gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Hoe kun je het beste samenwerken als zzp'er?

Samenwerken met andere zzp'ers kan erg lonend zijn. Je weet samen meer dan alleen, je kunt je beter onderscheiden van de concurrentie en je kunt grotere opdrachten aan. Tevens kun je jouw opdrachtgever meer zekerheden bieden, bijvoorbeeld dat het project door gaat als jij ziek wordt.

Samenwerken met andere ondernemers

Ben je klaar voor een samenwerking?

Samenwerken begint bij jezelf. Vraag jezelf het volgende af:

  • Kun je goed beschrijven wat jij te bieden hebt?
  • Ben je bereid zeggenschap en opbrengsten te delen?
  • Ben je bereid flink wat tijd in de samenwerking te steken?

Voordat je op zoek kunt gaan naar partners moet je goed en helder hebben wat je biedt en wat je partner moet meebrengen.

Op zoek naar een samenwerkingspartner

Wacht niet tot je gevonden wordt, maar ga zelf actief op zoek. Netwerkborrels zijn niet zo'n heel efficiënte manier om een goede partner te vinden. Gebruik liever je eigen netwerk zoals je vrienden, klanten en afnemers. Vertel dat je op zoek bent naar een partner. Zij hebben een breder overzicht in jouw markt. Online vind je ook veel mogelijkheden.

Plannen maken

Net als voor elk bedrijf is het ook voor je samenwerking goed om een businessplan te hebben. Welke doelgroep hebben jullie en hoe ga je die benaderen? Maar ook: hoe ga je investeringen, kosten en opbrengsten verdelen? Wie de meeste risico's neemt of het meeste werk doet, mag ook het grootste deel van de beloning ontvangen, of meer zeggenschap hebben.

Welke samenwerkingsvorm?

Je hebt een partner op het oog maar hoe moet je nu verder? Is een contract voldoende? Kies je voor een vof of maatschap of een bv of coöperatie? Dit hangt onder meer af van het risico op aansprakelijkheid. Als het risico dat jij loopt als je partner geen goed werk levert voor jou goed te dragen is, dan kun je prima uit de voeten met een contract of een vof. Is het risico groter, dan wordt het handig om samen te gaan werken in een bv of coöperatie.

Gratis gids samenwerkingen die werken!

Om je nog beter voor te bereiden op een samenwerking schreef Alfred Griffioen van de Ondernemerscoöperatie een handige gids. Je kunt hem gratis downloaden onderaan deze pagina.

Wil je meer weten over samenwerken als zzp'er? Lees dan onderstaande artikelen:

 

Downloads

Handboek 

Samenwerkingen die werken

Download 

Samenwerkings-overeenkomst

Download 

Samenwerkings-contract zzp

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

ZZP Aftrekpostenscan

Check mogelijke aftrekposten en toelages over 2020

Start gratis de ZZP Aftrekpostenscan

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord