• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Doe marktonderzoek

Dat je als zzp'er aan de slag wilt, kan allerlei redenen hebben. Wat je reden ook is, zorg dat je altijd goed op de hoogte bent van de markt waarin je gaat starten als zzp'er. Is de branche een groeimarkt of een krimpmarkt? Zijn er ontwikkelingen waardoor er de komende jaren meer of juist minder werk te verwachten valt? Zorg dat je de markt goed onderzoekt!

Verzamel informatie over jouw markt en branche

Branche-informatie kun je op verschillende manieren vergaren. Met deze informatie krijg je een beeld van wat er in jouw sector speelt. Hoe ging het de afgelopen jaren, wat is het vooruitzicht? Hoe liggen de prijzen en waar moet je rekening mee houden? Wat zijn de trends en zit er wel toekomst in jouw branche? Branche-informatie kun je opzoeken via de link naar cijfers en trends van de Rabobank of via het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel.

Verder hebben wij alle relevante informatie, branchegegevens en handige websites met informatie speciaal voor jou bij elkaar geplaatst op onze branchepagina's. Klik op de beroepsgroep waarin je wilt gaan starten als zzp'er en vind nog meer handige informatie.

Je kunt informatie vinden over de volgende beroepsgroepen:

Benader je potentiële doelgroep

Het lijkt een open deur, maar zorg dat je jouw potentiële opdrachtgevers in de zakelijke markt van tevoren vraagt hoe ze tegen de ontwikkelingen in de branche aankijken. De meest waardevolle informatie krijg je van jouw potentiële opdrachtgevers. De bedrijven waarvoor jij graag wilt werken hebben immers al jaren ervaring in de branche en weten als geen ander wat er speelt. Luister naar en leer van je potentiële doelgroep.

Heel veel informatie kun je verkrijgen door online te analyseren wat je concurrentie doet en hoe jouw doelgroep zich gedraagt.

Verzamel informatie en houd interviews

Houd interviews met potentiële opdrachtgevers, familie, vrienden en collega ondernemers. Stel voor jezelf een vragenlijst op en durf jezelf kwetsbaar op te stellen. Waar zitten je sterke punten en waar juist je zwakke? Door het houden van interviews word je wijzer en ben je beter voorbereid op de volgende stap.

Tip

Bezoek onze speciale 'sectoren'-pagina waar je veel informatie per sector kunt vinden!

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda