• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Samenwerken binnen de coöperatie

Een coöperatie is een rechtsvorm die uitermate geschikt is voor kleinschaliger samenwerkingsvormen. Binnen een coöperatie kun je met een aantal zzp’ers of kleinere ondernemers gezamenlijk opdrachten uitvoeren. De leden van de coöperatie kunnen daarnaast gewoon hun eigen ondernemersactiviteiten blijven uitvoeren.

Rechtsvorm en besturing

De rechtsvorm van de coöperatie is bedoeld als samenwerkingsvorm. Een voordeel is dat de oprichtingskosten relatief laag zijn. Met een coöperatie kan de aansprakelijkheid van de leden ten opzichte van derden uitgesloten worden.

In de oprichtingsakte moet je met name de statuten over winstverdeling goed regelen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat leden die een periode niets doen ook geen winst krijgen. De coöperatie fungeert vooral als tussenpersoon tussen de leden en de opdrachtgevers. Er is één bestuurder die dat regelt en verder weinig bevoegdheden heeft.

TIP: Wil je hulp bij het opzetten en vastleggen van je coöperatie? Onze partner De Coöperatie expert is dè specialist in het opzetten van coöperaties en in het begeleiden van samenwerkingsverbanden. Vaak wordt daarbij gekozen voor de rechtsvorm van de coöperatie. Maar wanneer een andere vorm beter is, zeggen ze dat ook. Welk variant voor jullie het beste is, hangt vooral af van het doel van de samenwerking.

Rechtsvorm keuzetest

Als je gaat samenwerken moet je een goede structuur opzetten en een rechtsvorm kiezen die jullie samenwerking maximaal ondersteunt. Deze test loodst je in maximaal 7 vragen langs de verschillende argumenten om voor de ene of de andere vorm te kiezen.

Doe de rechtsvorm keuzetest
Rechtsvorm keuzetest

Offertes en opdrachten

Als twee of meer leden van de coöperatie gezamenlijk willen inschrijven op een opdracht, maken ze samen een offerte. Daarnaast wordt de werkverdeling en omzetverdeling gemaakt en vastgesteld met de coöperatie. Een raamovereenkomst regelt alle standaardzaken zoals de onderlinge verantwoording en aansprakelijkheid.

Vervolgens biedt de coöperatie de offerte aan. De opdrachtgever heeft hierdoor één formeel aanspreekpunt voor de hele opdracht. De leden van de coöperatie zijn niet onbeperkt aansprakelijk voor de fouten van hun partners.

Fiscale aspecten

Een coöperatie is een zelfstandige rechtspersoon die btw moet afdragen en in een aantal gevallen ook vennootschapsbelasting. Als je via een coöperatie werkt, moet je opletten dat je ondernemer voor de inkomstenbelasting blijft. Winstuitkeringen worden in de meeste gevallen gezien als 'verlengstuk winst', zodat je geen dubbele belasting betaalt.

Handboek 'Samenwerkingen die werken!'

Zoek je nog naar de juiste rechtsvorm voor samenwerking? Download dan gratis  het door De Coöperatie expert geschreven handboek 'Samenwerkingen die werken!' of een van de andere gratis downloads hieronder.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Gratis Legal Blueprint

Gratis Legal Blueprint

Verklein je risico's als ondernemer door alles goed in beeld te hebben en vooraf bepaalde zaken te regelen.

Wil jij weten hoe je er, juridisch gezien, voor staat met je bedrijf?

Doe dan geheel vrijblijvend de Legal Blueprint test van HalloLex.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.