• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Hoe kun je het beste samenwerken als zzp'er?

Samenwerken met andere zzp'ers kan erg lonend zijn. Je weet samen meer dan alleen, je kunt je beter onderscheiden van de concurrentie en je kunt grotere opdrachten aan. Tevens kun je jouw opdrachtgever meer zekerheden bieden, bijvoorbeeld dat het project door gaat als jij ziek wordt.

Ben je klaar voor een samenwerking?

Samenwerken begint bij jezelf. Vraag jezelf het volgende af:

  • Kun je goed beschrijven wat jij te bieden hebt?
  • Ben je bereid zeggenschap en opbrengsten te delen?
  • Ben je bereid flink wat tijd in de samenwerking te steken?

Voordat je op zoek kunt gaan naar partners moet je goed en helder hebben wat je biedt en wat je partner moet meebrengen. Onze partner De Coöperatie expert is dè specialist in het opzetten van coöperaties en in het begeleiden van samenwerkingsverbanden. Voor alle type samenwerkingen hebben we een overzichtelijk traject, tot en met de oprichting bij de notaris.

Op zoek naar een samenwerkingspartner

Wacht niet tot je gevonden wordt, maar ga zelf actief op zoek. Netwerkborrels zijn niet zo'n heel efficiënte manier om een goede partner te vinden. Gebruik liever je eigen netwerk zoals je vrienden, klanten en afnemers. Vertel dat je op zoek bent naar een partner. Zij hebben een breder overzicht in jouw markt. Online vind je ook veel mogelijkheden. 

Rechtsvorm keuzetest

Als je gaat samenwerken moet je een goede structuur opzetten en een rechtsvorm kiezen die jullie samenwerking maximaal ondersteunt. Deze test loodst je in maximaal 7 vragen langs de verschillende argumenten om voor de ene of de andere vorm te kiezen.

Doe de rechtsvorm keuzetest
Rechtsvorm keuzetest

Plannen maken

Net als voor elk bedrijf is het ook voor je samenwerking goed om een businessplan te hebben. Welke doelgroep hebben jullie en hoe ga je die benaderen? Maar ook: hoe ga je investeringen, kosten en opbrengsten verdelen? Wie de meeste risico's neemt of het meeste werk doet, mag ook het grootste deel van de beloning ontvangen, of meer zeggenschap hebben.

Welke samenwerkingsvorm?

Je hebt een partner op het oog maar hoe moet je nu verder? Is een contract voldoende? Kies je voor een vof of maatschap of een bv of coöperatie? Dit hangt onder meer af van het risico op aansprakelijkheid.

Als het risico dat jij loopt als je partner geen goed werk levert voor jou goed te dragen is, dan kun je prima uit de voeten met een contract of een vof. Is het risico groter, dan wordt het handig om samen te gaan werken in een bv of coöperatie.

Gratis handboek samenwerkingen die werken!

Om je nog beter voor te bereiden op een samenwerking schreef Alfred Griffioen van De Coöperatie Expert een praktisch handboek. Je kunt hem gratis downloaden onderaan deze pagina.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Juridische service

Juridische service

Heb je twijfels of een vraag over een overeenkomst, modelcontract of heb je een geschil? Heb je een juridisch probleem? Neem dan snel contact op het de juridische helpdesk van Het Ondernemerscollectief: daar kun je terecht als je een vraag hebt of advies wilt.

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.