Starten als freelancer

Wat is het verschil tussen een freelancer en een zzp'er? Of zijn er eigenlijk geen verschillen? Bepaalt de branche waarin je werkzaam bent of je freelancer of zzp'er bent? Kan een freelancer tegelijkertijd een zzp'er zijn en andersom? De termen freelancer en zzp'er zijn allebei een verzamelnaam die een groep ondernemers aanduidt. In onze kennisbank lees je de uitgebreide antwoorden op dit soort vragen.

In de kennisbank vind je bovendien allerlei handige informatie die voor jou van belang kan zijn bij je start als freelancer. Je leest er alles over onder andere verzekeringen, financiering, belastingzaken en het nut van social media. Als je ook nog eens het ZZP Stappenplan volgt, begin je echt goed voorbereid. Bereken bijvoorbeeld handig jouw uurtarief of wat je netto mag besteden als Freelancer met onze nettolooncalculator.

Vraag en aanbod

Voor zzp'ers bestaan er allerlei platforms waarbij je je (meestal tegen betaling) kunt aansluiten. Op die platforms kun je je diensten aanbieden en kun je reageren op opdrachten. Wil je een compleet up to date overzicht van diverse vraag en aanbod sites? Kijk dan eens op zzp.startpagina.nl.

LinkedIn-Groep

Via de LinkedIn Groep 'Freelance opdrachten' kun je in contact komen met andere freelancers. Deel jouw ervaringen, discussieer mee en zoek een opdracht!

Handige websites

Branche-informatierapporten

De Rabobank doet regelmatig onderzoek naar de ontwikkelingen binnen de freelance markt. Ze publiceren branche-informatie en sector updates op hun website. Volg deze link om meer te weten te komen.

Belangenorganisaties voor freelancers:

Ben jij een startende freelancer?

Volg dan het ZZP Stappenplan en bezoek ook eens onze ZZP Kennisbank! Hierin vind je veel gratis downloads en alle antwoorden op de belangrijkste vragen.

Veel succes met het starten als freelancer!

Blogs

ZZP Agenda