• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:
  • Leestijd: 4 min

Doorwerken na je pensioen: zo zit dat

Eke dag op de golfbaan? Niet iedereen staat te springen om met pensioen te gaan. Sommigen werken liever door of gaan deels met pensioen. Zeker als je al eens de vrijheid van een tussenpensioen hebt genoten, wil je wellicht het liefst blijven werken. In deze blog bespreken we de (on)mogelijkheden en financiële gevolgen van doorwerken na je pensioen.

Voor mensen die in loondienst zijn, is doorwerken na de pensioendatum iets wat ze zullen moeten bespreken met hun werkgever. De werkgever moet bereid zijn om een nieuw arbeidscontract met ze aan te gaan. Als ondernemer of zzp'er heb je de touwtjes zelf in handen. Je kunt lekker doorgaan met wat je doet. Misschien wil je minder klussen aannemen en wat vaker vrijwilligerswerk doen. Of iets heel nieuws gaan proberen. Bedenk het maar. Voor jou bestaat er geen vaste datum waarop je met pensioen moet gaan. Wel een AOW-datum trouwens.

Hoe zit het fiscaal?

Doorwerken na je pensionering is fiscaal gunstig. Als je de AOW-leeftijd hebt bereikt, betaal je geen AOW-premie meer over de eerste twee schijven. Ofwel: je houdt netto meer over.

Hoe zit het met mijn pensioen?

Het effect van doorwerken voor je pensioen, verschilt per pijler.

Eerste pijler: AOW

Als je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt, krijg je AOW. Ongeacht of je nu wel of niet hebt gewerkt. De AOW kun je niet later laten ingaan. Doorwerken heeft dan ook geen effect op de hoogte van je AOW. Op dit moment is de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden.

Dat blijft niet zo: de AOW-leeftijd stijgt tot eind 2026 tot 67 jaar. Daarna is deze gekoppeld aan de levensverwachting. Ben je geboren na 31 december 1959? Dan is jouw AOW-leeftijd op dit moment nog niet definitief bekend. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vind je een tool waarmee je een schatting kunt maken van jouw AOW-leeftijd.

Op dit moment (2021) is de AOW voor alleenstaanden netto: € 1.226,60 (met loonheffingskorting) of € 976,93 (zonder loonheffingskorting) per maand. Als je getrouwd bent of samenwoont is het netto: € 838,55 (met loonheffingskorting) of € 668,38 per persoon (zonder loonheffingskorting) per maand. De meest actuele bedragen vind je op de website van de SVB.

Je bouwt ook vakantiegeld op.  Voor elke maand waarover je AOW ontvangt, is dit: € 71,13 bruto voor alleenstaanden en € 50,80 bruto per persoon voor gehuwden of samenwonenden. Het vakantiegeld krijg je netto uitbetaald in mei.

Let wel, dit zijn de bedragen als je volledige AOW hebt opgebouwd. De opbouw begint 50 jaar voor je AOW-leeftijd. Je bouwt 2% AOW op voor elk jaar dat je in Nederland stond ingeschreven. Woonde je een tijdje in het buitenland en heb je jezelf uitgeschreven? Dan heb je geen volledig AOW opgebouwd. Je kunt die jaren eventueel wel inkopen bij de SVB.

Tweede pijler: werkgever

Heb je pensioen opgebouwd via een werkgever in de tweede pijler? Check dan op tijd bij die pensioenaanbieder wat de mogelijkheden zijn:

  • Je laat je pensioen uitkeren, terwijl je daarnaast doorwerkt.
  • Je laat alvast een deel van je pensioen uitkeren, waarmee je je inkomen aanvult.
  • Je laat je pensioen nog niet uitkeren. Vaak mag je dit uitstellen tot maximaal 5 jaar na je AOW-leeftijd.

Doorwerken heeft géén nadelige gevolgen voor een aanvullend pensioen. Wel is het zo dat als je je pensioen later laat ingaan, je ook meer krijgt. Let er wel op dat er niet te veel heffingskorting wordt berekend over je inkomen. Als je zowel heffingskorting krijgt op je uitkering(en) als op je bijverdiensten, kan het zijn dat je te weinig belasting betaalt en later moet bijbetalen. Je kunt een voorlopige aanslag doen, mocht je twijfelen.

Voor individuele aanvullende pensioenpotten in de derde pijler geldt dat je de uitkering zowel vóór als na je AOW-datum mag laten beginnen.

Derde pijler: individueel aanvullend pensioen

Voor individuele aanvullende pensioenpotten in de derde pijler, zoals BrightPensioen, geldt dat je de uitkering zowel vóór als na je AOW-datum mag laten beginnen.

