• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 4 min

Alles over de jaarrekening als zzp'er

Krijg je als zzp’er een error bij het woord ‘Jaarrekening’? No worries! In dit artikel leggen we uit wat een jaarrekening is, wanneer je er een moet opstellen en wat de voordelen- en nadelen zijn van het document voor jou als ondernemer. Zo ben je helemaal op de hoogte! 

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is een samenvatting van de financiële prestaties over het afgelopen boekjaar. De jaarrekening wordt opgesteld over de periode van 1 januari tot en met 31 december, tenzij je kiest voor een gebroken boekjaar. In dat geval loopt de boekhoudperiode anders dan het kalenderjaar. 

Wat staat er op een jaarrekening?

Een jaarrekening bestaat uit de balans, winst- en verliesrekening en toelichting op de behaalde resultaten. Ieder onderdeel lichten we hieronder toe.  

De balans 

De balans bestaat uit je bezittingen (activa) en schulden (passiva). De bezittingen staan aan de linkerkant van de balans. Denk aan het saldo op je bankrekening, facturen die klanten nog niet betaald hebben en bezittingen zoals een computer of telefoon. 

De schulden staan aan de rechterkant van de balans. Voorbeelden hiervan zijn een negatief banksaldo, facturen die je nog moet betalen en eventuele openstaande leningen. 

Winst- en verliesrekening 

In de winst- en verliesrekening bereken je de opbrengsten en de kosten. Als je die kosten aftrekt van de opbrengsten houd je de winst over, of het verlies. 

Toelichting 

De toelichting bij een jaarrekening geeft extra context en uitleg over de cijfers in de balans en de winst- en verliesrekening. Het kan bijvoorbeeld gaan om details over investeringen, schulden of bijzondere posten.  

Is een jaarrekening verplicht als zzp'er? 

Dat hangt af van je rechtsvorm. Als je een BV hebt, moet je een jaarrekening (laten) opstellen en deponeren bij de Kamer van Koophandel. Voor eenmanszaken geldt deze verplichting niet. 

Let wel op: ook met een eenmanszaak moet je altijd een winst-en verliesrekening en balans opstellen. Deze heb je namelijk nodig voor de aangifte inkomstenbelasting. In de praktijk ben je dus alleen vrijgesteld van de toelichting op de financiële cijfers (en het deponeren van de rekening).

Wat zijn de voordelen van een jaarrekening? 

Een jaarrekening biedt voor iedere zzp’er waardevolle inzichten. Je profiteert namelijk van de volgende voordelen:  

Beter inzicht in je financiële situatie 

Een jaarrekening geeft een overzicht van de financiële gezondheid van je onderneming. Het laat je zien hoeveel winst je hebt gemaakt, wat je kosten zijn en hoe je vermogen zich ontwikkelt. Dit kan je helpen om beter onderbouwde zakelijke beslissingen te nemen. 

Overzicht voor de belastingaangifte 

De jaarrekening gebruik je voor de aangifte inkomstenbelasting. Je voert de cijfers uit je balans en winst- en verliesrekening in bij het aangifteprogramma van de belastingdienst. Dat maakt de aangifte een stuk eenvoudiger.  

Basis voor groei 

Als je groeiplannen hebt, kan een jaarrekening een raadgevend hulpmiddel zijn. Het biedt inzicht in welke onderdelen van je bedrijf winstgevend zijn en waar mogelijke verbeterpunten liggen. Hiermee kun je strategische beslissingen nemen voor verdere groei. 

Gemakkelijker toegang tot financiering 

Als je een lening wilt aanvragen of andere vormen van financiering zoekt, vragen banken en investeerders vaak om financiële overzichten, waaronder een jaarrekening. Een jaarrekening biedt een compleet beeld van je financiële situatie en kan het vertrouwen van financiers vergroten. 

Wat zijn de nadelen van een jaarrekening? 

Een jaarrekening (laten) maken als zzp’er heeft ook nadelen. Denk met name aan: 

Een jaarrekening opstellen vraagt tijd 

Het opstellen van een jaarrekening kost tijd, zeker als je dit zelf wilt doen. Je moet al je financiële gegevens zorgvuldig bijhouden en verwerken. Voor een zzp’er zonder boekhoudkundige kennis kan dit een tijdrovende klus zijn, wat je afleidt van je dagelijkse werkzaamheden. 

Tip: De slimme boekhoudsoftware van MoneyMonk werkt automatisch een rits aan financiële rapportages uit, waaronder een balans- en resultatenrekening. Je hoeft alleen maar kosten en omzet in te voeren, de rest gaat vanzelf. Dat drukt de tijdsinvestering.     

Het is complex voor leken 

Het opstellen van een jaarrekening voor zzp’er kan voor iemand zonder financiële achtergrond behoorlijk ingewikkeld zijn. Het vraagt om kennis van boekhoudkundige termen en principes.   
Ontbreekt deze kennis? Werk dan samen met een MoneyMonk boekhouder. Deze zorgvuldig geselecteerde professionals staan garant voor een zorgvuldig opgestelde jaarrekening. Mits je alle benodigde informatie aanlevert natuurlijk. 

Je boekhouder wordt duurder 

Als je een zzp-jaarrekening laat opstellen door een boekhouder, lopen de kosten op. Hoewel dit vaak de moeite waard is vanwege de professionaliteit en nauwkeurigheid, kun je aanhikken tegen deze extra uitgave.  
 
Realiseer je wel dat een boekhouder in de meeste gevallen zichzelf terugverdient door de fiscale voordelen die het je oplevert. Dat komt omdat hij/zij weet hoe je de belastingregels in jouw voordeel moet inzetten. Zo pakt dit nadeel toch goed uit.  

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.