• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Samenwerken binnen de coöperatie

Een coöperatie is een rechtsvorm die uitermate geschikt is voor kleinschaliger samenwerkingen. Binnen een coöperatie kun je met een aantal zzp’ers of kleinere ondernemers gezamenlijk opdrachten uitvoeren. De leden van de coöperatie kunnen daarnaast gewoon hun eigen ondernemersactiviteiten blijven uitvoeren.

Rechtsvorm en besturing

De rechtsvorm van de coöperatie is bedoeld als samenwerkingsvorm. Een voordeel is dat de oprichtingskosten relatief laag zijn. Met een coöperatie kan de aansprakelijkheid van de leden ten opzichte van derden uitgesloten worden.

In de oprichtingsakte moet je met name de statuten over winstverdeling goed regelen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat leden die een periode niets doen ook geen winst krijgen. De coöperatie fungeert vooral als tussenpersoon tussen de leden en de opdrachtgevers. Er is één bestuurder die dat regelt en verder weinig bevoegdheden heeft.

TIP Wil je hulp bij het opzetten en vastleggen van je coöperatie? Meer details over de oprichting van een coöperatie vind je bij de Kamer van Koophandel of de notaris. Als lid van het Ondernemerscollectief kun je natuurlijk ook contact opnemen met de juridische helpdesk.

 

Juridische service

Heb je twijfels of een vraag over een overeenkomst, modelcontract of heb je een geschil? Heb je een juridisch probleem? Neem dan snel contact op het de juridische helpdesk van Het Ondernemerscollectief: daar kun je terecht als je een vraag hebt of advies wilt.

Meer over de juridische service
Juridische service

Offertes en opdrachten

Als twee of meer leden van de coöperatie gezamenlijk willen inschrijven op een opdracht, maken ze samen een offerte. Daarnaast wordt de werkverdeling en omzetverdeling gemaakt en vastgesteld met de coöperatie. Een raamovereenkomst regelt alle standaardzaken zoals de onderlinge verantwoording en aansprakelijkheid.

Vervolgens biedt de coöperatie de offerte aan. De opdrachtgever heeft hierdoor één formeel aanspreekpunt voor de hele opdracht. De leden van de coöperatie zijn niet onbeperkt aansprakelijk voor de fouten van hun partners.

Fiscale aspecten

Een coöperatie is een zelfstandige rechtspersoon die btw moet afdragen en in een aantal gevallen ook vennootschapsbelasting. Als je via een coöperatie werkt, moet je opletten dat je ondernemer voor de inkomstenbelasting blijft. Winstuitkeringen worden in de meeste gevallen gezien als 'verlengstuk winst', zodat je geen dubbele belasting betaalt.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Gratis Legal Blueprint

Gratis Legal Blueprint

Verklein je risico's als ondernemer door alles goed in beeld te hebben en vooraf bepaalde zaken te regelen.

Wil jij weten hoe je er, juridisch gezien, voor staat met je bedrijf?

Doe dan geheel vrijblijvend de Legal Blueprint test van HalloLex.