisico's oplevert. Doorsta je deze toets niet, dan mag je niks uitkeren;
Meer administratieve verplichtingen, zoals een jaarrekening die je elk jaar moet afleveren bij de Kamer van Koophandel;
Je hebt minder fiscale voordelen: geen zelfstandigenaftrek, MKB-winstvrijstelling of startersaftrek.
Juridische service
Heb je twijfels of een vraag over een overeenkomst, modelcontract of heb je een geschil? Heb je een juridisch probleem? Neem dan snel contact op het de juridische helpdesk van Het Ondernemerscollectief: daar kun je terecht als je een vraag hebt of advies wilt.
Wat is een maatschap? In een maatschap werk je als zzp'er samen met andere zelfstandige ondernemers. Deze rechtsvorm zie je veel bij bijvoorbeeld advocaten, tandartsen en fysiotherapeuten. Je kiest een gemeenschappelijke naam waaronder iedere zelfstandig ondernemer zijn beroep uitoefent. Je werkt dus min of meer samen. Ieder heeft zijn eigen ervaring en specialiteit, waardoor je samen de krachten bundelt.
De voordelen van een maatschap:
Een maatschap is snel op te richten;
Je deelt verantwoordelijkheid met andere maten;
Je bent voor een bepaald deel privé aansprakelijk;
Je hebt geen (start)kapitaal nodig;
Je kunt personeel aannemen;
Je blijft recht houden op fiscale voordelen zoals belastingaftrek.
De nadelen van een maatschap:
Je werkt samen en moet beslissingen dus gezamenlijk maken;
Je bent voor een deel privé aansprakelijk;
De afspraken die je met de maten maakt zijn bindend.
Coöperatie
Samenwerken in een coöperatie: wat houdt dat in? Een coöperatie is een soort vereniging die je met minimaal twee personen start. De coöperatie als bedrijf is aansprakelijk bij schulden. Is er een tekort aan financiële middelen? Dan is elk lid voor een gelijk deel verantwoordelijk. Je kunt ook een coöperatie met beperkte aansprakelijkheid (BA) of uitgesloten aansprakelijkheid (UA) oprichten.
Als je een coöperatie wilt oprichten, regel je dit bij een notaris en schrijf je het bedrijf in bij het Handelsregister. In een coöperatie beslis je in en raamovereenkomst de onderlinge verantwoordelijkheden en de aansprakelijkheid. Wie is verantwoordelijk voor wat en wat is de omzetverdeling?
In een coöperatie moet je ook btw afdragen. Als je in een coöperatie werkt, let dan op dat je ondernemer blijft voor de inkomstenbelasting.
De voordelen van een coöperatie:
Je kunt heel flexibel zijn in de statuten die je maakt bij oprichting;
Je kunt gemakkelijk toe- of uittreden;
Je kunt je privévermogen uitsluiten van aansprakelijkheid;
Je werkt samen en deelt dus ook verantwoordelijkheden.
De nadelen van een coöperatie:
Je werkt samen en moet dus bij elke beslissing overleg plegen;
Je deelt alle omzet/winst met de andere leden;
Het kost tijd om op te richten, aangezien de statuten opgesteld moeten worden;
Je moet jaarlijks jaarstukken opstellen.
Zoals je ziet: elke rechtsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zorg dus dat je een weloverwogen beslissing maakt. In ons stappenplan vind je meer handige handvatten om als ondernemer van start te gaan!
Heb je twijfels of een vraag over een overeenkomst, modelcontract of heb je een geschil? Heb je een juridisch probleem? Neem dan snel contact op het de juridische helpdesk van Het Ondernemerscollectief: daar kun je terecht als je een vraag hebt of advies wilt.
Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.
Je bent ingelogd en kunt direct downloaden!
Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!