• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 minuten

Zijn internetkosten aftrekbaar als zzp'er?

Alle kosten die je als zzp’er maakt voor je onderneming zijn aftrekbaar. Dit geldt ook voor internetkosten. Werk je als zelfstandig ondernemer vanuit huis en heb je een privé abonnement bij een internetprovider? Dan kun je een deel van deze kosten aftrekken en een deel van de btw terugvragen. Het gaat dan specifiek om het gedeelte dat je het internet zakelijk gebruikt om bijvoorbeeld klanten te mailen, online te vergaderen, je boekhouding te doen of informatie op te zoeken. Werk je als zzp’er vanuit een kantoor en heb je een zakelijk internetabonnement? Dan zijn de internetkosten voor 100% als zakelijke kosten te declareren, mits je het internet ook daadwerkelijk alleen zakelijk gebruikt.

Privé internetabonnement: slechts deel kosten aftrekbaar

De Belastingdienst stelt dat je alle kosten die je maakt voor (de zakelijke belangen van) jouw onderneming mag aftrekken. De zakelijke kosten moeten rechtstreeks op jouw bedrijf betrekking hebben én nodig zijn om je beroep te kunnen uitoefenen. Op Ikwordzzper.nl vind je een handige tabel met uitleg over welke zakelijke kosten (en percentages) je als zzp’er mag aftrekken.

Als je als zzp’er een privé internetabonnement hebt waar je ook zakelijk gebruik van maakt, is er sprake van gemengde kosten. Als je kunt aantonen dat je een aantal uur per dag of een aantal dagen per week thuis werkt, kun je een deel van de kosten opvoeren als zakelijke kosten. Een voorbeeld: als je 2 dagen per week thuis werkt en de hele dag het internet zakelijk gebruikt, mag je 40% van de internetkosten aftrekken van de belasting.

Zakelijk internet? 100% internetkosten en btw terugvragen

De Belastingdienst kijkt streng naar gemengde kosten, vooral naar het motief waarmee je de kosten hebt gemaakt. Je moet bij een privé internetabonnement kunnen aantonen dat je meerkosten hebt gemaakt vanwege jouw onderneming. Bijvoorbeeld door een snellere internetbundel af te nemen. Als zzp’er ben je praktisch verplicht om goed en snel internet te hebben. Niet alleen om het maximale uit je business te halen, maar ook omdat de Belastingdienst van ondernemers verwacht dat zij hun btw-aangifte en inkomstenbelasting digitaal invullen, opslaan en verzenden.

Steeds meer zzp’ers kiezen voor het voordeel, de snelheid, het gemak en de service van zakelijk internet, zoals Ziggo Zakelijk. Bij een zakelijk internetabonnement komt de factuur op naam van je bedrijf te staan en verloopt de betaling via je zakelijke rekening. Hierdoor kun je de kosten aftrekken en btw terugvragen van jouw zakelijke internetabonnement. Dit geeft een behoorlijke besparing van honderden euro’s. Ziggo Zakelijk maakt bovendien jouw administratie eenvoudiger. Het is duidelijker welke kosten zakelijk kunnen worden verrekend en welke kosten eventueel privé zijn. Privégebruik van het internet moet in de aangifte inkomstenbelasting en btw worden gecorrigeerd.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Word lid van Het Ondernemerscollectief
Fiscale hulp?

Ziggo Zakelijk: snel, stabiel, veilig, extra en trainingen

Snel en stabiel zakelijk internet is duurder, maar het levert je het meeste voordeel op. Voor zzp’ers die via ikwordzzper.nl klant worden biedt Ziggo Zakelijk extra korting

Bekijk het aanbod en sluit direct af

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

ZZP Agenda

augustus
20