• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Tips: vermijd deze 6 valkuilen bij het starten als zzp'er

Je bent vastbesloten: jouw bedrijf wordt een succes. Al was het maar omdat je niet in de vijf beruchte valkuilen trapt! Welke valkuilen dat zijn, lees je in dit artikel.

1. Afspraken niet op papier zetten

Je hebt een klant en gaat vol vertrouwen aan de slag. Een contract hoeft niet: je hebt tenslotte een mondelinge afspraak. Maar wat als jouw klant iets anders begrepen heeft dan jij? Onduidelijke afspraken kunnen voor conflicten zorgen. Zet afspraken daarom altijd op papier, bijvoorbeeld in een contract, of gebruik een opdrachtbevestiging. Ook een eventuele samenwerking met een zakenpartner kun je het beste vastleggen, bijvoorbeeld in een vof-contract.

TIP Lees ook eens het artikel: hoe kun je het best samenwerken? In onze kennisbank vind je allerlei algemene voorwaarden die je gratis kunt downloaden.

2. Administratie niet op orde

Je administratie bewaar je in een schoenendoos: het liefst kijk je er helemaal niet naar. Tot het tijd is voor jouw aangifte en de stress begint. Het is echt belangrijk om je administratie goed bij te houden. En niet alleen omdat de Belastingdienst dat wil. Jouw administratie geeft een goed beeld van hoe jouw bedrijf ervoor staat. Je krijgt inzicht in je omzet, kosten en winst, de voorraad, slecht of goed lopende producten en rendabele uren. Laat je goed adviseren door een boekhouder of accountant en bespreek de resultaten regelmatig.

TIP Wil je hulp van een specialist uit jouw regio? Op hulp in de regio vind je aanbevolen accountants en boekhouders.

3. Verzekeren? Alleen maar rompslomp

Verzekeren? Dat is niet nodig. Veel te duur en je bent toch nooit ziek. Een grote vergissing. Verzekeren kan wel degelijk de moeite lonen. Als je fanatiek hockeyt, is een arbeidsongeschiktheidsverzekering geen gek plan. En voor die kop koffie die je per ongeluk bij jouw klant over de computer gooit, komt een aansprakelijkheidsverzekering goed van pas.

Algemene voorwaarden opstellen

Algemene voorwaarden laten opstellen met korting? Maak gebruik van een gratis proefperiode van 30 dagen bij HalloLex!

Korting op algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden opstellen

4. Wanbetalers laten lopen

Sommige klanten betalen stelselmatig te laat. Geen probleem, je zingt het nog wel even uit. Binnenkort betalen ze heus wel. Toch? Klanten die te laat of helemaal niet betalen, kunnen jou in serieuze financiële problemen brengen. Jouw leverancier moet bijvoorbeeld al betaald worden. En als jouw klant niet betaalt, dan kost de opdracht jou geld in plaats van dat het jou inkomen oplevert! Als het om grote bedragen gaat, kun je zelfs failliet gaan door één wanbetaler. Een goed debiteurenbeleid kan geldproblemen voorkomen. Neem altijd actie richting wanbetalers en schakel eventueel een incassobureau in.

Tips om je factuur betaald te krijgen vind je in onze kennisbank.

5. Onvoldoende geld opzij leggen voor de Belastingdienst

Jouw eerste facturen zijn betaald en je hebt jouw nieuwe auto al uitgezocht. Helaas valt een paar maanden later de belastingaanslag op de mat en blijk je toch niet zo rijk als gedacht! Als ondernemer ontvang je bruto bedragen van klanten. Daar moet je later nog (inkomsten- en omzet-) belasting over betalen. Leg daarom op tijd geld opzij. In onze kennisbank vind je een handige module om te berekenen wat je netto kunt besteden van je bruto inkomen, zodat je voldoende reserveert om de belasting te betalen.

6. Je privéadres onafgeschermd in het KvK Handelsregister laten opnemen

Je bedrijf is ingeschreven op jouw privéadres want je werkt lekker vanuit huis. Al snel merk je dat jouw privéadres niet meer zo privé is, want verkopers, klanten en andere zakelijke relaties weten ineens jouw huis te vinden. Dat is helaas niet zo'n fijne gedachte en vaak ook gewoon heel storend. Je denkt wellicht "maar mijn klanten zijn allemaal heel vriendelijk dus mij gebeurt niets" alleen wijzen de cijfers anders uit. Het merendeel van de zzp'ers ervaart overlast wanneer hun privéadres openbaar is. Soms alleen vanwege irritante verkopers, maar soms ook vanwege boze klanten of andere ongenodigde bezoekers die denken dat er iets te halen is. Gelukkig heb je als zzp'er al vanaf €5,95 per maand een oplossing, door een alternatief postadres te huren. Hiermee zal de Kamer van Koophandel jouw privéadres afschermen in het Handelsregister omdat alleen het postadres dan getoond wordt. Meer informatie lees je op deze pagina van onze partner PriPost.

TIP Download hieronder een voorbeeld ondernemingsplan, zodat je in ieder geval goed voorbereid start! En wil je weten wat jouw bedrijfsrisico's zijn? Download dan de kaart 'Risico's waar ondernemers wakker van liggen', het whitepaper 'Wat als je ziek wordt of arbeidsongeschikt?', of de kaart 'Een eigen bedrijf, ken je risico's'.

Gratis downloads

Bekijk alle downloads

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Gratis incassoservice

Gratis incassoservice

Een klant die niet betaalt kan voor flinke problemen en schade zorgen. Heb jij problemen met een klant die zijn of haar factuur niet betaalt? Wil je advies of verdere afwikkeling? Het Ondernemerscollectief biedt een no cure, no pay incassoservice aan in samenwerking met Rezeev.