• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Zijn telefoonkosten aftrekbaar als zzp'er?

Zakelijk gebruik telefoon

Telefoonkosten behoren tot de aftrekbare kosten voor zzp'ers als je zakelijk gebruik maakt van de telefoon. Hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel.

De kosten voor zakelijke telefoongesprekken zijn voor zelfstandige ondernemers meestal fiscaal aftrekbaar. De Belastingdienst heeft de voorwaarden opgenomen in het overzicht zakelijke kosten.

Welke telefoonkosten zijn aftrekbaar?

De abonnementskosten en gesprekskosten voor de mobiele telefoon/smartphone die jij als ondernemer gebruikt zijn aftrekbaar van de winst. De kosten moeten wel zakelijk zijn. Volgens de fiscale regeling betekent dat tenminste 10%. De btw mag je verrekenen bij de aangifte omzetbelasting.

Als je een nieuwe zakelijke mobiele telefoon of smartphone aanschaft in combinatie met een sim only-abonnement, dan mag je de actuele marktwaarde ook opgeven als aftrekpost.

Veel providers bieden alles-in-één pakketten aan. Als je hiervoor kiest, zijn de zakelijke gesprekskosten aftrekbaar en de abonnementskosten niet. Wanneer je vanuit huis werkt en er televisie en een vast privételefoonnummer in het pakket zit, moet je van de factuur de internetkosten en kosten mobiele telefoon apart nemen. Alleen deze kosten kun je fiscaal verrekenen. Het loont de moeite om de inhoud en prijzen van deze pakketten te vergelijken.

Je kunt de telefoonkosten van een zakelijke rekening of van een privérekening betalen, dat maakt voor de Belastingdienst niet uit. Voor je eigen overzicht is het wel handig om dit te scheiden.

Vaststellen zakelijk deel

Als je een telefoonabonnement hebt dat bestaat uit zowel toestel- als verbruikskosten, mag je alleen het zakelijke deel van de abonnementskosten aftrekken van je winst. Omdat je jouw mobiele telefoon of smartphone zowel zakelijk als privé gebruikt om te bellen, te appen of als navigatie, is het lastig is om het zakelijke deel exact te berekenen. Daarom heeft de Belastingdienst besloten dat je het zakelijk deel 'naar redelijkheid' mag inschatten.

Zorg ervoor dat je je schatting kunt onderbouwen als de Belastingdienst achteraf vraagt naar een specificatie van je telefoonabonnement.

Kosten vaste telefoon

De abonnementskosten van een vaste telefoon thuis zijn fiscaal niet aftrekbaar. Ook niet als je thuis een kantoor hebt. Voor zelfstandige ondernemers zijn de zakelijke gesprekskosten uiteraard wel aftrekbaar. Als je op kantoor een tweede aansluiting hebt die je alleen zakelijk gebruikt, dan zijn deze abonnementskosten en gesprekskosten beide aftrekbaar.

Zakelijk abonnement voor zzp'ers

Je bent als zzp'er niet verplicht om een zakelijk abonnement af te sluiten. Zolang het abonnement op jouw naam staat, zijn gemaakte kosten aftrekbaar. Volgens de Wet op de Omzetbelasting is bij een eenmanszaak de natuurlijke persoon altijd eigenaar en ondernemer; het maakt dan verder niet uit welke naam de onderneming heeft. Vraag je provider wel om een factuur met btw-specificatie.

Tip: lees welke kosten je nog meer mag aftrekken als zzp'er en het artikel over aftrek van prive (eerder) aangekochte zaken

Tip wanneer je alleen mobiel belt

Wanneer je alleen een mobiele telefoon hebt dan is het vaak lastig om privé en zakelijk gescheiden te houden. Je zou kunnen kiezen voor een tweede simkaart, echter geeft dat vaak ook extra kosten en je telefoon moet er geschikt voor zijn. Het alternatief is de oplossing van Rinkel. Je belt dan via een app op je telefoon en kunt een nummer kiezen die bij jou past als zzp'er. Zo kun je het netnummer van de plaats waar je woont gebruiken maar ook kiezen voor een 085 nummer. Wanneer je lid bent van Het Ondernemerscollectief is Rinkel zelfs het eerste jaar gratis.

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.