gasten online
Registreer en profiteer!
 

De 10 meest gemaakte fouten bij samenwerken

Dagelijks worden er samenwerkingen aangegaan door ondernemers. Vaak met hoge verwachtingen bij aanvang, maar met wisselende successen op de lange termijn. Voorkom dat jouw samenwerking een flop wordt en lees dit artikel!

Veel gemaakte fouten bij samenwerkingen

Wie de film The Social Network heeft gezien, over de oprichters van Facebook, heeft de pijnlijke clash in de samenwerking gezien tussen de oprichters Marc en Eduardo. Begonnen als vriendenduo met 1000 dollar, eindigend in levenslange ruzie en rechtszaken over miljoenen dollars. 

Wat zijn de meest voorkomende fouten in zakelijke samenwerkingen?

Hieronder vind je de top 10 meest voorkomende fouten in de zakelijke samenwerkingen, opgesteld door advocaat Carel Erasmus.

1. Niets op papier gezet

De klassieke misser. Het begint klein, "we zijn toch goede vrienden" en het op papier zetten voelt zo formeel. Toch is deze stap essentieel. Het dwingt beide partijen om goed na te denken over de diverse aspecten die zich zullen aandienen. Over geld, over groei, over winstverdeling enzovoorts. Zet altijd de afspraken op papier. Dat kan desnoods ook via een e-mailwisseling, het hoeft niet gelijk een contract te heten. Maar een contract geeft wel meer rechtszekerheid. Leg het in ieder geval wel vast.

2. Ruzie om geld

Veel samenwerkende partners gaan er van uit dat alle winst gelijkelijk verdeeld zal worden. Maar over geld valt veel meer af te spreken. Wat is de waarde van de inbreng van de diverse partners bijvoorbeeld? Als één van de partijen zijn netwerk inzet, en de andere partner drie dagen per week telefoontjes pleegt, hoe verdeel je dan de opbrengsten, of de kosten? Het helpt om heel goed de geldstromen uit te werken. Denk daarbij aan zowel de goede als de slechte scenario’s. Late betalingen, fiscale aspecten, extra investeringen, zet het allemaal op papier en bedenk hoe je dat verdeeld wilt hebben.

3. Geen duidelijke afbakening wie wat mag beslissen

Heel belangrijk is de duidelijke afbakening van de diverse beslissingen. Wie gaat er over de communicatie, wie over de investeringen enzovoorts. Van te voren is dat niet allemaal te bedenken, maar het helpt om dat zo duidelijk mogelijk uit te werken. Met bijvoorbeeld wel een recht op goed gezamenlijk overleg, maar een beslissende stem voor de uiteindelijke keuze door een van de partners.

4. Snelle groei: onenigheid over aanpassen strategie

Het zou nog wel eens sneller kunnen groeien dan voorzien. Of er dienen zich onverwachte mogelijkheden aan, nieuwe samenwerkingskansen, maar één van de partners ziet dat helemaal niet zitten. Dat is precies wat er mis ging bij Facebook. Het dilemma om via adverteerders geld binnen te halen, óf via een venture capital injectie. Oprichter Mark Zuckenberg koos voor dat laatste, kreeg gelijk, maar de samenwerking was er wel volledig door ontspoord.

5. Wel op papier gezet, maar zelf gedaan of door een niet-jurist

Dit gebeurt vaker: er is weliswaar een samenwerkingsovereenkomst, maar een jurist kan er gaten in schieten. Als je het doet, doe het dan ook goed.

6. Ruzie bij beëindiging: wie krijgt wat?

Als de samenwerking wordt opgeheven, dan moet de eindafrekening opgesteld worden. Zijn er dan nog uitstaande schulden, of lang vooruitgeschoven kostenposten, dan komen deze nu naar voren. Wederom een bron van potentiële meningsverschillen, tenzij er al heldere afspraken over zijn geformuleerd.

7. Een derde partner: "Two is a couple, three is a crowd."

De chemie kan in het begin nog zo goed zijn, maar zodra er anderen bijkomen kan de samenwerking weer volledig veranderen van karakter. Communicatielijnen en beslissingsbevoegdheid zijn dan de voornaamste struikelblokken. Dat goed regelen en managen is de uitdaging.

8. Je partner wil er uit, jij wil door. Of vice versa

Indien één van de samenwerkende partners eruit wil stappen, dan is het zaak daar goed uit te komen. Dan helpt het als dit onderwerp vooraf al is besproken en op papier gezet. Voor het overige blijft het ook een kwestie van redelijkheid en billijkheid. En van geld natuurlijk.

9. Verkeerde rechtsvorm gekozen

Denk goed na over de te kiezen rechtsvorm, en laat je hier goed in adviseren. Soms wordt al snel voor een vof gekozen (vennootschap onder firma), terwijl het misschien beter was als elk van de partners zijn eigen eenmanszaak start, of deze aanhoudt en er via een samenwerkingsovereenkomst wordt samengewerkt.

10. Voor alle samenwerkingen geldt:

Doe je uiterste best om de communicatie open, transparant en duidelijk te laten verlopen, en hou de redelijkheid in het oog. Je zit samen in hetzelfde schuitje. De ene keer lever je wat in, de andere keer kan je dan zelf je eigen voorkeur weer gedaan krijgen. Ook een mooie intentie om samen op papier te zetten!

Wil je meer weten over samenwerken als zzp'er?

Gratis gids Samenwerkingen die werken!

Om je nog beter voor te bereiden op een samenwerking schreef Alfred Griffioen van de Ondernemerscoöperatie een handige gids. Je kunt hieronder dit handboek gratis downloaden.

Downloads

Handboek 

Samenwerkingen die werken

Download 

Samenwerkings-overeenkomst

Download 

Samenwerkings-contract zzp

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord