• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Wat is voor mij als zzp’er de beste optie voor zakelijk rijden?

Bijna elke zzp’er stelt zich de vraag: blijf ik mijn auto privé rijden of zet ik mijn bestaande of nieuwe auto op de zaak? Of is het beter om een auto zakelijk te leasen? Als ondernemer heb je verschillende opties voor zakelijk rijden. ZZP-specialist Martijn Pennekamp zet de belangrijkste keuzemogelijkheden voor je op een rij. Hij brengt in kaart waar je als zzp’er rekening mee moet houden en wat alle voor- en nadelen zijn.

1. Een nieuwe auto of bestelbus op de zaak zetten

Een nieuwe auto op naam van de zaak is een gerichte en flinke investering die je echter een aantal belangrijke belastingvoordelen oplevert. Zo mag je de aanschafkosten van de (bestel)auto van je winst aftrekken. Dit moet in 5 jaar. Een zakelijke auto afschrijven gebeurt volgens de methode: afschrijving per jaar = (aanschafkosten – restwaarde) / vermoedelijke gebruiksduur.

Daarnaast mag je alle gemaakte autokosten én de btw op de zakelijke autokosten zakelijk aftrekken. Als zelfstandig ondernemer moet je zelf je (bestel)auto) of bus zakelijk verzekeren. Nationale-Nederlanden biedt hiervoor een aantrekkelijke zakelijke autoverzekering. Hieronder een korte uitleg waar je bij de aangifte inkomstenbelasting, btw-aangifte, bijtelling en rittenadministratie rekening mee moet houden.

Aangifte inkomstenbelasting

Alle autokosten mogen (excl. btw) worden afgetrokken, zoals brandstof, verzekering, onderhoud, APK, afschrijving, motorrijtuigenbelasting, parkeerkosten en wasstraat. Dit geldt echter niet voor parkeerboetes!

Aangifte omzetbelasting (BTW)

De btw over de zakelijke autokosten mag worden afgetrokken, maar niet de btw over je privékilometers. Als je geen administratie hebt waaruit het privégebruik van de auto blijkt, stel je de te betalen btw voor het privégebruik vast op 2,7% van de catalogusprijs van de auto (inclusief btw en bpm). Dit percentage geldt ook voor een gebruikte auto op basis van operational of financial lease.

Bijtelling

Wanneer je méér dan 500 kilometer privé per jaar rijdt, moet je 22% over de cataloguswaarde bijtellen bij jouw inkomen. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de cataloguswaarde van de auto, de CO2-uitstoot en de datum van afgifte van het kenteken. Blijf je onder de 500 km, heb je geen bijtelling. Let op: voor volledig elektrische voertuigen (over de eerste € 30.000 van de aanschafprijs) en zonne- en waterstofauto’s is de bijtelling 16%.

Rittenadministratie

Als je méér dan 500 kilometer privé rijdt, houd je een rittenadministratie bij om de btw-correctie over de daadwerkelijke privékilometers te berekenen. Als je minder dan 500 kilometer privé per jaar in je zakelijke auto rijdt, houd je al je zakelijke en privéritten bij. In dat geval hoef je geen bijtelling te betalen.

Bekijk ook het artikel kilometerregistratie voor zzp’ers: de belangrijkste ins & outs en kom meer te weten over een passende bedrijfsautoverzekering en bestelautoverzekering.

2. Een bestaande auto of bestelbus op de zaak zetten

Je kunt er als zzp’er ook voor kiezen om je huidige auto die je privé rijdt op de zaak te zetten. De auto transformeert dan tot bedrijfsauto en behoort voortaan tot je ondernemersvermogen. Je moet de actuele marktwaarde van de auto in de balans van je bedrijf inbrengen. Weet je niet wat de waarde van je auto is? Kijk dan op de ANWB Koerslijst en vul je autogegevens in.

Het zakelijk rijden van een bestaande auto heeft dezelfde gevolgen voor de inkomstenbelasting en de btw als het zakelijk rijden van een nieuwe auto. Je kunt de autokosten aftrekken van de winst en de afschrijving van het voertuig is aftrekbaar. Je betaalt alleen btw over de zakelijke autokosten. Wat het voor jou betekent op het gebied van aangifte IB, btw, bijtelling en rittenadministratie, zie hierboven bij de optie ‘Een nieuwe auto of bestelbus op de zaak zetten’. Ook bij een bestaande auto of bestelbus op de zaak zetten dien je je (bestel)auto of bus zakelijk te verzekeren.

Zakelijk of privé rijden?

Wat is voor jou als zzp'er voordeliger: een auto op de zaak of privé? Bereken het nu zelf!

Bereken: zakelijk of privé rijden?
Zakelijk of privé rijden?

3. Een bestaande auto privé blijven rijden

Wil je als zzp’er jouw bestaande auto privé blijven rijden? Ook dat is mogelijk. De btw die je ooit bij de aanschaf van je auto hebt betaald, mag je echter niet als aftrekpost voor je eenmanszaak gebruiken. Bedenk wel dat je tijdens zakelijke ritten in een privéauto vaak alleen verzekerd bent als je een zakelijke autoverzekering hebt afgesloten. Check hiervoor je voorwaarden. Lees hieronder wat een bestaande auto privé blijven rijden voor je aangifte IB, btw-aangifte, bijtelling en rittenadministratie betekent.

Aangifte inkomstenbelasting

Je mag in 2024 € 0,23 per zakelijk gereden kilometer als kosten opvoeren. In tegenstelling tot een auto van de zaak, mag je bij een bestaande auto privé rijden géén autokosten van je winst aftrekken.

Btw-aangifte

De btw over de zakelijke autokosten mag worden afgetrokken. Denk aan (een deel van) de btw op onderhoud, reparatie en gebruik van de auto, onder voorwaarde dat je de auto voor je bedrijf gebruikt. Let op: de aftrek geldt niet voor de btw over de kilometers die je privé rijdt. Woon-werkverkeer geldt als privé!

Bijtelling

Er geldt geen bijtelling wanneer je een privé auto zakelijk gaat rijden.

Rittenadministratie

Je dient het exacte aantal kilometers van al je zakelijke ritten bij te houden. Dat vraag de nodige administratieve werkzaamheden.

Lees ook het artikel: Auto op de zaak of privé?

4. Een auto zakelijk leasen

Een nieuwe auto, bestelauto of bus betekent voor de gemiddelde zzp’er een flinke hap uit de begroting. Een auto zakelijk leasen kan dan een goede optie zijn. Dan weet je als zzp’er precies waar je aan toe bent, want je betaalt een vast bedrag per maand. Je hebt de keuze uit twee leasevormen: operational lease en financial lease.

  • Operational lease: Je bent als zzp’er ‘huurder’ van de auto. De leasemaatschappij blijft de eigenaar van het voertuig, dat dus niet tot je ondernemingsvermogen behoort. Hierdoor kan je de waarde van de auto niet op je balans zetten. De maandelijkse leasefacturen zijn voor jou als gebruiker volledig fiscaal aftrekbaar. Bij operational lease is de (bestel)autoverzekering meestal al in het leasecontract opgenomen.

  • Financial lease: Je bent als zzp’er (economisch) eigenaar van de auto. Je betaalt de auto in termijnen, voor een vast bedrag per maand. Nu mag je de waarde van de auto wel op de balans zetten. Je hebt recht op belastingvoordelen als afschrijving, renteaftrek en btw-teruggave. Bij financial lease kun je je eigen bedrijfsautoverzekering of bestelautoverzekering afsluiten als zzp'er.

Verzekeringshelpdesk

  • Heb je een vraag over verzekeringen?
  • Wil je weten welke verzekering je nodig hebt?
  • Benieuwd wat er wel en niet gedekt is bij een bepaalde verzekering?

De verzekeringshelpdesk van Het Ondernemerscollectief beantwoordt jouw vragen en geeft advies.

Meer over de verzekeringshelpdesk
Verzekeringshelpdesk

Wat is nu de beste keuze voor mij als zzp’er?

Welke keuze voor jou als zzp’er het voordeligst uitpakt, is afhankelijk van verschillende factoren. Specifiek: het aantal kilometers dat je per jaar rijdt, voor welk bedrag je de auto kunt afschrijven, hoe hoog de onderhoudskosten zijn en hoeveel bijtelling je moet betalen.

Over het algemeen geldt: als jouw totale autokosten lager zijn dan de bijtelling, is het vaak voordeliger om je auto privé te blijven rijden. In dat geval kun je in 2024 € 0,23 per kilometer opvoeren als zakelijke kosten. Als je jaarlijks méér betaalt aan zaken als brandstof, verzekering, motorrijtuigenbelasting, onderhoud en reparatie dan de kosten van bijtelling, kun je je auto het beste overschrijven op je bedrijf.

Hoe zit het met de autoverzekering bij zakelijk rijden?

Met een zakelijke autoverzekering beperk je de financiële risico’s voor je bedrijf. De auto staat op naam van het bedrijf. Ook de werknemers die in de auto rijden zijn automatisch verzekerd. Je hebt hier dus geen omkijken meer naar. Als zelfstandig ondernemer (met de mogelijkheid van btw-aftrek) mag je op de zakelijke casco- of beperkt cascoverzekering de cataloguswaarde exclusief btw aanhouden. Hierdoor betaal je een lagere premie. De verzekeraar keert bij schade ook exclusief btw uit.

Bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering bij bijvoorbeeld Nationale Nederlanden kies je zelf de dekking. De WA-dekking is altijd (minimaal) verplicht. Je bepaalt zelf of je alleen een WA-dekking of een uitgebreide dekking wilt. Met WA en beperkt casco of volledig casco verzeker je je ook tegen diefstal en schade aan de bedrijfsauto. Schade aan inzittenden is ook gedekt. De SVI (schadeverzekering inzittenden) vergoedt elke daadwerkelijk geleden schade, zowel letselschade als materiële schade van jezelf of de andere inzittenden.

Je goederen onderweg verzekeren tegen schade en diefstal met een transportverzekering

Als zzp’er heb je je handen vol aan het uitvoeren en binnenhalen van opdrachten. Maar wees je ervan bewust dat zodra jij spullen in je auto of bestelbus hebt geladen, deze goederen niet meer onder je voorraad- of inventarisverzekering vallen. Als je schade aan of diefstal van je eigendommen onderweg vergoed wilt krijgen, heb je een transportverzekering nodig. Neem je dagelijks een boel spullen mee naar een opdracht, of bezorg je zelf bestellingen bij klanten? Dan biedt een transportverzekering dekking. Je bent ook verzekerd als je deze spullen namens jou laat bezorgen door een beroepsvervoerder.

Conclusie

Wat voor jou de beste optie voor zakelijk rijden is erg afhankelijk van je wensen en bestedingsruimte. Ons advies is om naar de mogelijkheden van financial lease te kijken wanneer je zelf niet voldoende geld hebt om een auto of bus te kopen.

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Verzekeringshelpdesk

Verzekeringshelpdesk

  • Heb je een vraag over verzekeringen?
  • Wil je weten welke verzekering je nodig hebt?
  • Benieuwd wat er wel en niet gedekt is bij een bepaalde verzekering?

De verzekeringshelpdesk van Het Ondernemerscollectief beantwoordt jouw vragen en geeft advies.