• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

De eenmanszaak

Wil jij beginnen met ondernemen? Dan zijn er diverse rechtsvormen waaruit je kunt kiezen. Het vaakst gaan starters voor een eenmanszaak. Overigens is dit geen officiële 'rechtspersoonlijkheid', maar een economische activiteit van een natuurlijk persoon die de onderneming (eenmanszaak) drijft.

Wat komt er kijken bij het oprichten van een eenmanszaak?

Juridisch is er geen verschil tussen het vermogen van de onderneming en het privé vermogen van de natuurlijk persoon. Fiscaal gezien wordt er wel onderscheid gemaakt. Volgens de inkomstenbelasting kan de eigenaar van de eenmanszaak als ondernemer gezien worden. Dit heeft als voordeel dat er over de inkomsten van de eenmanszaak fiscale voordelen zijn te behalen.

Of de eigenaar van de eenmanszaak als ondernemer wordt gezien, hangt volgens de rechtspraak van het volgende af: 'Is het een duurzame organisatie van kapitaal en arbeid, waarbij het ‘duurzame’ het verschil is met het eveneens voor de inkomstenbelasting belaste ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Met andere woorden: werk je genoeg uren in je bedrijf om als ondernemer te worden gezien? Of zijn jouw werkzaamheden ‘overige werkzaamheden’?

Oprichten van een eenmanszaak

Het oprichten van een eenmanszaak is relatief simpel. De oprichter kan dit doen door de eenmanszaak in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Als natuurlijk persoon kun je slechts één eenmanszaak openen. Een eenmanszaak mag wel meerdere handelsnamen voeren.

Wie is aansprakelijk?

Omdat de wet geen onderscheid maakt tussen het vermogen van de eenmanszaak en het vermogen van de natuurlijk persoon, is deze volledig aansprakelijk voor alle handelingen en voor de financiële status van de eenmanszaak.

Eventuele schuldeisers kunnen dus niet alleen aanspraak maken op het vermogen van de eenmanszaak maar, als dat er niet in voldoende mate is, ook op het privévermogen (en bezit) van de eigenaar.

Als de eenmanszaak failliet gaat, is de eigenaar met zijn privé vermogen volledig aansprakelijk hiervoor. Indien dit niet geregeld is in huwelijkse voorwaarden is de partner van de eigenaar eveneens aansprakelijk voor de schulden.

Gratis Legal Blueprint

Verklein je risico's als ondernemer door alles goed in beeld te hebben en vooraf bepaalde zaken te regelen.

Wil jij weten hoe je er, juridisch gezien, voor staat met je bedrijf?

Doe dan geheel vrijblijvend de Legal Blueprint test van HalloLex.

Doe de Legal Blueprint test
Gratis Legal Blueprint

Sociale zekerheid en verzekeringen

Als je als ondernemer werkt vanuit een eenmanszaak heb je na jouw 65e levensjaar recht op een AOW uitkering. Dit is een minimum inkomen. Eventueel aanvullend pensioen dien je zelf te regelen.

Om de premie van de pensioenverzekering betaalbaar te houden is het aan te raden dit op zo jong mogelijke leeftijd te regelen. Als eigenaar van de eenmanszaak ben je geen werknemer en kan je dus GEEN aanspraak maken op de werknemersverzekeringen zoals Ziektewet, WW en WIA. Aanvullende verzekeringen op dit gebied dien je zelf af te sluiten.

Eenmanszaak met personeel

Het is mogelijk om in een eenmanszaak personeel aan te nemen. De eenmanszaak geldt op dat moment als werkgever met alle bijkomende rechten en plichten.

Voordelen eenmanszaak:

  • lage oprichtingskosten;
  • eenvoudige en snelle oprichting;
  • de (enige) eigenaar heeft alle beslissingsmacht;
  • bij wijzigende omstandigheden is de eenmanszaak eenvoudig hier op aan te passen;
  • de opbrengsten komen volledig aan de eigenaar toe.

Nadelen eenmanszaak:

  • geen mogelijkheid tot vermogensopbouw (vermogensopbouw vindt privé plaats);
  • de continuïteit is afhankelijk van de eigenaar (ziekte, overlijden);
  • alleen onder bepaalde voorwaarden zijn fiscale vrijstellingen mogelijk;
  • het belaste deel van de winst wordt hoger belast dan bij vennootschappen;
  • de eigenaar is volledig aansprakelijk met zijn privébezit.

Meer informatie

Een van de verplichtingen die je hebt als eigenaar van een eenmanszaak, is het bijhouden van een sluitende boekhouding. Dat kun je doen met een boekhoudprogramma. Vergelijk hieronder het aanbod programma's.

 

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Onze partners

Juridische service

Juridische service

Heb je twijfels of een vraag over een overeenkomst, modelcontract of heb je een geschil? Heb je een juridisch probleem? Neem dan snel contact op het de juridische helpdesk van Het Ondernemerscollectief: daar kun je terecht als je een vraag hebt of advies wilt.