• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 4 min

Belangrijke zaken om te regelen wanneer je begint als zelfstandig ondernemer

De weg naar ondernemerschap zit vol uitdagingen. Voordat je een beslissing neemt, heb je vaak al een lange weg gehad. Vervolgens ontvang je veel goedbedoelde informatie over wat je moet doen om jezelf zoveel mogelijk te beschermen tegen de risico's die je als ondernemer loopt. Maar ironisch genoeg omringt het ondernemerschap zich met risico's waar je juist bewust voor hebt gekozen.

Dit hoef je voorlopig niet te regelen:

Je hebt het waarschijnlijk al vaak gehoord: als zelfstandige moet je je eigen pensioen regelen. De meeste adviseurs zullen het belang daarvan benadrukken. Maar daar hoef je je voorlopig echt nog niet druk om te maken. Concentreer je eerst op het verdienen van je geld en het op orde houden van je administratie.

Met die basis kun je je vast wat verdiepen in alles wat te maken heeft met je oude dag. Pas na een paar maanden kun je beoordelen of het op dit moment nut heeft om iets aan je pensioen te doen. Dat geldt trouwens ook voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Inschrijven bij de KvK

Als je plannen hebt om voor jezelf te beginnen, is de eerste stap: naar de Kamer van Koophandel (KvK). Denk na welke vorm (eenmanszaak, besloten vennootschap, v.o.f.) bij jouw plannen past, vul het online formulier in en maak een afspraak. Denk tevens na op welk adres je jouw onderneming wilt inschrijven. Met een alternatief postadres scherm je als voorbeeld jouw privé adres af. Je moet ingeschreven staan bij de KvK om jezelf ondernemer te mogen noemen.

Aansprakelijkheid

De meeste zelfstandige ondernemers (ZP’ers) beginnen met een eenmanszaak. Bij een eenmanszaak ben jij persoonlijk aansprakelijk voor wat er bij jouw bedrijf gebeurt. Als je dus zakelijke schulden hebt, kunnen die ook op je privévermogen verhaald worden.

Verzekeringen

Je moet als ondernemer natuurlijk ook goed verzekerd zijn. Zorg dat je je daar goed op inleest, want je moet het zelf regelen. Kies alleen de verzekeringen waarvan je denkt dat je ze nodig hebt. Maar let natuurlijk wel op dat je redelijk verzekerd bent.

Mogelijke verzekeringen zijn:

  • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
  • Verzekering voor inventaris en goederen
  • Mogelijk een verzekering voor je IT-apparatuur

Dit zijn de meest essentiële verzekeringen, naast natuurlijk de wettelijk verplichte zorgverzekering. Zoals eerder vermeld is een arbeidsongeschiktheidsverzekering ook belangrijk, maar daar kun je naar kijken zodra je lekker onderweg bent.

Administratie

Niet het leukste werk, wel belangrijk. Zorg dat je meteen bij het begin al je administratie goed inricht. De tijd die je daarin stopt, zal zich dubbel en dwars uitbetalen. Zelfs een eenvoudig Excelbestand kan daar al heel nuttig in zijn.

Natuurlijk zijn er ook allerlei online tools te vinden die je kunnen helpen. Maar de ervaring leert dat wanneer je het eerst zelf probeert, je het beste leert wat er allemaal speelt en waar je op moet letten. Je ziet meteen wat je inkomsten en uitgaven zijn en hoe de btw-aangifte in elkaar steekt. Zorg ook voor een goede urenregistratie, in- en verkoopfacturen en eventueel kilometerregistratie, bonnetjes en bankafschriften. Als je dit niet maandelijks bijhoudt en je moet een half jaar later alles inhalen, dan wordt het een erg frustrerende taak.

Bankrekening

Hoewel het niet verplicht is, geeft een zakelijke bankrekening een professionelere uitstraling én het is gewoon handig voor je eigen overzicht. Je kunt eenvoudig een bankrekening op je bedrijfsnaam openen bij een bank naar keuze. Veel ZP'ers hebben een bankrekening bij KNAB vanwege de beperkte kosten. Je houdt met een zakelijke rekening je bedrijfszaken mooi gescheiden van je privézaken, dat is wel zo prettig.

Belastingen

Als je een eenmanszaak hebt, moet je jaarlijks inkomstenbelasting en omzetbelasting betalen. Dat kun je maandelijks doen, per kwartaal of per jaar. Daar komt bij dat als je erop rekent dat je winst gaat maken, dat de belastingdienst je als ondernemer beschouwt. Dat kan belastingvoordeel opleveren, bijvoorbeeld met de mkb-winstvrijstelling en aftrekposten voor zelfstandigen. Ben je startend ondernemer? Dan kun je ook profiteren van startersaftrek. Tot slot zijn er een aantal subsidieregelingen die je kunt onderzoeken.

Vervoer

Tijdens de coronacrisis hebben we wel geleerd dat reizen niet altijd nodig is. We realiseren ons nu dat het vaak milieuvriendelijker en efficiënter kan. Voordat je een privé- of zakelijke auto aanschaft, is het belangrijk om goed te overwegen of je die echt nodig hebt. Een leasecontract heb je meestal voor langere tijd en een auto kopen is duur en vermindert je (bedrijfs)vermogen. Het is meestal verstandig om hierover eerst advies in te winnen.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads
Verzekeringshelpdesk

Verzekeringshelpdesk

  • Heb je een vraag over verzekeringen?
  • Wil je weten welke verzekering je nodig hebt?
  • Benieuwd wat er wel en niet gedekt is bij een bepaalde verzekering?

De verzekeringshelpdesk van Het Ondernemerscollectief beantwoordt jouw vragen en geeft advies.

ZZP Agenda