gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

De start van een goede administratie: 4 slimme tips

Jij als zzp’er werkt hard en bent hoogstwaarschijnlijk een expert binnen een bepaald vakgebied. Boekhouden valt daar over het algemeen buiten, waardoor er veel geld en/of tijd verloren kan gaan. Zonde, want boekhouden wordt steeds laagdrempeliger dankzij modernere softwarepakketten. Door je boekhouding vanaf het begin goed te regelen, kun jij je volop focussen op het ondernemen zelf.

Hier vier essentiële tips bij het starten van je boekhouding.

1. Start op tijd: begin nu

Misschien klinkt dit overdreven, maar je kunt eigenlijk nooit te vroeg beginnen met je financiën. Ook al ben je nog niet eens begonnen met ondernemen, en heb je alleen een goed idee of nog geen concreet plan, het is bijna altijd zinvol om jouw inkomsten-uitgaven patroon eens onder de loep te nemen. Veel ondernemers investeren namelijk al in hun onderneming voordat zij daadwerkelijk zijn gestart. Deze kosten zouden fiscaal aftrekbaar kunnen zijn, je moet daar rekening mee houden en die gegevens dus goed bewaren.

Menig zzp’er denkt de administratie in het begin nog prima zelf bij te kunnen houden. Tot de zaken goed gaan lopen, de drukte toeneemt en de aangiftes complexer worden. Pogingen om de administratie zelf te regelen, lopen dan ook regelmatig uit op fouten en boetes. Hulp is dan eigenlijk al te laat. Kortom, onze tip: voorkomen is beter dan genezen.

2. Doe het zelf: doe het online

Zoeken naar rondslingerende bonnen, vervangen van de batterijen in lege rekenmachines en facturen die zich opstapelen tot een ongezonde hoogte. Komt dit bekend voor? Dan doe je echt iets verkeerd. Deze tijden zijn namelijk allang voorbij.

Met scan-en-herkensoftware maak je tegenwoordig een foto van je bonnetje en dan gaat deze direct je administratie in. Deze functie is van de slimme boekhoud-app Snelstart is lang niet de enige die de wondere wereld van de boekhouding een stuk eenvoudiger maakt. Zo zet deze app de btw-aangifte voor je klaar en je kunt facturen gewoon via de smartphone versturen en beheren. Je facturen, herinneringen en aanmaningen zijn binnen een paar klikken digitaal verzonden.

Online boekhouden zorgt zonder enige twijfel voor een behoorlijke hoeveelheid voordelen ten opzichte van ouderwets offline boekhouden. Een boekhoudpakket als Snelstart werkt snel en is gebruiksvriendelijk doordat de software volledig is ontwikkeld voor en door zzp’ers. Bovendien krijg je real-time overzicht in je bedrijf in plaats van achteraf van je accountant te horen te krijgen hoe de zaken ervoor staan Bovendien houdt diezelfde accountant meer tijd over voor het slimme werk: professioneel advies bieden.

3. Blijf consequent: wekelijkse update

Boekhouden is voor de meeste mensen niet het leukste werk ter wereld, maar het moet wel gebeuren. Uitstellen is uiteindelijk tijd verliezen. Bijhouden is makkelijker en sneller dan de administratie in één keer achteraf moeten doen. Je moet jezelf dus aanleren om facturen en bonnetjes zo snel mogelijk te verwerken, nog voordat je ze kwijtraakt. Probeer van bepaalde handelingen een automatisme te maken of reserveer één keer in de week een vaste administratiemiddag.

Online boekhouden maakt het mogelijk om de boekhouding tussendoor te doen. Je kunt dan overal met je smartphone of laptop je administratie inzien en bijwerken. Ook hier geldt dat je zelf beter op de hoogte bent van wat er binnen je bedrijf gebeurd. Als je bovenop je boekhouding zit dan kun je direct bijsturen, bijvoorbeeld wanneer bepaalde kosten de pan uitrijzen.

4. Ons advies: vraag advies

Zelfstandigenaftrek, kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, kleine ondernemersregeling, de MKB-winstvrijstelling. Dit is zomaar een greep uit de vele fiscale regelingen die jou een hoop voordelen op kunnen leveren. Ken jij ze allemaal? Waarschijnlijk niet. Als je niet iedere dag bezig bent met dit soort belastingregelingen en subsidies dan kun je dat onmogelijk allemaal weten.

Daarom is onze laatste tip: wees niet te trots en vraag om advies. Een (lokale) boekhouder doet dit namelijk wél iedere dag en weet dit als geen ander. Op die manier loop je nooit een subsidie mis of vergeet je geen zakelijke kosten op te voeren. Je kunt je voor een vast bedrag per maand laten helpen door een professioneel adviseur, die jou van tips kan voorzien. Bovendien kan dit ook in combinatie met een online boekhoudtool, waar boekhouders eenvoudig live mee kunnen kijken met je.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.