#ZZPUpdate week 33: Belastingdienst legt vrije vervanging zzp’er aan banden, driekwart van de ondernemers te laat betaald en zzp’ers zijn geen boemannen van de zorg
Belastingdienst legt ꞌvrije vervangingꞌ zzp’er aan banden
In navolging van de uitspraak van de Hoge Raad in de Deliveroo-zaak dat zzp’ers die hun werk door iemand anders mogen laten uitvoeren niet per se zelfstandig zijn, neemt de Belastingdienst een nieuwe maatregel tegen mogelijke schijnzelfstandigheid. Zzp’ers en hun opdrachtgevers mogen nu nog een modelovereenkomst sluiten, waarin de ꞌvrije vervangingꞌ zekerheid biedt dat de fiscus dit niet als schijnzelfstandigheid ziet. De goedkeuring van de Belastingdienst van dit type overeenkomsten komt per 1 januari 2024 te vervallen.
Hoeveel zzp’ers er met een overeenkomst op basis van vrije vervanging werken, is niet bekend. Het gebruik van een dergelijke modelovereenkomst is niet verplicht. Het geeft wel enige zekerheid over de aard van de arbeidsrelatie. De Belastingdienst heeft ongeveer 400 regelmatig gebruikte modelovereenkomsten geregistreerd.
Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp vindt het een goede zaak dat de vrije vervanging vervalt als zelfstandige grond voor het zzp-schap. “Het idee dat je je kunt laten vervangen, is een constructie om een arbeidsovereenkomst te vermijden.” In de praktijk heeft de stap van de Belastingdienst in 2024 geen gevolgen, verwacht Verhulp. De fiscus controleert op dit moment niet op schijnzelfstandigheid. Het kabinet wil de wet DBA pas in 2025 weer gaan handhaven. In het Handhavingsplan Arbeidsrelaties beschrijft de Belastingdienst hoe er naar 2025 wordt toegewerkt.
Volgens FNV zelfstandigen bieden algemene modelovereenkomsten vrije vervanging al weinig zekerheid, omdat deze te weinig aansluiten bij de werkwijze in de praktijk. De vakbond stelt dat zelfstandig ondernemers beter af zijn met specifiekere overeenkomsten die de feitelijke werkzaamheden zo dicht mogelijk benaderen.
Het afgelopen jaar werd driekwart van de ondernemers wel eens te laat betaald door klanten. Bij 13% van de ondervraagde ondernemers was dit zelfs bij minimaal 10% van de ingediende facturen het geval. Dit blijkt uit een steekhoudend onderzoek van DirectResearch, in opdracht van de Nederlandse Peppolautoriteit (NPa). De NPa is toezichthouder op Peppol, de internationale standaard voor digitaal zakendoen.
Peppol is een internationaal netwerk voor e-facturatie. Zeven op de tien ondervraagde ondernemers doet zaken met België en Duitsland. Het zijn landen waar wetswijzigingen worden bespreken die e-facturatie via Peppol verplicht gaan stellen in handel tussen bedrijven onderling en handel met de overheid. Het helpt spookfacturen of andere fouten in de boekhouding te voorkomen, het leidt tot lagere administratiekosten, snellere goedkeuring en meer gebruiksgemak.
Hoewel 57% van de ondernemers e-facturen kan versturen, doet bijna de helft (48%) dit nooit. Zij factureren alleen via een pdf of een papieren factuur, terwijl de kans op vertraging daarmee groter is dan bij e-factureren via Peppol. Zzp’ers en kleine bedrijven maken het minst gebruik van e-facturatie, terwijl Peppol volgens de toezichthouder NPa juist ook voor hen interessant kan zijn door de toegankelijkheid van deze standaard.
Een klant die niet betaalt kan voor flinke problemen en schade zorgen. Heb jij problemen met een klant die zijn of haar factuur niet betaalt? Wil je advies of verdere afwikkeling? Het Ondernemerscollectief biedt een no cure, no pay incassoservice aan in samenwerking met Rezeev.
Zzp’ers in de zorg moeten worden gekoesterd en ze moeten op een zodanige wijze op de werkvloer worden ingezet, dat de balans met het personeel in loondienst niet wordt verstoord. “De zzp’ers zijn nu hard genoeg nodig, dus stop met deze groep zo negatief te labelen. Ze leveren net zoveel mooie zorg als de verpleegkundigen in loondienst, waardeer en koester deze zorg”, zegt verpleegkundige Margret Kortooms in een blog op Zorgvisie.nl.
Verpleegkundige Kortooms werkt deels in loondienst en deels als zzp’er. Dit laatste doet zij niet voor het geld (“Ik verdien zelfs vaak minder”), maar om redenen van autonomie. Zelf bepalen wanneer en hoeveel uren werken, welke diensten draaien en hoe het werk in te vullen. Hierdoor ervaart zij veel minder werkdruk en stress. “Dat houdt voor mij de balans tussen zzp-en en in loondienst werken goed.”
Kortooms ziet dat de werkdruk in ziekenhuizen steeds groter wordt: door personele wisselingen en tekorten, maar ook door allerlei kwaliteitseisen, werkgroepen en ontwikkeltrajecten. Zzp’ers zijn en blijven daardoor nodig, aldus de verpleegkundige. “Door tegen de zzp’ers aan te schoppen, raakt de zorg ze kwijt. Wanneer er verplichte verzekeringen moeten komen, gaan de kosten van de zorg waarschijnlijk alleen maar omhoog. Dan schroeven de detacheringsbureaus de tarieven omhoog, maar de professionals blijven toch nodig. Er zal in de toekomst wel iets moeten veranderen, maar maak de zorg beter en niet slechter met allerlei veranderingen, luister naar de mensen in de zorg en lever meer maatzorg.”
Meer invloed uitoefenen, informatie delen en de werkzaamheden beter verdelen. Het zijn de drie belangrijkste redenen voor zes brancheorganisaties in de zorg in hun streven om verregaand te gaan samenwerken. De zes organisaties die de handen ineen willen slaan, zijn Zorgthuis.nl, Federatie Landbouw en Zorg (zorgboerderijen), BVKZ (kleinere zorgaanbieders), SoloPartners (belangenvereniging in Nederland voor zzp’ers in de zorg) en de kennisorganisaties Kenniz en WDTM.
De betreffende brancheorganisaties vinden dat ze individueel door hun beperkte omvang vaak niet of onvoldoende hun stem kunnen laten horen bij de landelijke besluitvorming in Den Haag, bijvoorbeeld bij de behandeling van onderwerpen als het IZA (Integrale Zorgakkoord), WOZO (Programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen) en GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord).
Als het aan bestuursvoorzitter Hans Buijing van Zorgthuis.nl ligt, sluiten zich nog meer vergelijkbare organisaties bij dit initiatief aan. “We gaan met elkaar uitzoeken welke vorm van samenwerking het meest geschikt is”, aldus Buijing. Hij wil volgende maand beginnen met de gesprekken met de brancheorganisaties.
Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.
Je bent ingelogd en kunt direct downloaden!
Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Duik samen met Martijn in de wet DBA/VBAR en ga goed voorbereid 2025 in! Alvast een geruststelling: er verandert niet zo heel veel vanaf 1 januari, dit wordt uitgebreid toegelicht tijdens het webinar. Maar vertel dat maar eens aan jouw opdrachtgever!