• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 34: KvK moet zzp-adressen afschermen en meeste zzp’ers zien zonnige toekomst

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over een dringend advies om woonadressen van zzp’ers in het handelsregister af te schermen, zzp’ers zien toekomst met vertrouwen tegemoet, en zelfstandigen werken langer door na pensioen dan werkenden in loondienst.

Toezichthouder: KvK moet adressen zzp’ers afschermen

De adressen van zzp’ers in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) moeten niet voor iedereen zijn op te vragen. Dat schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in een wetgevingsadvies aan demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (EZ). Kwaadwillenden kunnen de gegevens misbruiken, bijvoorbeeld voor stalking of bedreiging. Dit is in het recente verleden diverse keren gebeurd en de AP wil hier nu een einde aan maken.

Lees ook: KvK onder vuur vanwege privacy zelfstandigen

Ondernemers en rechtspersonen zijn verplicht om zich te registreren in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. De gegevens zijn voor iedereen te raadplegen. De reden is dat mensen en bedrijven kunnen opzoeken of de persoon met wie ze zaken doen ook bevoegd is om namens het betreffende bedrijf te spreken. Maar voor zzp’ers die vanuit huis werken is dit niet aan de orde, omdat het adres van hun onderneming hetzelfde als hun woonadres. Bovendien zijn bedrijven en ook zzp’ers verplicht om op iedere factuur hun adres te vermelden, dus hun zakenpartners hoeven daarvoor niet het Handelsregister te raadplegen.

De AP ziet dan ook geen noodzaak voor het openbaar maken van adressen van zzp’ers via het Handelsregister. Alleen bepaalde beroepsgroepen zoals advocaten, notarissen, deurwaarders en eventueel journalisten, zouden wat betreft de privacywaakhond toegang mogen krijgen tot deze persoonsgegevens. 

Bron: NRC

Zzp’ers zien toekomst met vertrouwen tegemoet

Het optimisme overheerst onder zzp’ers, zo blijkt uit onderzoek van boekhoudapp Tellow. Een ruime meerderheid (70%) verwacht een toename van de vraag naar werk in de rest van het jaar. Ook als er een zzp-minimumtarief zou worden ingevoerd, gaat 87% van de respondenten ervan uit dat dit niet zal leiden tot minder opdrachten.

Lees ook: Zelfstandigenorganisaties zien geen heil in minimumtarief zzp’ers

De coronacrisis, die zzp'ers behoorlijk op de proef stelde, lijkt geen effect te hebben gehad op de motivatie om zelfstandig te zijn: 92% zegt trots te zijn op zijn of haar zelfstandigheid en 71% ziet zichzelf de komende vijf tot tien jaar niet terugkeren in loondienst.

Ondanks het vertrouwen van zzp'ers in de toekomst, zijn financiële problemen en andere valkuilen voor zelfstandigen het gesprek van de dag, aldus Tellow. Meer dan de helft van de ondervraagde zzp'ers kan zich niet vinden in dat geschetste beeld; 56% snapt niet waarom zij als zorgenkindje worden gezien door (onder andere) de overheid. 

Bron: Accountancy van morgen

Zelfstandigen willen langer doorwerken dan werkenden in loondienst

Steeds meer mensen werken door na de AOW-gerechtige leeftijd. Dat meldt het statistiekbureau CBS. Vorig jaar hadden 300.000 mensen van 65 jaar of ouder betaald werk, 4 keer zoveel als in 2003 (75.000). Vooral onder zelfstandigen is de animo om door te werken groot.

In de groep 65- en 66-jarigen met betaald werk zijn werknemers in de meerderheid. Hier is duidelijk het effect merkbaar van de stapsgewijze verhoging van de AOW leeftijd naar 66 jaar en 4 maanden. Daarentegen zijn de meeste 67-plussers met betaald werk aan de slag als zelfstandige, in verreweg de meeste gevallen zonder personeel. De werknemers in deze leeftijdsgroep hebben relatief vaak een flexibele arbeidsrelatie.

Lees ook: Doorwerken na je pensioen? Zo zit dat

Werknemers van 55 tot 65 jaar denken gemiddeld in staat te zijn om door te werken tot ruim 66 jaar, al geven zij aan het liefst stoppen met 65 jaar en 5 maanden. Zelfstandig ondernemers willen tot op hogere leeftijd doorgaan dan werknemers. Ook de uiterste leeftijd waarop ze denken nog te kunnen werken ligt hoger.

Bron: CBS

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.