Voor je AOW-leeftijd: wil je de uitkering laten ingaan voordat jouw AOW-leeftijd is bereikt? Dan dient de uitkering tot minimaal 20 jaar na de AOW-leeftijd door te lopen. Bijvoorbeeld: je bent nu 64 jaar en wilt beginnen met laten uitkeren. De AOW-leeftijd is 67 jaar. Dan is de duur van de uitkeringsperiode minimaal 23 jaar (van 64 tot 67 jaar + 20 jaar).

Na je AOW-leeftijd: de uitkering moet uiterlijk 5 jaar na je AOW-leeftijd ingaan. De uitkering moet minimaal 5 jaar duren. Laat je jouw lijfrente korter dan 20 jaar uitkeren? Dat wordt een tijdelijke lijfrente-uitkering genoemd. Een tijdelijke lijfrente-uitkering mag niet hoger zijn dan € 22.443 per jaar (in 2021). Is het jaarlijkse bedrag van de uitkeringen hoger? Dan moet je de uitkeringen minimaal 20 jaar ontvangen. Lijfrentes die 20  jaar of langer worden uitgekeerd, worden door de fiscus als levenslang gezien.

Je mag tijdelijke lijfrente en levenslange lijfrente uitkering combineren. Bijvoorbeeld een tijdelijke uitkering van 10 jaar die € 15.000 per jaar uitkeert en tegelijkertijd een uitkering van 20 jaar (wordt gezien als levenslang) die € 25.000 per jaar uitkeert. Hierdoor heb je de eerste 10 jaar een uitkering van € 40.000 en daarna € 25.000, voor nog eens 10 jaar.

Overlijd je tijdens de loopduur van zo'n tijdelijke en/of levenslange lijfrente uitkering? Dan krijgen je erfgenamen de resterende uitkeringen volledig doorbetaald.

Nu is fiscaal levenslang iets anders dan daadwerkelijk levenslang. Als je daadwerkelijk een levenslange uitkering wilt – die uitkeert tot je dood – dan kun je deze (uitsluitend) bij een verzekeraar afsluiten. In dat geval ontvangen je nabestaanden niets als je overlijdt.

Het effect van doorwerken op geluk en gezondheid

Doorwerken als pensionado is geen gek idee. Het kan zelfs bijdragen aan een gelukkig en gezond leven. Zo zagen wetenschappers van de Universiteit van Maryland in 2008 al dat gepensioneerden die tijdelijk of part­timewerk oppakken, minder vaak ernstige ziektes hebben en beter functioneren in het dagelijks leven. En wetenschappers van Oregon State University volgden ruim 18 jaar bijna tweeduizend werknemers uit verschillende beroepsgroepen. Zij concludeerden dat doorwerken er zelfs voor kan zorgen dat je langer leeft. Natuurlijk kun je niet een hele bevolking over één kam scheren. De kwaliteit van het werk blijft belangrijk.

David van Bodegom, verouderingswetenschapper bij Leyden Academy on Vitality and Ageing, beaamt dat, zegt bij RTL. "Mensen beseffen niet altijd dat werken een bron van gezondheid kan zijn. Ook na je 65ste." Je blijft je lichaam, je spieren, longen, hart, maar zeker ook je geest, actief gebruiken en onderhouden. En werk kan levensplezier geven. Het houdt je uit dat 'zwarte gat'.

Doorwerken? Je bent niet alleen

In 2018 waren er al ruim een kwart miljoen werkende 65-plussers in Nederland, volgens het CBS. In het onderwijs zijn oudere onderwijzers gewaardeerde krachten. Zoals Bram (66), hij staat weer voor de klas als parttime wiskundeleraar. Joke (70) en Martin (67) surveilleren op Helicon VMBO in Den Bosch, via uitzendbureau 65plus. Meer op BD.nl.

Maar ook in andere sectoren steken 65-plussers de handen uit de mouwen. Frans (67) schreef na zijn pensioen Acquisitiebedrijf Dalmeijer in bij de Kamer van Koophandel. Het werd zijn nieuwe stip op de horizon. Hij is nu niet alleen maar pensionado, maar ook zzp'er. En Raul Jeri uit Lima (Peru) mogen we zeker niet vergeten. Hij passeerde de 100 (!) en gaat nog elke dag naar het ziekenhuis om patiënten te helpen. Hij is te zien in de documentaire 100UP.

Neem het heft in eigen hand

Of je nu blijft doorwerken of niet, feit is dat mensen niet blij worden van verplicht stoppen, maar ook niet van verplicht doorwerken. Zorg er dus voor dat je het heft in eigen handen neemt door nu wat te regelen voor later. Dan heb je het straks financieel zó voor elkaar, dat je het zelf kunt bepalen.

Terug naar overzicht