• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Belastingdienst publiceert factsheet over gebruik modelovereenkomsten

De Belastingdienst heeft afgelopen week een factsheet op haar website gepubliceerd met vragen en antwoorden over de wet DBA en bijbehorende modelovereenkomsten.

Verwarring

Nadat begin februari de Wet DBA aangenomen werd door de Eerste Kamer begon het grote gissen in zzp-land. Spookverhalen gingen rond, Nieuwsuur gaf onwetende zzp'ers het woord in een item zonder te controleren of de veronderstellingen die de zzp'ers in het filmpje maakten wel hout snijdt. Er werd een heuse petitie gestart en ook in de groep zzp'er durf te vragen blijkt uit een poll dat meer dan 50% geen idee heeft wat hem te wachten staat of problemen verwacht.

Factsheet Belastingdienst

De Belastingdienst heeft iets gedaan met de kritieken en een factsheet op haar website gepubliceerd met vragen en antwoorden over de wet DBA en bijbehorende modelovereenkomsten. Wij hebben een paar opvallende zaken uit deze factsheet naar voren gehaald.

Modelovereenkomsten niet verplicht

Veel zzp'ers denken dat de modelovereenkomsten verplicht zijn bij elke opdracht, dit is net als het gebruik van de VAR niet waar. De Belastingdienst citeert:

"Voor de duidelijkheid: partijen hoeven uiteraard geen gebruik te maken van een modelovereenkomst. Net als de VAR is deze niet verplicht"

Niet perse ondertekenen

Het meest opmerkelijke aan de factsheet is dat de modelovereenkomst niet per se getekend hoeft te worden. De Belastingdienst citeert:

"De overeenkomst hoeft niet eerst aan de Belastingdienst voorgelegd te worden. De overeenkomst hoeft zelfs niet ondertekend te worden. Zolang de opdrachtgever en zzp’er maar met elkaar afspreken, bijvoorbeeld per e-mail of in de opdrachtbevestiging, volgens welke modelovereenkomst (nummer) er gewerkt wordt".

Advies

Alhoewel de Belastingdienst zelf aangeeft dat een overeenkomst niet getekend hoeft te worden, raadt Martijn Pennekamp aan om discussie te voorkomen en de overeenkomsten vooral WEL in te vullen en te laten ondertekenen door beide partijen. Zo weet je zeker dat zowel de zzp'er als de opdrachtgever de inhoud heeft gelezen en kun je nooit achteraf voor een verrassing komen te staan. De modelovereenkomsten kun je online maken, digitaal ondertekenen en bewaren via www.zzpmodelovereenkomsten.nl

Blogs

ZZP Agenda