gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Samenwerken binnen de coöperatie

Een coöperatie is een rechtsvorm die uitermate geschikt is voor kleinschaliger samenwerkingsvormen. Binnen een coöperatie kun je met een aantal zzp’ers of kleinere ondernemers gezamenlijk opdrachten uitvoeren. De leden van de coöperatie kunnen daarnaast gewoon hun eigen ondernemersactiviteiten blijven uitvoeren.

Samenwerken in een coöperatie

Rechtsvorm en besturing

De rechtsvorm van de coöperatie is bedoeld als samenwerkingsvorm en heeft als voordeel dat de oprichtingskosten relatief laag zijn. Met een coöperatie kan de aansprakelijkheid van de leden ten opzichte van derden uitgesloten worden. In de oprichtingsakte moet je met name de statuten over winstverdeling goed regelen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat leden die een periode niets doen ook geen winst krijgen. De coöperatie fungeert vooral als tussenpersoon tussen de leden en de opdrachtgevers. Er is één bestuurder die dat regelt en verder weinig bevoegdheden heeft.

Offertes en opdrachten

Als twee of meer leden van de coöperatie gezamenlijk willen inschrijven op een opdracht, maken ze samen een offerte. Daarnaast wordt de werkverdeling en omzetverdeling gemaakt en vastgesteld met de coöperatie. Een raamovereenkomst regelt alle standaardzaken zoals de onderlinge verantwoording en aansprakelijkheid. Vervolgens biedt de coöperatie de offerte aan. De opdrachtgever heeft hierdoor één formeel aanspreekpunt voor de hele opdracht. De leden van de coöperatie zijn niet onbeperkt aansprakelijk voor de fouten van hun partners.

Fiscale aspecten

Een coöperatie is een zelfstandige rechtspersoon die btw moet afdragen en in een aantal gevallen ook vennootschapsbelasting. Als je via een coöperatie werkt, moet je opletten dat je ondernemer voor de inkomstenbelasting blijft. Winstuitkeringen worden in de meeste gevallen gezien als 'verlengstuk winst', zodat je geen dubbele belasting betaalt.

Zoek je nog naar de juiste rechtsvorm voor samenwerking? Vul dan hier het keuzeschema in.

Downloads

Handboek 

Samenwerkingen die werken

Download 

Samenwerkings-overeenkomst

Download 

Samenwerkings-contract zzp

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord