Inschrijven verplicht bij Kamer van Koophandel?

Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Wat is de Kamer van Koophandel eigenlijk? En wanneer moet je je hier inschrijven? In dit kennisartikel lees je meer.

Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister. Of je een eenmanszaak (de meest gebruikte rechtsvorm voor zzp'ers) moet inschrijven, hangt er vanaf of je bedrijf voldoet aan de criteria voor een onderneming.

Het is soms lastig om te bepalen wanneer er precies sprake is van een onderneming. De Kamer van Koophandel gebruikt een aantal criteria om te bepalen of je een onderneming hebt. Dit zijn dezelfde richtlijnen die de Belastingdienst gebruikt om te bepalen of je btw moet betalen. Als je btw-plichtig bent, heb je dus meestal een onderneming.

De criteria zijn:

  • je levert goederen of diensten. Je verkoopt bijvoorbeeld fietsen (goederen) of je bent boekhouder (verricht diensten);
  • je vraagt hier een vergoeding voor. Je doet dit dus niet vrijwillig maar neemt deel aan het normale economische verkeer;
  • je hebt meer dan één opdrachtgever. Als je het hele jaar maar voor één opdrachtgever werkt, lijkt het wel erg veel op in loondienst zijn;
  • je kunt je werkzaamheden naar eigen inzicht uitvoeren. Als ondernemer bepaal je hoe en wanneer je jouw werkzaamheden doet. Ook bij een opdrachtgever. 

Extra richtlijnen

Soms geven de criteria niet genoeg duidelijkheid. Dan telt ook de tijd die je in jouw bedrijf steekt mee. Gemiddeld moet dat meer dan 15 uur per week zijn.

Ik voldoe nog niet aan alle eisen, moet ik me nu inschrijven?

Als je start als zzp'er, voldoe je vaak nog niet aan alle criteria. Je hebt bijvoorbeeld nog geen klanten. Je kunt je dan wel inschrijven als je kunt aantonen dat je wel aan die criteria gaat voldoen, bijvoorbeeld door je ondernemingsplan mee te nemen.

Twijfel je of je een onderneming hebt?

Als je twijfelt of je jezelf moet inschrijven, kun je het beste contact opnemen met de Kamer van Koophandel bij jou in de buurt.

Wie besluit of ik een onderneming heb?

De Kamer van Koophandel neemt de beslissing of je wordt ingeschreven in het Handelsregister. Je kunt tegen deze beslissing een bezwaar indienen.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

februari
28