• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Paniek rondom Wet DBA verklaard aan de hand van krantenkoppen

Onrust in zzp-land! Zo’n vier maanden geleden hebben zelfstandigen noodgedwongen afscheid moeten nemen van hun geliefde VAR. Daarvoor in de plaats zijn de modelovereenkomsten van de Wet DBA gekomen. Zzp’ers en opdrachtgevers schreeuwen moord en brand. In deze blog duid ik de onrust aan de hand van paniekerige krantenkoppen. Ik sluit mijn verhaal af met iets hoopvols voor de vele zzp’ers en opdrachtgevers die ons land rijk is.

Update:
Vrijdag 18 november heeft het kabinet bekend gemaakt de handhaving van de Wet DBA op te schorten tot in elk geval 2018. Hiermee reageert het kabinet op de onrust die heerst rondom de nieuwe wet. Zzp’ers geven aan dat ze opdrachten verliezen omdat bedrijven het niet meer aandurven met hen samen te werken.

Na de verkiezingen bepaalt een nieuw te vormen regering hoe verder te gaan met de modelovereenkomsten en de Wet DBA. Het is vooralsnog niet duidelijk of deze nieuwe manier van werken blijft bestaan. Houd de informatiepagina over de Wet DBA van Tentoo in de gaten voor het laatste nieuws.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Onrust in zzp-land! Zo’n vier maanden geleden hebben zelfstandigen noodgedwongen afscheid moeten nemen van hun geliefde VAR. Daarvoor in de plaats zijn de modelovereenkomsten van de Wet DBA gekomen. Zzp’ers en opdrachtgevers schreeuwen moord en brand. In deze blog duid ik de onrust aan de hand van paniekerige krantenkoppen. Ik sluit mijn verhaal af met iets hoopvols voor de vele zzp’ers en opdrachtgevers die ons land rijk is.

Vanaf 1 mei 2016 kunnen zzp’ers en hun opdrachtgevers een (model)overeenkomst sluiten bij het aangaan van een opdracht. Deze overeenkomst moet van tevoren zijn goedgekeurd door de Belastingdienst. Als de zzp’er en de opdrachtgever zich houden aan de overeenkomst, hoeven ze niet te vrezen voor naheffingen en boetes. In de modelovereenkomst staat namelijk precies omschreven aan welke voorwaarden de samenwerking tussen zzp'er en opdrachtgever moet voldoen.

Maar wat blijkt: het valt niet mee te werken met de modelovereenkomsten!

Tentoo1

De helft van alle door zzp’ers of opdrachtgevers ingestuurde modelovereenkomsten is door de Belastingdienst afgekeurd, blijkt uit dit bericht van het FD. Slechts 17 procent is goedgekeurd. De overige overeenkomsten worden nog beoordeeld of zijn weer ingetrokken. Dit nieuws leert ons twee dingen:

  1. Veel zzp’ers en opdrachtgevers weten niet aan welke voorwaarden de arbeidsrelatie volgens de Belastingdienst moet voldoen;
  2. Veel zzp’ers en opdrachtgevers werken op dit moment niet op de juiste manier samen. Ze hebben een modelovereenkomst opgesteld op basis van de huidige samenwerking, maar de Belastingdienst keurt die manier van samenwerken af.

Tentoo2

Het NRC meldde dat de Wet DBA volgens uitzender Randstad zorgt voor een daling van het aantal opdrachten voor zzp’ers. Opdrachtgevers worden namelijk terughoudender met het inhuren van zzp’ers vanwege de risico’s. Als de fiscus schijnzelfstandigheid aantoont, dan kunnen opdrachtgevers voortaan boetes en naheffingen krijgen. Veel opdrachtgevers nemen het zekere voor het onzekere en laten zzp’ers links liggen.

Met de Wet DBA wil de overheid schijnzelfstandigheid aanpakken. Maar uit dit bericht blijkt dat ook echte ondernemende zzp’ers de dupe zijn van de wet. Grote vraag is of deze ‘collateral damage’ het waard is om schijnzelfstandigheid te bestrijden. Ik zeg nee.

Tentoo3

Maar liefst 85 procent van alle zzp’ers werkt nog niet met modelovereenkomsten, blijkt uit onderzoek van MKB Belangen. Ze stellen het dus uit. Uit onderzoek blijkt dat veel van hen bang is dat hun manier van werken niet door de toetsing komt. Gezien de eerste krantenkop over de afgekeurde modelovereenkomsten is die angst begrijpelijk. Vergeleken met zzp’ers doen opdrachtgevers het maar een klein beetje beter: 73 procent stelt het werken met modelovereenkomsten uit.

Conclusie
Deze, en andere berichten in de media over de Wet DBA leren mij dat veel van de onrust komt doordat de zzp’ers en hun opdrachtgevers te weinig op de hoogte zijn van de regels. Met andere woorden: opdrachtgevers en zzp’ers weten niet waar ze aan toe zijn. Ze weten niet aan welke regels ze moeten voldoen en ze weten niet hoe de modelovereenkomsten in de praktijk werken. Het gevolg is dat de Wet DBA hen belemmert in het ondernemerschap.

Kom naar het gratis seminar van Tentoo
Zowel zzp’ers al opdrachtgevers zijn van harte welkom op de seminars die wij organiseren over de Wet DBA. Wij leggen op heldere wijze uit aan welke regels zzp’ers en hun opdrachtgevers zich moeten houden om geen last te krijgen van de fiscus. Ook vertellen wij hoe de modelovereenkomsten in de praktijk werken. Als de samenwerking tussen zzp’er en opdrachtgever riekt naar schijnzelfstandigheid, bieden wij een goed alternatief!

Inschrijven voor het seminar kan via deze link

Let op: de seminars stromen in hoog tempo vol, dus wees snel!

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Jan Meulendijks

Jan Meulendijks

Jan Meulendijks werkt als content marketeer voor Tentoo. Tentoo biedt loongerelateerde diensten aan ondernemers, zzp’ers en freelancers, zodat zij onbekommerd kunnen ondernemen. Ruim 22.000 freelancers en zzp’ers worden via Tentoo verloond.

Jan heeft in het verleden als freelancer gewerkt en werd daarbij verloond via Tentoo. Sinds 2014 werkt hij bij het eerste payrollbedrijf van Nederland. Volg Tentoo op Twitter voor het nieuws en ontwikkelingen over zzp’ers en ondernemen: @Tentoo_nl