Rechtsvorm en besturing
De rechtsvorm van de coöperatie is bedoeld als samenwerkingsvorm en heeft als voordeel dat de oprichtingskosten relatief laag zijn. Met een coöperatie kan de aansprakelijkheid van de leden ten opzichte van derden uitgesloten worden. In de oprichtingsakte met statuten moet je met name over de winstverdeling goed regelen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat leden die een periode niets doen, ook geen winst krijgen. De coöperatie fungeert vooral als tussenpersoon tussen de leden en de opdrachtgevers. Er is één bestuurder, die dat regelt en verder weinig bevoegdheden heeft.
Offertes en opdrachten
Als twee of meer leden van de coöperatie gezamenlijk willen aanbieden op een opdracht, dan maken ze samen een offerte. Daarnaast wordt de werkverdeling en omzetverdeling gemaakt en vastgesteld met de coöperatie. Een raamovereenkomst regelt alle standaard zaken zoals de onderlinge verantwoording en aansprakelijkheid. Vervolgens biedt de coöperatie de offerte aan. De opdrachtgever heeft hierdoor één formeel aanspreekpunt voor de hele opdracht. De leden van de coöperatie zijn niet onbeperkt aansprakelijk voor de fouten van hun partners.
Fiscale aspecten
Een coöperatie is een zelfstandige rechtspersoon die btw moet afdragen en in een aantal gevallen ook vennootschapsbelasting. Als je via een coöperatie werkt, moet je opletten dat je ondernemer voor de inkomstenbelasting blijft. Winstuitkeringen worden in de meeste gevallen gezien als 'verlengstuk winst', waardoor je geen dubbele belasting betaalt.
Zoek je nog naar de juiste rechtsvorm voor samenwerking? Vul dan hier het keuzeschema in.