Starten als chauffeur

Als zzp'er in de chauffeurs-, transport of logistieke branche bepaal jij welke werkzaamheden je leuk vindt en geniet je nog meer van je vrijheid die je als chauffeur hebt. Een goede voorbereiding is echter noodzakelijk. Op deze pagina vind je meer informatie over deze sector.

Geen vergunning?

Er gelden een aantal regels als je als zzp'er chauffeur werkt. Je mag je namelijk niet alleen als chauffeur verhuren. Een chauffeur die niet zelf in het bezit is van een Eurovergunning mag zich niet verhuren aan een transportbedrijf en rijden met de vergunning van dat bedrijf.

Een transportbedrijf mag alleen gebruik maken van chauffeurs die:

 • bij het bedrijf in loondienst zijn, aan te tonen met een verklaring van dienstbetrekking (werkgeversverklaring);
 • ingehuurd zijn via een uitzendbureau dat aangewezen is door de minister van Infrastructuur en Milieu voor het verhuren van chauffeurs.

Collegiale inleen

Er kan wel tijdelijk gebruik worden gemaakt van een chauffeur van een ander transportbedrijf (collegiale inleen), maar dan moet aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

 • het bedrijf dat de chauffeur ter beschikking stelt is in bezit van een Eurovergunning en de chauffeur kan een verklaring van dienstbetrekking tonen;
 • de chauffeur wordt ter beschikking gesteld door het andere bedrijf zonder winstoogmerk en bij wijze van hulpbetoon;
 • de inleen vindt plaats voor beperkte tijd.

Wel een vergunning?

Ben je wel in het bezit van een (Euro-)vergunning? Dan mag je jezelf verhuren aan een ander transportbedrijf, maar dan moet je wel voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • je beschikt zelf over een (Euro-)vergunning voor beroepsgoederenvervoer over de weg;
 • je beschikt zelf over het vrachtvoertuig, waarmee de goederen vervoerd worden. Dit mag koop, lease, huur of bruikleen zijn en moet schriftelijk vastgelegd zijn en aangetoond kunnen worden (eigendomsbewijs, lease-overeenkomst, huurovereenkomst, bruikleenovereenkomst);
 • het (Euro-)vergunningbewijs op het vrachtvoertuig staat op naam van het transportbedrijf van de zzp'er;
 • jij en je opdrachtgever hebben middels een modelovereenkomst afspraken vastgelegd.

Branche-informatierapporten

De Rabobank is continu bezig om de ontwikkelingen in de transportsector vast te leggen. Voordat je als zzp'er start in deze sector is het belangrijk te weten wat de ontwikkelingen zijn. Via deze link kom je meer te weten over de branche-informatie voor chauffeurs. Ook via de website van ABN Amro lees je meer over de branche transport en logistiek. Daaronder valt onder andere:

Belangenorganisaties voor logistiek en transport

 • De NIWO heeft als doel het bevorderen van het goed functioneren van de markt van het binnenlandse en grensoverschrijdende beroepsgoederenvervoer over de weg. Je vindt er allerlei informatie over de wet- en regelgeving.
 • TLN: Transport en Logistiek Nederland.
 • EVO: Ondernemersvereniging die de logistieke belangen behartigt van bedrijven (producenten en handelaren) die goederen te vervoeren hebben.
 • VERN: Brancheorganisatie voor de kleine transportondernemer (de eigen rijder), maar ook voor ondernemers met 10 tot 15 vrachtwagens.
 • NDL: Nederland Distributieland, Vereniging van en voor de logistieke, multimodale sector.

Wil jij starten als zzp chauffeur?

Volg dan het ZZP Stappenplan. Bezoek ook eens onze kennisbank of neem een kijkje op onze downloadpagina waar je veel handige, gratis documenten en whitepapers vindt.

Op zoek naar de goedkoopste autoverzekering? Bereken hier je premie.

Blogs

ZZP Agenda

augustus
20