• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Kun je in loondienst en zzp’er zijn bij dezelfde werkgever?

Kun je in loondienst én zzp’er zijn bij dezelfde werkgever, zonder dat de Belastingdienst dit als schijnzelfstandigheid ziet? Ja dat kan, mits je aan de eisen van de fiscus voor ondernemerschap voldoet. Een van de acht belangrijke eisen is: het moet je doel zijn om meerdere opdrachtgevers te hebben om ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn.    

Geen specifiek aantal opdrachtgevers

De Belastingdienst noemt geen specifiek getal hoeveel opdrachtgevers je moet hebben om als ondernemer voor de inkomstenbelasting te worden gezien. In het ene geval zijn twee verschillende opdrachtgevers voldoende, in het andere geval zijn drie opdrachtgevers noodzakelijk. Dit kan per branche en per werksituatie verschillen.

Het schept duidelijkheid als je een goede waterscheiding in je werkzaamheden aanbrengt. Zorg dat in de functie- en opdrachtomschrijving geen overlap in taken zit. Dit is bijvoorbeeld het geval als je in loondienst verkoper bent in een schoenenwinkel en als zzp’er bij dezelfde winkel de website bouwt en onderhoudt. Twijfel je of je als zzp’er gezien wordt als ondernemer? Doe dan de ondernemercheck van de Belastingdienst en stel bijvoorbeeld correcte offertes en overeenkomsten op.

Fiscale hulp?

Heb je vragen als:

  • Welke kosten zijn aftrekbaar?
  • Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Stel ze aan de fiscale helpdesk
Fiscale hulp?

Gezagsverhouding tussen jou en de opdrachtgever

Werk je zowel in loondienst als zzp’er bij dezelfde werkgever? Dan moeten de opdrachten als zzp’er voldoen aan de eisen van zelfstandig ondernemerschap, zoals het ontbreken van een gezagsverhouding tussen jou en de werkgever. Anders loop je het risico dat de Belastingdienst de relatie als loondienstverband aanmerkt. De fiscus ziet je dan met terugwerkende kracht als werknemer en jouw opdrachtgever als werkgever.

Grootste gevolg voor jou als zzp’er, naast het staken van de opdracht, is het verliezen van fiscale voordelen, zoals de ondernemersaftrek maar ook de MKB-winstvrijstelling. Er volgen correctieheffingen en naheffingsaanslagen. Jouw opdrachtgever wordt geconfronteerd met loonheffing in de vorm van loonbelasting en premies volksverzekeringen. Ook kunnen er in het ergste geval boetes worden uitgedeeld.  

Modelovereenkomst voor zzp’ers

Het is dus van belang om samen met je opdrachtgever de juiste afspraken te maken over de samenwerking c.q. de arbeidsrelatie. Zeker als je naast je zzp-schap óók in loondienst bent bij dezelfde werkgever. Maak gebruik van een goedgekeurde modelovereenkomst voor zzp’ers om twijfel weg te nemen. Hierin staan de afspraken die de werkrelatie tussen de opdrachtgever en jou als zzp’er verduidelijken.

Als je in de praktijk ook daadwerkelijk werkt volgens de vastgestelde modelovereenkomst, ben je niet in loondienst. Je bent dan een zelfstandige die een opdracht uitvoert. Stel de modelovereenkomst samen op met je opdrachtgever en onderteken deze beiden. Bewaar het document goed in je administratie.   

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Zoek je een modelovereenkomst van uren tussen opdrachtgever en zzp’er of freelancer? Hieronder vind je een gratis download. Of laat je liever een modelovereenkomst op maat maken? Bekijk dan ons aanbod in samenwerking met HalloLex.

Gratis downloads

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.