• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 1 min

Bespaar op verzending door het wegen van je post

Om indruk te maken met je envelop kun je een papiersoort kiezen die bij jouw huisstijl past. Maar let op: elk type papier heeft een ander gewicht. Misschien neig je al snel naar een wat dikker soort papier omdat het meer klasse uitstraalt, maar is dat echt zo belangrijk? Door voor ander papier te kiezen kun je flink besparen!

Zo bepaal je het gewicht van je verzending

Het gewicht van je verzending kun je op twee manieren bepalen.

De eerste, meest precieze manier om het gewicht te achterhalen is met een weegschaal voor lichte gewichten. Heb je regelmatig wat te versturen, dan is de investering is zo'n postweegschaal snel terugverdiend.

ZZP Stappenplan

Ga je starten als zzp'er? Gebruik dan ons stappenplan om goed voorbereid te beginnen.

ZZP Stappenplan
ZZP Stappenplan

Een andere manier om het gewicht van je verzending te bepalen, is door een rekenmachine en pen en papier erbij te pakken. Elke papiersoort wordt aangeduid met het gewicht in grammen, bijvoorbeeld 80 gram. Dat gewicht slaat altijd op het gewicht van 1 vierkante meter van dat papier. 

Lees ook: Zo kies je de juiste grootte en afwerking van je envelop

Het berekenen van het gewicht van je verzending

Ken je het gramgewicht en je kent de afmetingen van je verzending, dan kun je het gewicht bepalen, bijvoorbeeld van een envelop. Hou bij het berekenen van het gewicht van een envelop wel rekening met het feit dat de envelop wordt gevouwend èn extra marge voor de randen waar de envelop wordt vastgelijmd. Je rekent de afmeting dus 2 keer en houdt tevens rekening met een veilige marge van 5%.

Rekenvoorbeeld:

  • 80 gram = 1 m2
  • 80 gram = 100 cm x 100 cm
  • 80 gram = 10.000 cm2
  • 1 C4 envelop = 22,9 cm x 32,4 cm x 2 (zijdes) + 5%
  • 1 C4 envelop = 741,96 cm2 x 2 + 5%
  • 1 C4 envelop = 1.558,116 cm2

1 C4 envelop = 80 gram / 10.000 cm2 x 1.558,116 cm2 = 12,464 gram

Vergeet niet dat ook de postzegel en zelfs de inkt waarmee je het adres schrijft iets toevoegen aan het gewicht. Reken dus altijd met een veilige marge!

TIP: Zwaardere producten kun je soms beter in een doos versturen. Er zijn ook dozen die door de brievenbus passen. Dat is goedkoper versturen.

Onze partner Flyeralarm is gespecialiseerd in drukwerk voor zzp'ers. Je kunt hier ook terecht voor hulp en advies, want er is veel mogelijk. Bekijk de website of neem contact op.

Contactformulier

Stel jouw vraag

Onze partners

Bekijk ook onze facebook pagina voor het laatste nieuws

Niet gevonden wat je zocht?

Zoek hieronder in de 1600 artikelen die wij beschikbaar hebben naar het antwoord op jouw vraag.