gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Wat is het verschil tussen een zzp'er en een freelancer?

Zzp (zelfstandige zonder personeel) en freelancer zijn termen die beiden veel gebruikt worden en ze verschillen ook niet veel van elkaar. Het zijn beiden geen rechtsvormen, maar algemeen gebruikte en geaccepteerde termen. Het geeft alleen aan dat ze zelfstandig opdrachten uitvoeren, dat ze ondernemer zijn en dus niet in loondienst werken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Een freelancer is eigenlijk een zzp'er en andersom. Het gaat om precies dezelfde vorm van ondernemen, namelijk vanuit een onderneming zonder personeel, maar in het algemeen wordt de term zzp'er vaker gebruikt dan freelancer.

Branches

Ook wordt de term zzp'er vaker gebruikt in bepaalde branches, bijvoorbeeld de bouw, de metaal en de zakelijke dienstverlening, terwijl de term freelancer weer vaker gebruikt wordt in de zorg, journalistiek, communicatie of vormgeving. De term zzp'er is vrij recent, minder oud dan de term freelancer. Van oudsher komt de term freelancer van mensen die (vaak naast hun dienstbetrekking) activiteiten hadden als zelfstandig ondernemer.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen 2019 van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Downloads

Handboek 

Ondernemen 2019 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.