gasten online
Registreer en profiteer!
 

Inschrijven verplicht bij Kamer van Koophandel?

Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Maar: wat is de Kamer van Koophandel en wanneer moet je je hier inschrijven? In dit kennisartikel lees je meer.

Is inschrijven verplicht bij Kamer van Koophandel?

Ja. Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister.

Wat is een onderneming?

Volgens de wet heb je een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming.

Inschrijven als zzp'er

Of je een eenmanszaak (meest gebruikte rechtsvorm voor zzp'ers) moet inschrijven, hangt ervan af of je bedrijf voldoet aan de criteria voor een onderneming. Het is soms lastig om te bepalen wanneer er precies sprake is van een onderneming. De Kamer van Koophandel gebruikt een aantal criteria om te bepalen of je een onderneming hebt. Dit zijn dezelfde richtlijnen die de Belastingdienst gebruikt om te bepalen of je btw moet betalen. Als je btw-plichtig bent, heb je dus meestal een onderneming.

De criteria zijn:

  • je levert goederen of diensten. Je verkoopt bijvoorbeeld fietsen (goederen) of je bent boekhouder (verricht diensten);
  • je vraagt hier een vergoeding voor. Je doet dit dus niet vrijwillig maar neemt deel aan het normale economische verkeer;
  • je hebt meer dan één opdrachtgever. Als je het hele jaar maar voor één opdrachtgever werkt, lijkt het wel erg veel op in loondienst zijn;
  • je kunt je werkzaamheden naar eigen inzicht uitvoeren. Als ondernemer bepaal je hoe en wanneer je jouw werkzaamheden doet. Ook bij een opdrachtgever. 

Extra richtlijnen

Soms geven de criteria niet genoeg duidelijkheid. Dan telt ook de tijd die je in jouw bedrijf steekt mee. Gemiddeld moet dat meer dan 15 uur per week zijn.

Ik voldoe nog niet aan alle eisen, moet ik me nu inschrijven?

Als je start als zzp'er, dan voldoe je vaak nog niet aan alle criteria. Je hebt bijvoorbeeld nog geen klanten. Je kunt je dan wel inschrijven als je kunt aantonen dat je wel aan die criteria gaat voldoen, bijvoorbeeld door je ondernemingsplan mee te nemen.

Twijfel je of je een zzp onderneming hebt?

Als je twijfelt of je jezelf moet inschrijven, kun je het beste contact opnemen met de Kamer van Koophandel bij jou in de buurt.

Wie besluit of ik een onderneming heb?

De Kamer van Koophandel neemt de beslissing of je wordt ingeschreven in het Handelsregister. Je kunt tegen deze beslissing een bezwaar indienen.

Downloads

Checklist 

Start een merk, start sterk

Handboek 

Ondernemen 2019 Belastingdienst

Bekijk alle downloads

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

Boekhoudpakket vergelijken?

Op zoek naar een geschikt boekhoudpakket als zzp'er? Vergelijk hier diverse pakketten!

boekhoudpakketten vergelijken

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.