• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Zo kies je de juiste grootte en afwerking van je envelop

Hoe leuk is het als je je klant een brief of document van jouw bedrijf ontvangt, verstuurd in een mooi vormgegeven envelop? Een aantrekkelijk vormgegeven envelop maakt nieuwsgierig en vergroot de kans dat jouw klant je boodschap onder ogen krijgt. Maar hoe kies je de juiste tussen al die verschillende formaten en vormen van afwerking? Met het artikel hieronder helpen we je op weg.

Welke maat envelop kies je?

Enveloppen zijn er in vele soorten en maten. Of je nu iets kleins of iets groots wil verzenden, er is altijd een variant beschikbaar waarin het kan worden verzonden. Dat er steeds meer envelopmaten verkrijgbaar zijn, is omdat er steeds meer variatie is wat de inhoud betreft. Zo sluit de envelop goed aan bij de brief die je verstuurt. Maar welke envelopmaat kies je dan?

Het formaat van een envelop wordt aangeduid met een cijfer en een letter. In zijn algemeenheid geldt dat het cijfer van de envelop overeenkomt met het formaat van de inhoud. Wil je een A4 brief versturen, dan is de kans groot dat je een envelop nodig hebt waar ook het cijfer ‘4’ in zit.

Maar, dan komt de letter. Hiervoor onthoud je het volgende: E is groter dan B, B is groter dan C en C is groter dan A. Welke letter je kiest voor je envelop, is vooral afhankelijk van hoe dik de brief of het document is dat je wilt versturen. Een standaard A4’tje  past prima in een C4-envelop, maar een A4-brochure is misschien té dik voor een C4 en past beter in een B4-envelop.

Plaats je het venster links of rechts?

Vroeger was het belangrijk waar je het venster op een envelop plaatste. Dat had te maken met de richtlijnen voor de opmaak van een officiële brief. In de meeste landen waar standaard A4-papier werd gebruikt voor postpapier, werd het adres rechts op de brief geplaatst. Tegenwoordig maakt het weinig meer uit waar je een venster wil plaatsen.

Doorloop ons zzp stappenplan

Ga je starten? Doorloop ons zzp stappenplan zodat je niets vergeet!

ZZP Stappenplan
Doorloop ons zzp stappenplan

Kies je voor een plakstrip of ga je voor gegomd?

Een andere keuze die je moet maken, betreft het sluiten van de envelop: een plakstrip of met een gomlaag? Kies een gegomde plakstrook als je de enveloppen automatisch wilt laten vullen. De hiervoor gebruikte vulmachines kunnen de strook automatisch vochtig maken, zodat de envelop dicht kleeft. Een plakstrip verwijderen is nog iets te lastig voor deze machine.

Kies je voor gemak? Dan kun je natuurlijk gaan voor de plakstrip.

De plakstrook: (in)formeel of standaard?

Als laatste de plakstrook. Ook hiervoor heb je weer een paar opties, namelijk de formele, de informele of de standaard plakstrook.

De formele plakstrook heeft een driehoekige vorm en diepe punt die er wat chiquer uitziet. Daarom wordt deze plakstrook vaak gebruikt voor gelegenheidsdrukwerk, aankondigingen of formele uitnodigingen. In de papierhandel zijn ze in alle groottes en kleuren te vinden.

De informele plakstrook is feitelijk gelijk aan de formele plakstrook, maar dan in een moderner jasje. De informele plakstrook ziet er net wat gelikter uit.

De standaard plakstrook ten slotte is, zoals de naam al zegt, de plakstrook die je nog altijd het meest tegenkomt. Naast dat deze plakstrook een perfecte afsluiting geeft met een plakstrip, is deze ook lichter en verbruikt deze minder papier.

TIP: Alle keuzes die je maakt voor je envelop hebben invloed op het gewicht en kunnen je helpen de kosten te drukken.

Contactformulier

Stel jouw vraag

Onze partners

Bereken jouw uurtarief

Bereken jouw uurtarief

Wil je weten wat jij overhoudt? Gebruik onze uurtarief calculator!