gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Wat is het verschil tussen een zzp'er en een freelancer?

Zzp'er (zelfstandige zonder personeel) en freelancer zijn termen die veel naast elkaar en door elkaar worden gebruikt. Ze verschillen dan ook niet veel van elkaar. Het zijn geen rechtsvormen, maar algemeen gebruikte en geaccepteerde termen. Het geeft alleen aan dat ze zelfstandig opdrachten uitvoeren, dat ze ondernemer zijn en dus niet in loondienst werken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Een freelancer is eigenlijk een zzp'er en andersom. Het gaat om precies dezelfde vorm van ondernemen, namelijk vanuit een onderneming zonder personeel. Wel is het zo dat de term zzp'er in het algemeen vaker wordt gebruikt dan freelancer.

het verschilt per branche

Wel is het zo dat dat verschilt per branche. In de bouw, metaal en zakelijke dienstverlening hoor je vaker de term zzp'er, terwijl de term freelancer weer vaker gebruikt wordt in de zorg, journalistiek, communicatie of vormgeving. De term zzp'er is vrij recent, jonger dan de term freelancer. Van oudsher komt de term freelancer van mensen die (vaak naast hun dienstbetrekking) activiteiten hadden als zelfstandig ondernemer.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen 2020 van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Downloads

Handboek 

Ondernemen 2020 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord