• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 6 : Zzp’ers mogen samenwerken bij onderhandeling over tarieven, trend combineren zzp-schap en loondienst en gelukkige zzp’ers in de kinderopvang

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Betere onderhandelingspositie zzp’ers over tarieven

Zzp’ers met lage tarieven, zoals pakketbezorgers, schoonmakers en fotografen, mogen voortaan samenwerken als ze onderhandelen over betere vergoedingen. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) versterkt dat hun concurrentiepositie. Tot nu toe hielden hielden concurrentieregels gezamenlijke onderhandelingen van zzp’ers tegen.   

Toezichthouder ACM heeft naar aanleiding van nieuwe Europese regels de richtlijnen op dit onderwerp aangepast. Zzp’ers mogen gezamenlijk onderhandelen over tarieven als zij economisch onafhankelijk van hun opdrachtgever zijn, als ze als ingehuurd personeel naast andere werknemers werken of via digitale platformen werken. Denk aan maaltijdbezorgers.

Lees ook het artikel: 10 meest gemaakte fouten bij samenwerken

Het is hard nodig dat de onderhandelingspositie van zzp’ers verbetert, omdat ze aan de onderkant van de arbeidsmarkt tegen een slechte beloning en volgens matige arbeidsvoorwaarden werken.  Vaak zijn deze zzp’ers ook niet goed verzekerd tegen ongevallen of werkloosheid, stelt ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep. “Brancheorganisaties en vakbonden kunnen zzp'ers helpen om hun positie te verbeteren.” De ACM heeft de leidraad ꞌtariefafspraken zzp’ersꞌ aangepast. Op deze wijze hoopt de ACM de positieve gevolgen van economische dynamiek (een sterk gegroeid aantal zzp’ers) te behouden en de negatieve gevolgen (de slechte onderhandelingspositie) te verminderen.     

Bronnen: Nu.nl en ACM

Trend van combineren zzp-schap en loondienst

Er zijn steeds meer (jonge) Nederlanders die een onderneming hebben naast een baan in loondienst. Van de mensen die in de afgelopen vijf jaar een eigen bedrijf zijn gestart, deed 29% dit in combinatie met een loondienstverband. Er is een trend te zien van parttime ondernemen, versterkt door de hoge inflatie en het grote personeelstekort. De meeste starters zijn te vinden in de sector gezondheid en welzijn: 15%, zo komt naar voren uit onderzoek van Ipsos. Op de tweede plek staan de beroepen in advisering en onderzoek (13%). In deze sectoren start het merendeel (78%) als zzp’er.

Meer vrijheid, meer zelfstandigheid en een hoger salaris. Dat zijn de belangrijkste redenen om een onderneming te starten. Parttime ondernemers zien kansen om naast hun werk in loondienst opdrachten als zzp’er uit te voeren. Voornamelijk in sectoren waar sprake is van een groot personeelstekort.

Lees ook het artikel: Aan de slag als deeltijd-zzp’er? Hier moet je op letten

Parttime ondernemers maken zich veel minder zorgen over hun onderneming dan fulltime ondernemers. Slechts de helft van de starters heeft vooraf gekeken wat er mis kan gaan en de risico’s in kaart gebracht. Bij de parttimers heeft 56% geen enkele verzekering voor het nieuwe bedrijf. Bijna één op de vijf parttimers geeft in het onderzoek aan dat het vinden van een goede werk-privébalans wel een uitdaging is. Voor 16% van de starters tussen de 18 en 34 jaar is een hoge werkdruk een reden voor zorg.

Uit verzuimcijfers blijkt al langer dat het langdurig ziekteverzuim toeneemt, vaak als gevolg van burn-outklachten. Het inbouwen van voldoende rustmomenten en een realistische planning helpen om te voorkomen dat starters voor een lange periode thuis komen te zitten, zo wordt gesteld.

Bronnen: De Ondernemer en InFinance

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Stel ze aan de fiscale helpdesk
Fiscale hulp?

Zzp’ers in kinderopvang kiezen voor werk-privébalans en eigen agenda

Vier op de vijf zzp-medewerkers in de kinderopvang willen wel (weer) in loondienst werken als er aan twee belangrijke voorwaarden wordt voldaan. Ten eerste moeten dan de lonen omhoog en ten tweede moet de werkdruk omlaag. Dit blijkt uit een onderzoek naar zzp’ers in de kinderopvang van Totta Research, in opdracht van vakbond FNV. Bijna 2.000 medewerkers in de kinderopvang namen aan dit onderzoek deel.

FNV-bestuurder Deddy Dorenbos: “Dit is een duidelijk signaal aan de werkgever dat de lonen echt omhoog moeten om meer vaste medewerkers aan te trekken en de kwaliteit van de dienstverlening op niveau te houden.” Een betere werk-privébalans en meer zeggenschap over de eigen agenda zijn belangrijke redenen voor zzp’ers en flexwerkers om niet meer of minder in loondienst te werken. Ze voelen minder de verplichting om bereikbaarheids- en onregelmatigheidsdiensten te draaien. Aan de andere kant hebben ze minder zekerheid van werk en is hun vangnet bij ziekte verslechterd.

Van de kinderopvangmedewerkers in loondienst denkt circa 90% dat de kwaliteit van de kinderopvang afneemt naarmate meer collega’s hun baan in loondienst verruilen voor een flex- of zzp-constructie. Voor 61% van de medewerkers onder de 35 jaar is een hoger salaris een voorname reden om als zzp’er of flexwerker aan de slag te gaan. Bij 55-plussers is dat stukken lager: 21%. Dorenbos: “Dat geldt dus voor de jongeren die nu in loondienst werken. Om hen binnenboord te houden, moeten de salarissen snel omhoog.”    

Bron: FNV

Schoonmaakbranche moet schijnzelfstandigheid aanpakken

In de schoonmaakbranche heb je bij acht van de tien bedrijven te maken met schijnzelfstandigheid. Dit zegt Hella Vercammen, directeur-eigenaar van The Legal Company. Na de mislukking van de wet DBA experimenteerde de rijksoverheid met de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie. Een pilot, zonder juridische status. In de meeste gevallen kom je volgens Vercammen dan bij de weging van zzp’ers in de schoonmaakbranche uit bij een indicatie dat het een werknemer betreft.

Vercammen: “Vaak zijn dat mensen die al jaren hetzelfde werk doen dat de werknemers in vaste dienst ook doen. Denk aan handymandiensten, trappenhuisschoonmaak of expeditie als pakketjes aannemen. In de glazenwasserij en andere ambulante beroepen in de schoonmaak zou wel meer sprake kunnen zijn van echte zelfstandigheid, maar dat is afhankelijk van de feitelijke manier van samenwerken.”

Lees ook het artikel: Wanneer ben je zelfstandig ondernemer voor de Belastingdienst?

In aankomende wetgeving is het plan om zzp’ers met een laag uurtarief (lager dan € 35 per uur) én die ingebedde arbeid verrichten, als werknemer te kwalificeren. Of deze zzp’ers moeten kunnen bewijzen dat er toch sprake is van ondernemerschap. Hier zijn nog geen criteria voor. Vercammen: “Wellicht zijn dat feiten als dat je je eigen logo draagt, je meerdere opdrachtgevers hebt, je eigen machines en schoonmaakmaterialen gebruikt, je de volle aansprakelijkheid draagt, enzovoort. Maar dat is nog glazenbolwerk.”

Een schoonmaakbedrijf dat zich afvraagt of de ingehuurde zzp’ers daadwerkelijk zzp’ers zijn, doet er goed aan om de check te doen, concludeert Vercammen. “Want het kan tot claims leiden van de zelfstandigen en wellicht tot naheffingen van de Belastingdienst als er sprake is van kwaadwillendheid. Dat laatste valt wellicht mee als het verschil in het uurloon van de werknemer en het tarief van de zzp’er nog groot genoeg is. Tot 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst mondjesmaat, als we kijken naar de correcties en naheffingsaanslagen. Dat komt ook door een gebrek aan capaciteit.” De verwachting is dat de Belastingdienst gaat 2025 weer serieus gaat handhaven op schijnzelfstandigheid.

Bron: Service Management

Vele zzp’ers vragen btw op zakelijk OV niet terug

Een op de drie zzp’ers die zakelijk met het openbaar vervoer reist, vraagt de betaalde btw niet terug. De reden schuilt vooral in onwetendheid: vele zzp’ers weten niet dat ze recht op teruggave hebben. Hierdoor lopen ze gemiddeld ongeveer € 260 per jaar mis.

Dit blijkt uit onderzoek van online bank Knab onder ruim 800 zzp’ers. Circa 20% van de ondervraagde zzp’ers pakt de trein, bus, tram of metro om (vooral) naar hun opdrachtgevers of klanten te reizen. Dit kost ze gemiddeld 4 uur per week. Wat 28% van deze groep zzp’ers echter niet weet, is dat zij de 9% btw op het OV-ticket mogen verrekenen bij hun btw-aangifte, behalve als het om woon-werkverkeer gaat. Daarbovenop vraagt 5% van de zzp’ers de btw om andere redenen dan onbekendheid met deze belastingregel niet terug.

Lees ook het artikel: Mag je reiskosten aftrekken als zzp’er?

Financieel expert Oskar Barendse van Knab: “Bijna elke ondernemer weet dat je zakelijke reiskosten, minus de btw, mag aftrekken van de winst. Maar dat je de betaalde btw meestal ook kunt terugvragen, is blijkbaar veel minder bekend.” Reizigers met het openbaar vervoer kunnen sinds kort met hun betaalpas in- en uitchecken. De introductie van OVpay was aanleiding voor Knab om te onderzoeken hoe zzp’ers met hun zakelijke reizen omgaan.

Bronnen: Taxlive en Pitane.blue

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

Bereken jouw uurtarief

Bereken jouw uurtarief

Wil je weten wat jij overhoudt? Gebruik onze uurtarief calculator!

ZZP Agenda