• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Wat is het verschil tussen een zzp'er en een freelancer?

Zzp'er (zelfstandige zonder personeel) en freelancer zijn termen die veel naast elkaar en door elkaar worden gebruikt. Ze verschillen dan ook niet veel van elkaar. Het zijn geen rechtsvormen, maar algemeen gebruikte en geaccepteerde termen. Het geeft alleen aan dat ze zelfstandig opdrachten uitvoeren, dat ze ondernemer zijn en dus niet in loondienst werken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?

Een freelancer is eigenlijk een zzp'er en andersom. Het gaat om precies dezelfde vorm van ondernemen, namelijk vanuit een onderneming zonder personeel. Wel is het zo dat de term zzp'er in het algemeen vaker wordt gebruikt dan freelancer.

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er

De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!

Het verschilt per branche

Wel is het zo dat dat verschilt per branche. In de bouw, metaal en zakelijke dienstverlening hoor je vaker de term zzp'er, terwijl de term freelancer weer vaker gebruikt wordt in de zorg, journalistiek, communicatie of vormgeving. De term zzp'er is vrij recent, jonger dan de term freelancer. Van oudsher komt de term freelancer van mensen die (vaak naast hun dienstbetrekking) activiteiten hadden als zelfstandig ondernemer.

TIP Meer weten over ondernemen? In het Handboek Ondernemen 2020 van de Belastingdienst vind je praktische informatie over premies, belastingen en bijdragen. Download het gratis handboek hieronder.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.