• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 3 min

#ZZPUpdate week 15: Zzp’ers in gesprek met de koning en KvK onder vuur vanwege privacy zelfstandigen

Ikwordzzper praat je bij. Deze week over een Zoom-audiëntie bij Willem Alexander, schenkkringen vragen in manifest om meer keuzevrijheid voor zzp’ers, en de manier waarop de KvK omgaat met de persoonsgegevens van zelfstandigen is niet langer houdbaar.

Koning praat met zzp'ers over coronacrisis

Koning Willem-Alexander heeft een goed beeld gekregen over hoe zzp'ers met de coronacrisis omgaan. Tijdens een digitaal werkbezoek sprak hij deze week met diverse zzp’ers over hoe zij de coronacrisis ervaren en welk toekomstperspectief zij zien. Uit het gesprek kwam naar voren dat zzp’ers het weliswaar moeilijk hebben, maar dat er ook veel veerkracht is.

Cristel van de Ven, voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), de koepelorganisatie van belangenorganisaties voor zzp'ers waarbij ook Het Ondernemerscollectief is aangesloten, merkte op dat de meeste zelfstandigen positief verdergaan. Degenen die (tijdelijk) hun werk verloren keken juist verder naar waar dan wel werk is, al zijn er volgens haar ook veel schrijnende gevallen waar een overstap niet altijd mogelijk is.

De pijn zit hem vooral bij zelfstandigen die omzet mislopen en niet in aanmerking voor coronasteun, bijvoorbeeld omdat zij een partner hebben die verdient. Juist vanwege de schrijnende gevallen is het volgens Van de Ven aan op meer aandacht voor de positie van zzp’ers in politiek Den Haag. “Tijdens persconferenties van Rutte en De Jonge gaat het regelmatig over de goede contacten met werkgevers en vakbonden; hoog tijd dat wij daar ook tussen komen.’’

In het gesprek ging het ook over de hervorming van de arbeidsmarkt. De coronacrisis laat zien dat hier dringend behoefte aan is, stelde een van de zzp’ers. “Want velen zijn in de knel gekomen en dat mag eigenlijk op deze schaal nooit meer gebeuren. Het zou mooi zijn als we straks meer gebruik kunnen maken van collectieve voorzieningen.’’ Ook dit staat hoog op de agenda van de VZN. Van de Ven: “Nu zetten we vooral in op het verbeteren van de coronasteunpakketten voor zzp’ers, maar na de coronacrisis streven we naar een aparte rechtspositie voor zelfstandigen, naar collectieve voorzieningen en vereenvoudiging van de belastingen, zodat er een eerlijke arbeidsmarkt ontstaat voor iedereen. Ongeacht de contractvorm.’’

Bronnen: AD en Blauw Bloed

Schenkkringen: “Geef zzp’ers meer verzekeringsopties”

Zzp'ers moeten meer mogelijkheden hebben om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Die oproep komt van de gezamenlijke schenkkringen, ondernemers die met elkaar arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen treffen. Op een website die ze in de lucht hebben gebracht, wijregelenhetzelf.nl, leggen de 8 schenkkringen uit waarom het belangrijk is dat zzp’ers arbeidsongeschiktheid kunnen regelen op een manier die bij hen past.

Het initiatief van de schenkkringen is een reactie op het pensioenakkoord waarin is vastgelegd dat zelfstandigen zich verplicht moeten gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. De schenkkringen onderkennen dat er een probleem is: te veel zzp’ers hebben een te groot risico op een inkomensval door arbeidsongeschiktheid. Maar zij verzetten zich tegen het voorstel om alle zzp’ers verplicht te laten aansluiten bij een uniforme regeling. In een manifest pleiten de schenkkringen voor maatwerk in plaats van de one-size-fits-all benadering die de regering voorstaat.

Lees ook: Wat betekent het pensioenakkoord voor zzp'ers en ondernemers?

Een dergelijke benadering doet volgens hen beter recht aan de diversiteit die kenmerkend is voor het zzp landschap. In hun oproep vragen zij de overheid om te vertrouwen op oplossingen uit de markt, die veel sneller beschikbaar zijn dan collectieve regelingen. Ook stellen zij voor om de inning en de uitvoering te splitsen. De inning zou dan gedaan kunnen worden door de Belastingdienst en de uitvoering door de gezamenlijke schenkkringen (in plaats van het UWV.

Cosmas Blaauw, oprichter van crowdsurance platform SharePeople en één van de mensen achter deze campagne: "Met SharePeople ondersteunen we dit initiatief omdat we denken dat innovaties vanuit sociale ondernemingen te weinig serieus genomen worden in Den Haag. Crowdsurance is écht een alternatief voor verzekeren. Met duizenden nieuwe deelnemers in de afgelopen paar jaar laten we zien dat onderling risico delen echt werkt, ook in coronatijd!"

Bron: BNR

KvK moet privégegevens zzp’ers beter beschermen

De manier waarop de Kamer van Koophandel (KvK) omgaat met gegevens van zelfstandigen werkt intimidatie en bedreiging in de hand. Dat stelt een groep journalisten, schrijvers, kunstenaars en de hoofden van diverse organisaties in een ingezonden brief in NRC. Via de databank van de KvK zijn onder andere de woonadressen van zzp’ers op te vragen. Het in het openbaar publiceren van die gegevens is volgens de briefschrijvers inmiddels een standaard onderdeel geworden van intimidatiecampagnes.

Uit de brief: "Wie zich in Nederland inschrijft als zzp’er wordt gedwongen om er akkoord mee te gaan dat de adresgegevens van het ‘bedrijf’ worden gepubliceerd. Wie eigen werk verkopen op een website worden daarbij ook nog eens wettelijk verplicht om hun KVK-nummer, btw-nummer, adres en telefoonnummer ‘makkelijk vindbaar’ op hun website te zetten. Wie adverteert met bedrijfsnaam, of de eigen naam in zijn of haar bedrijfsnaam verwerkt, is daarmee dus direct voor iedereen te vinden. De enige andere optie is het permanent huren van een kantoorruimte. Iets wat voor veel zzp’ers niet alleen onnodig is, maar ook onbetaalbaar.”

Lees ook: Inschrijven verplicht bij Kamer van Koophandel?

De manier van werken van de KvK is onhoudbaar, vinden de briefschrijvers. Sinds het begin van het jaar ligt er een motie om de KvK te bewegen voortaan geen privégegevens meer te delen en te verkopen. In hun brief doen ze een oproep aan demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken om zo snel mogelijk werk te maken van het uitvoeren van deze motie en de Handelsregisterwet aan te passen.

Bron: NRC.nl

 

Lees hier al het nieuws van Ikwordzzper.nl

Onze partners

ZZP Stappenplan

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te starten als zzp'ers en ontvang een oorkonde.